”Jätkä löi oikeesti” – arvostelussa Nintendo Switch Sports

Wiin menestyspelin urheilutossuihin hyppäävä Nintendo Switch Sports tekee pelaamisesta rauhallista treeniä. Vaikka napakympistä ei puhuta, tutut vahvuudet kantavat pitkälle.

13.08.2022

Nintendon pitkän kaamoskauden päättänyt Wii osui aikanaan välittömästi kultasuoneen Wii Sports -urheiluteoksellaan. Jopa peleihin yleensä nuivasti suhtautuvat saivat sen hauskoista ja sporttisista mekaniikoista syyn tarttua Wiimote-ohjaimeen. Samaa reseptiä toistettiin sittemmin vielä Wii Sports Resortilla, mutta se jäi ainakin omien näköhavaintojen perusteella pienemmän piirin herkuksi. Ydinidea ei ole tästä huolimatta kulahtanut, vaan osallistavammalla hikoilulla on ainakin Nintendon silmissä vielä paljon annettavaa.

Pelisarjan uusin yrittäjä on Nintendo Switch Sports. Julkaisussaan kuusi urheilulajia sisältävä teos luottaa tuttuihin elementteihin. Joy-Con ohjaimilla huidotaan, tehdään aitoa treeniä muistuttavia liikkeitä sekä pidetään hauskaa. Kuten Wiin osissa, myös tällä kertaa meno on parhaimmillaan kaveriporukalla. Ilahduttavasti valtaosaa lajeista pystyy pelaamaan neljän porukassa. Myös nettipeli on isossa osassa, joten yksinkin viihtyy aikansa.

Julkaisun lajivalikoima kattaa keilailun, tenniksen, sulkapallon, jalkapallon, miekkailun sekä lentopallon. Listan kaksi ensimmäistä muodostavat tutuimman rungon Wiillä urheilleille, mutta samalla mieleen hiipii kysymys: missä on golf? Huoli on onneksi osin aiheeton, sillä Nintendo on tuomassa suosikkilajin mukaan syksyn mittaan. Valitettavasti tarkkaa ajankohtaa ei ole toistaiseksi annettu. Toivottavasti julkaisuun oleva matka on lähempänä puttia kuin swingiä.

Keilailu ja tennis ovat pysyneet hyvin pitkälti ennallaan. Aitoa liikettä tapaillen toteutettavat liikkeet rekisteröityvät varsin hyvin, eikä kumpikaan laji vaadi kohtuuttomasti tilaa. Toki tenniksen tapauksessa on syytä huomata, että hienoa kämmenlyöntiä suunnittelevan kannattaa joka tapauksessa varoa perintömööpeleitä sekä vieruskaveria. Samalla on syytä muistuttaa Joy-Conien rannehihnan kannattavuudesta. Vaikka telkkarinsa rikkoneille on helppo naureskella, vahinkoja tapahtuu käsien hiotessa ja tunnelman kohotessa.

Sulkapallo vaikutti paperilla turhan samankaltaiselta kuin tennis, mutta onneksi todellisuus yllättää. Kaksinpelinä sivakoitava pallopeli on yllättävän taktinen ja toimiva, vaikka omaa hahmoa ei tarvitsekaan liikuttaa. Eri puolille tulevat lyönnit, tarkka ajoitus sekä muut niksit tuovat lajiin hektisyyttä.

Onnistumisten puolelle on laskettava myös lentopallo. Oikeita passeja, vastaanottoja ja iskulyöntejä matkivat huitaisut tuovat mukavasti hien pintaan. Vaikka varsinaisesta anaerobisesta liikunnasta ei kannata puhua, blokkaukset sekä monipuoliset käsiliikkeet nostavat sykettä selvästi tavalliseen pelisessioon nähden. Venyvän tuokion jälkeen huomasi käden jopa hiukan väsyvän eri liikkeisiin. Erityisesti liikkeiden monipuolisuus tekee lentiksestä merkittävästi urheilullisemman ja monipuolisemman kokemuksen kuin esimerkiksi keilailu.

