Pitkäikäisen pelisarjan sopivat harppaukset – arvostelussa Pokémon Moon

Havaijin kaltaiselle saaristolle sijoittuvat Pokémon Moon ja Pokémon Sun ovat sama peli pienillä eroavaisuuksilla, jotka lupailevat uudistuksia legendaariseen pelisarjaan.

Alolan saaristolle sijoittuva Pokémon Moon antaa pelaajalle totuttua hiukan vapaamman mahdollisuuden etenemiseen, joka on tervetullut lisä vaativillekin sarjan faneille.

Köykäisen alkujohdannon jälkeen pelaaja valitsee päähenkilöpoikaselle ja tämän valitsemalle Pokémon-oliolle nimen, jonka jälkeen trooppisen saariston salat alkavat pikkuhiljaa avautua. Aloitushirviön voi valita vesi-, tuli-, ruoho- ja lento-otuksen välillä.

Pokémon-kouluttajaksi halajava päähenkilömme tutustuu rehvakkaaseen professori Kukuihin, tämän mystisen avustajattareen Lillieen sekä uuden asukkaan innolla vastaanottaviin nuorukaisiin ja lapsukaisiin, jotka haluavat ottaa monsterimatseja tämän tästä. Saaristolla otetaan osaa erilaisiin haasteisiin, jotka voittamalla nuorikkokouluttaja pääsee haastamaan saaren johtajan, Kahunan. Haasteet ovat korvanneet samalla muista sarjan peleistä tutun salisysteemin.

Pelimekaniikassa ei ole juuri valittamista. Kontrollit oppii hetkessä ja myöhemmin ansaittavan Rotom Pokédexin kartan avulla suunnistaminen helpottuu entisestään. Uusia alueita ei kuitenkaan tutkita aivan hetkessä. Etenemisen tämän tästä katkaisevat satunnaistaistelut tympäisevät kärsimätöntä pelaajaa uuden Pokémonin hyökätessä kimppuun, vaikka edellisestä on juuri päästy eroon. Runsaat välivideot hidastuttavat nekin matkaa.

Vuoropohjainen taistelu on helppoa myös vasta-alkajalle, sillä järkevät strategiat oppii tahkoamalla ja kokeilemalla. Peli toki myös vinkkaa, mitkä iskut ovat tehokkaita eri vastustajia vastaan. Uutuutena Pokémon Moon esittelee supertehokkaat mutta vain kerran taistelun aikana käytettävät Z-liikkeet, joita voi ansaita haasteiden läpäisyllä palkittavien Z-kristallien avulla.

Visuaalisesti Pokémon Moon on selkeä ja nätti. Värikäs ja aurinkoinen maailma on saanut seurakseen hauskoja hahmoja niin uudistuneista hirviöistä kuin saaren hilpeistä asukkaista. Alolan riesana pokkuroivan Team Skullin jäsenten hiphop-kulttuurista omittu heilumistyyli on animoitu ja apinoitu hervottomalla tavalla, vaikkakin tämänkaltaisesta viittauksesta joku voi vetää herneen nenään.

Vaikka Pokémon Moon keskittyy keskinkertaisen juonen ohella taisteluihin, on niihin saatu pienillä vivahteilla ja vaihtelevuuksilla sopivasti imua, jolloin ne eivät toista liikaa itseään. Kiinnostavuutta lisäävä naseva huumori kukkii sekä dialogissa että tarinan yllättävissä käänteissä.

Pokémon Moon ja sen sisarpeli Pokémon Sun sisältävät tarpeeksi uutta herättääkseen kouluttajaveteraanien mielenkiinnon, mutta nintendomaiseen tyyliin vasta-alkajakin oppii pelimekaniikan nopeasti. Kehittäjästudio Game Freak ja Nintendo ovat tehneet parhaansa, joten lopulta kiinnostavuus riippuu vain ja ainoastaan pelaajan yleisestä mielenkiinnosta Pokémon-universumiin.

Pokémon Moon on malliesimerkki siitä, kuinka pelisarjan veteraanipelaajia muistetaan tyylikkäästi uusien fanien koukuttamisen ohessa.

Saatavilla: 3DS
Ikäraja: 7 (PEGI)