DJI Zenmuse L2 -kopterikamera on 3D-tiedonkeruun ammattilainen

Toimii niin pakkasessa kuin kuumissakin olosuhteissa.

12.10.2023

DJI Zenmuse L2 on monipuolisesti integroitu LiDAR-kamerajärjestelmä, joka perustuu DJI:n Zenmuse L1 -malliin. Parannetun RGB-kameran, päivitetyn LiDAR-moduulin ja entistä paremman tarkkuuden ansiosta jokainen ammattimainen DJI Matrice 300 RTK- tai DJI Matrice 350 RTK -kuvauskopterialustaa käyttävä voi hyötyä tarkemmasta, tehokkaammasta ja luotettavammasta 3D-tiedonkeruusta.

LiDAR-ilmakuvausteknologian avulla maanmittauksen, kartoituksen, sähkölinjatarkastuksen, metsätalouden ja infrastruktuurin hallinnan ammattilaiset voivat saada laajan mittakaavan kolmiulotteista paikkatietoa nopeasti. Perinteiseen manuaaliseen mittaustekniikkaan verrattuna se voi vähentää työmäärää, lyhentää kenttämittausaikaa ja parantaa havaitsemistehokkuutta.

Kameran tarkkaa itse kehitettyä inertiajärjestelmää on paranneltu ja se on käyttövalmis heti, kun se käynnistetään. Yhdessä kuvauskopterin RTK-paikannusjärjestelmän kanssa tietojen yhdistäminen jälkikäsittelyssä on erittäin tarkkaa perustuen absoluuttiseen sijaintiin, nopeuteen ja asentoihin.

DJI Zenmuse L2 -kameran tunnistusalue on 30 prosenttia aiempaa suurempi. Se havaitsee esineet 250 metrin etäisyydeltä 10 prosentin heijastavuudella ja jopa 450 metrin etäisyydeltä 50 prosentin heijastavuudella. Tyypillinen käyttökorkeus ulottuu nyt 150 metriin, mikä parantaa merkittävästi käyttöturvallisuutta ja tehokkuutta. Tyypillisellä 150 metrin työkorkeudella kameran 3D-pistepilvimallin korkeustarkkuus on neljä senttimetriä ja tasotarkkuus viisi senttimetriä. Nämä täyttävät 1:500 suhteen korkean tarkkuuden maastomittauksen vaatimukset.

Pienennetty 4 x 12 senttimetrin pistekoko 100 metrin korkeudelta on vain viidesosa aiemman sukupolven kamerasta. Näin DJI Zenmuse L2 havaitsee pienempiä kohteita ja enemmän yksityiskohtia luoden tarkempia DEM-korkeusmalleja. Lisäksi se tukee viittä heijastuspistettä, jolloin se pystyy tunkeutumaan tiheämpään kasvillisuuteen ja tallentamaan lisää maanpinnan tietoja lehtien alta. Sekä yhden että usean heijastuspisteen tilassa kamera voi saavuttaa jopa 240 000 mittauspisteen sekuntinopeuden.

RGB-kartoituskamerassa on 4/3 CMOS -anturi, jossa on mekaaninen suljin ja parannettu 3,3 mikrometrin pikselikoko. Kameran tarkkuus on nyt 20 megapikseliä, mikä parantaa merkittävästi yleistä kuvantamista sekä rikastaa pistepilven väritystä. Pienin valokuvausväli on lyhennetty 0,7 sekuntiin ja karttakameran suljinluku on jopa 200 000 kertaa, mikä vähentää käyttökustannuksia entisestään. Jos pistepilven mittausta ei tarvita, RGB-kamera voi silti ottaa valokuvia ja videoita tai kerätä kuvia näkyvän valon kartoittamista varten.

Kun kamera liitetään DJI Matrice 350 RTK -lippulaivakopteriin, toimintatehokkuus paranee ja yhdellä lennolla voidaan kerätä LiDAR-pistepilven ja RGB-kameran tietoja jopa 2,5 neliökilometrin alueelta.

