Arvio: Logitechin apuohjain tekee Apple-laitteesta Atari Lynxin – niin hyvässä kuin pahassa

Logitechin PowerShell Controller on ohjain iPad- ja iPhone-laitteille. Apple-perheen viidennen sukupolven laitteille tarkoitetun peliohjaimen olisi tarkoitus auttaa pelaajia tekemällä i-värkistä perinteisen peliohjaimen kaltainen häkkyrä.

Peliohjain on kädessä ison ja jykevän oloinen. Vanhemmalle pelaajakunnalle se tuo mieleen Atari Lynx -laitteen. Muoviosat ovat kestävän tuntuisia, ja laite tekee pienemmästäkin i-laitteesta näppärän kokoisen pelikoneen. Toisille sen koko saattaa tosin olla heikkous, sillä se muuttaa pienen mobiililaitteen pakosta värkiksi, joka ei ihan helpolla taskuun mahdu.

Laitteen ristiohjaimen kanssa on omat ongelmansa. Se tuntuu ottavan käskyt vastaan hieman viiveellä. Tämä on kuitenkin kiinni myös pelistä. Joissakin ajopeleissä ristiohjain toimi hyvin, mutta jossakin peleissä sen käyttö oli silkkaa tuskaa. Ohjaimen toimintanapit lonksuvat hieman, mutta tämä on lähinnä tottumiskysymys.

Laite on yhteensopiva noin 70 pelin kanssa. Ihan kaikkien valmistajan kotisivuilta löytyvän listan pelien kanssa ohjain ei kuitenkaan yksinkertaisesti suostunut yhteistyöhön. Harva peleistä myöskään kertoi etukäteen, mitä mistäkin napista tapahtuu, joten ne oli optimoitu peliohjaimen kanssa käytettäväksi vähän sinne päin – periaatteella. Ensimmäinen pelikerta menikin usein siihen, että vasta opetteli mitä mistäkin napista tapahtuu.

Muutamissa ajopeleissä ohjain puolusti paikkaansa vallan mallikkaasti, ja esimerkiksi futispeli toimi luonnollisesti paremmin ja perinteisemmin ohjaimen kanssa. Kovin usein se ei kuitenkaan tuonut lisäarvoa itse pelaamiseen. Ohjaimen todellinen hyöty jää siis pelaajan itsensä päätettäväksi. Liki satasen hintalappu tarkoittaa sitä, että PowerShell Controller saattaa jäädä harvojen hc-pelaajien huviksi.

Huomionarvoista on, että laitteen lisäakun avulla voi ladata myös i-laitteensa ilman Applen omia latureita.

Jarkko Fräntilä