Sen sijaan vähemmän onnistuneita lajeja ovat miekkailu sekä jalkapallo. Näistä ensin mainitussa pääsee hutkimaan yhdellä tai useammalla kepukalla, mutta itse en saanut kummoista lisäiloa toisen käden sapelista. Ranteen kääntäminen oikeaan asentoon, täsmällisen torjuntaliikkeen saaminen sekä ylipäätään tietynlainen fyysisyys eivät onnistuneet nostamaan kalpataistoa parhaiden lajien joukkoon. Laji ei ole huono, mutta ei sen pariin tuntunut kukaan pahemmin kaipaavankaan.

Jalkapalloa ei sen sijaan pelasta edes kesällä julkaistu päivitys, joka lisäsi tuen potkuliikkeille. Kahden Joy-Conin avulla pelattava potkupallo tuntuu hidastempoiselta ja kankealta, eikä se viihdyttänyt peliseuruettakaan kokeilukertaa enempää. Itse lusin muutaman lisäkerran verran ennen kuin tunnustin etsiväni optimaalisen Sports-kokemuksen muista lajeista ja tunteen aidosta jalkapallosta FIFA-sarjasta. Mikäli jalitsu kuitenkin nappaa, on fyysisen paketin mukana tuleva Leg Strap -jalkahihna mielenkiintoinen lisä. Sen avulla Joy-Conin saa kiinnitettyä jalkaan autenttisemman potkimiskokemuksen luomiseksi. Tätä pääsee myös testaamaan ihan hauskassa Shoot-Out-erillistilassa.

Valitsipa minkä tahansa lajin, parhaimmillaan Nintendo Switch Sports on kavereiden kanssa. Hyvähenkinen urheiluturnaus ei vaadi käytännössä minkäänlaista harjoittelua, sillä lajit omaksuu hetkessä. Tästä huolimatta mukana on sopivasti taitopohjaisuutta, joten täysin hulluttelevasta nopanheitosta ei ole kyse. Erityisesti sulkapallon ajoitukset sekä lentopallon torjunnan sijoittaminen tekevät ratkaisevan eron voiton ja tappion välille.

Nettipeli toimii teknisesti hyvin, joten sen kautta yksinpelaajille on tarjolla pidempiaikaista iloa. Harmillisesti Nintendolle tyypillinen moninpelaaminen ei pääse verkossa tässäkään tapauksessa parhaalla tavalla esiin, sillä vieruskaverin nöyryyttäminen on yksinkertaisesti paljon hauskempaa kuin nettiseuralaisen rökittäminen. Avattavat vaatteet ja kustomointiesineet antavat vielä hiukan lisäiloa. Tästä huolimatta Nintendo Switch Sports kaipaisi kipeästi golfia sekä mahdollisia muita lajeja. Nykyinen paletti on nähty turhan nopeasti, minkä vuoksi peli ei saa pidettyä otteessaan samalla tavalla kuin esimerkiksi Marion ja Sonicin olympiahumputtelut.

Audiovisuaalinen tyyli on värikäs ja lapsenmielinen. Perinteiset Mii-hahmot on korvattu aavistuksen aikuismaisemmilla urheilijoilla, joita saa personoitua tutusti ihonväristä ja vaatetyylistä lähtien. Graafinen anti ei yritä kilpailla muun sisällön kanssa, vaan se jättää urheilun etusijalle.

Kaikkinensa Nintendo Switch Sports on hauska moninpeli, jonka parissa saa pientä treeniä kuin huomaamatta. Golfin puuttuminen vielä elokuussa 2022 tuntuu silti lähes rikolliselta, sillä kyseessä on ainakin Wii-pelien pohjalta pitkäikäisin ja taitopohjaisin urheilumuoto. Sen saaminen olisikin tarpeen ennen kuin teos unohtuu kokonaan hyllyyn. Onnistuneet sulkapallo, keilailu, tennis ja lentopallo kun eivät saa pidettyä kiinnostusta yllä loputtomasti.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta)

YHTEENVETO:
*** / *****
Nintendo Switch Sports tarjoaa Wii Sportsia pelanneille runsaasti tuttua sekä sopivasti uutta. Lajivalikoima kaipaa päivityksellä myöhemmin saapuvaa golfia, mutta jo nykyiset aktiviteetit saavat samalla sohvalla huitovat tyytyväiseksi. Verkkopelin parissakin viihtyy kuin huomaamattaan.

”Määrään sinulle 4 kuukautta sairauslomaa vakavan jalkavamman vuoksi. Venyttele seuraavalla kerralla ensin.”

Lisää luettavaa