DJI Terra -ohjelmiston avulla Zenmuse L2 mahdollistaa tehokkaan ja luotettavan pistepilven jälkikäsittelyn. Kun pistepilven liikerata on ratkaistu ja pistepilven tarkkuus on optimoitu, voidaan yhdellä napsautuksella luoda 3D-pistepilvi vakiomuodossa. Tämän jälkeen maapiste luokitellaan, ja DJI Terra luo DEM-korkeusmallin. Tarkkuusvalvonta- ja tarkastustoimintoja voidaan tämän jälkeen käyttää tuloksen analysointiin.

Yhdessä DJI Matrice -kuvauskopterialustan ja DJI Terran kanssa Zenmuse L2 on ihanteellinen maanmittaukseen, metsätalouteen, omaisuuden seurantaan ja moniin muihin käyttökohteisiin. Topografiseen kartoitukseen käytettynä kamera voi kartoittaa nopeasti suuren alueen, mikä auttaa suorittamaan topografiset tutkimukset nopeasti ja tarkasti. Metsäalan ammattilaisille LiDAR-kamera voi tunkeutua latvuston läpi. Puuston ominaisuudet, kuten latvusleveys ja puun korkeus, voidaan analysoida kasvun seuraamiseksi. Sähkölinjojen tarkastuksessa on aina ollut vaikeaa käyttää fotogrammetriaa linjojen ja komponenttien rekonstruoinnissa. Nyt Zenmuse L2 -kameralla pistepilvitietoja voidaan kerätä tehokkaasti. Tarkastajat voivat nyt myös mitata kasvillisuuden ja voimalinjojen välistä etäisyyttä havaitakseen mahdolliset riskit tai suunnitella automaattisia tarkastusmatkoja pistepilvitietojen perusteella.

Vaativaan ammattikäyttöön tehty DJI Matrice 350 RTK on kuvauskopterialusta, jota voidaan hyödyntää monenlaisissa lennätys- ja kuvaustehtävissä useiden erilaisten hyötykuormien kanssa. Kopteri sopii erinomaisesti monipuoliseen kartoitukseen, suojelutyöhön, valvontatehtäviin ja tarkastuslentoihin niin viranomaisten kuin yritystenkin käyttöön.

DJI Matrice 350 RTK -kopterin suojaluokitusta on nostettu IP45-tasosta IP55-tasoon. Lisäksi kopterin FPV-kameraa on parannettu turvallisempia hämärälentoja varten. Kopterissa on myös entistä parempi kuusisuuntainen havainnointi-, paikannus- ja esteentunnistustekniikka infrapunatunnistimen kanssa. Kopteriin voi erikseen hankkia CSM-tutkan, joka voidaan asentaa kopterin päälle. Kopteri on lentokykyinen jopa -20 asteen pakkasessa tai 50 asteen kuumuudessa.

Kopterin 55 minuutin enimmäislentoajan ja 2,7 kilogramman enimmäiskuorman ansiosta lennättäjät voivat valita monipuolisesti hyötykuormia tehtäviensä hoitamiseen. Kuvauskopterissa on neljä paikkaa hyötykuormalle, kuten erikoiskameroille. Kopteri voidaan varustaa monipuolisella kameravalikoimalla, joihin kuuluvat DJI Zenmuse -kamerat.

Kehittyneen älykkyytensä ansiosta DJI Matrice 350 RTK voi paikallistaa, merkitä ja seurata sekä paikallaan pysyviä että liikkuvia kohteita tehokkaasti. Näitä kohdetietoja voidaan helposti jakaa myös muille käyttäjille toimenpiteitä varten. Älykäs seuranta- ja vertailujärjestelmä mahdollistaa myös kaasuputkien, rautateiden ja voimalinjojen seurannan sekä näissä esiintyvien muutosten automatisoidun vertailun. Kuvamateriaalia on vaivaton kerätä valvontalentojen yhteydessä.

DJI Zenmuse L2 -kopterikamera tulee myyntiin 14 990 euron suositushintaan. DJI Matrice 350 RTK -kuvauskopteri on myynnissä yhdessä kahden TB65-akun ja BS65-latausaseman kanssa 13 990 euron suositushintaan. Lisätietoja täältä (Zenmuse L2) ja täältä (Matrice 350 RTK).

Lisää luettavaa