S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky

Viime vuonna julkaistu S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl on avoimen maailman scifi-räiskintä, joka seurailee teemoiltaan löyhästi Arkadi ja Boris Strugatskyn Stalker-scifiromaania. Pelialueena toimii säteilyn ja kummallisten anomalioiden saastuttama Vyöhyke, jonka alueella stalkereiksi kutsutut seikkailijat etsivät arvokkaita muukalaisartefakteja. Clear Sky sijoittuu aikaan ennen ykköspeliä, eikä Vyöhyke ole vielä niin pahassa kunnossa, kuin ensimmäisen pelin aikaan. Pelaaja on kornisti Scariksi nimetty palkkasotilas, joka jää henkiin Vyöhykkeellä tapahtuvasta purkauksesta.

Clear Sky tarjoaa pelaajalle ensimmäisen pelin tapaan avoimen maailman, jossa voi liikkua suhteellisen vapaasti. Pelialueen hallinnasta kisaa useita ryhmittymiä, joille pelaaja voi tarjota apuaan. Keskenään taistelevat ryhmittymät jättävät pelimaailmasta hienolla tavalla elävän kuvan. Tehtävien perässä joutuu ajoittain kävelemään pitkiäkin matkoja, joka tuskin nopeatempoisen räiskinnän ystäviä miellyttää.

Graafisesti peli on vaikuttava, mutta ei kaunis. Tämä on puhdas kehu, sillä pelin ruma ja ränsistynyt maailma on mallinnettu yksityiskohtaisesti ja rikkaasti. Äänimaisema jää laimeaksi ja ääninäytteleminen on korvia riipivän huonoa. Sotilaiden satunnaiskommentit ovat edelleen venäjäksi, mutta varsinaiset repliikit lausutaan karmealla jamesbond-venäjäaksentilla.

Clear Skyn roolipelielementit rajoittuvat parempien varusteiden ostamiseen ja hankittujen tavaroiden paranteluun. Päivitykset vaativat informaatiota sisältävän muistitikun, asesepän ja tarpeeksi valuuttaa. Varusteet tekevät hahmosta sen, mikä hän on, joten niiden menettäminen kismittää raskaasti.

Toisin kuin ensimmäisessä pelissä, arvokkaita muukalaisesineitä ei loju siellä täällä, vaan niiden etsimiseen vaaditaan huomattavasti vaivannäköä. Esineitä löytyy hengenvaarallisten anomalioiden läheltä, eikä niitä näe, ellei seiso juuri oikeassa kohdassa. Pelihahmolla on myös käytössään kämmenkone, josta löytyy vihollisten paikat paljastava karttatoiminto. Toisaalta se helpottaa pelaamista, toisaalta vesittää low-tech -henkistä tutkimus- ja kauhutunnelmaa.

Clear Skystä jää valitettavan hutera kokonaisvaikutelma. Tehtävänantoja tulee valtavana ryöppynä, oman ryhmittymän sotilaat lähtevät sotimaan pelaajaa odottelematta ja tehtäviä perutaan kesken kaiken hämmentävällä tavalla. Käyttöliittymä on itäblokkipelien perustyyliin hiomaton ja bugejakin löytyy aivan tarpeeksi. Toisaalta Clear Sky tarjoaa parhaimmillaan todella tunnelmallista, rähjäistä ja slaavilais-melankolista räiskintäviihdettä, jollaista harvoin näkee peleissä.

Mikäli hidastempoinen avoimen maailman räiskintä kiinnostaa, Clear Sky on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

PÄÄSTÖTODISTUS
Tunnelmallista mutta hiomatonta scifi-seikkailua