Pokémonien Instagram-fiidiä rakentamassa – arvostelussa New Pokémon Snap

Miksi lähteä ulkoilmaan, kun virtuaalisen luonnon helmassa voit ihastella leikkivää Pikachua tai tutustua Laprasin pulikointiin.

06.05.2021

Vaikka Pokémon-sarja tunnetaan erityisesti roolipelillisiin elementteihin luottavista pääosistaan, on taskuhirviökööri esiintynyt neljännesvuosisatansa aikana monessa muussakin genressä. Switchillä on ehditty piipahtaa jo pelastustehtävissä sekä taistelutantereella, mutta yhtä erikoisuutta on jouduttu odottamaan. Nintendo 64:lle aikanaan julkaistu Pokémon Snap sulatti niin monen hirviökouluttajan sydämen, että teokselle on haaveiltu jatkoa vuosikymmeniä.

Haikailut ja anelut eivät ole kaikuneet kuuroille korville. New Pokémon Snap jatkaa samoilla linjoilla ykkösosan kanssa, joten painopiste on pelillisten elementtien sijasta valokuvaamisessa ja fiilistelyssä. Teos on kuin vuoristorataelämys eläintarhassa, jossa äkkiväärät käännökset sekä sydämentykytyksiä aiheuttavat koristeet ovat vaihtuneet lempeisiin ja vapaana kirmaaviin sympaattisiin hirviöihin.

New Pokémon Snap vie pelaajan tohtori Mirrorin luokse, jonka tehtävänä on selvittää Lental-alueella elävien poksujen elintapoja. Hämmennystä aiheuttaa erityisesti Illumina-ilmiö, joka saa hirviöt hohkaamaan yön pimeinä hetkinä. Mysteeriä valotetaan varsin pintapuolisen ja yksinkertaisen tarinan myötä. Juonikuvion tehtävänä on sykähdyttämisen sijaan johdattaa pelaajaa alueelta toiselle tutkimaan aina vain uusien otusten elintapoja.

Kuten ykkösosakin, myös New Pokémon Snap perustuu valokuvaamiseen. Pelaajan ohjastama hahmo matkaa NEO-ONE-aluksellaan ympäri erilaisten hirviöiden asuttamien alueiden, jossa ikuistetaan pokkarilla otusten arkea. Pokemonit puuhailevat alueella omiaan, minkä lisäksi pelaajalla on mahdollisuus heitellä tepastelijoille herkkuja sekä tarjota muita virikkeitä, joilla tilanteita voi muokata entistä hienommiksi. Otukset myös suhtautuvat toimiin erilaisin tavoin. Siinä missä yksi olento säntää aterioimaan tarjottua huikopalaa, toiset eivät voisi vähempää välittää tarjotusta almusta.

Kuvaaminen itsessään on hyvin yksinkertaista puuhaa. Otokset napsitaan nappia painamalla ja takaliipasimella saa kohdennettua entistä lähemmäs kohdetta. Mikäli ympäristössä on jotain huomion arvoista, asiasta ilmoitetaan turhankin alleviivaavasti. Pelimekaanisesti haaste on varsin olematonta. Onneksi fiilis paikkaa tämän täysimääräisesti.

Oman vivahteensa tuovat vuorokausivaihtelut. Kun hirviökanta on laajentunut sukupolvien myötä valtavaksi, on samalla aurinkoa palvovat sekä yöeläjät eriytyneet selvästi omiksi haaroikseen. New Pokémon Snap hyödyntää tätä hienosti. Siinä missä Hoothoot uinuu puun sisällä päiväsaikaan, rikospaikalle illan hämärtyessä palaava näkee kirkassilmäisen pöllön istuvan oksalla ohikulkijaa kaihtamatta. Meno tuo olentojen sielunelämään perehtyville runsaasti lisäarvoa.

Kun automaattisesti ohjautuva reissu on ohitse, tarjotaan potretit tohtorin syyniin. Tieteilijä ei kuitenkaan tarkastele otoksia pintapuolisesti, vaikka materiaalia on kuin someseinällä ruokamuistoja. Akateeminen tarkastelu pohjautuu kriteeristöön, jossa huomioidaan muun muassa kasvojen suunta, ympäristöllä olevat muut otukset sekä ennen kaikkea menossa oleva toiminta. Mitä persoonallisempi aktiviteetti otuksella on käynnissä, sen avokätisemmin pinnoja kilahtaa tilille. Kokonaisuus arvioidaan neljän tähden skaalalla.

Systeemissä on muutamia pieniä ongelmakohtia. Ensinnäkin automaattinen tarkastelu ei aina toimi niin hyvin kuin voisi toivoa. Kun hivenen onneton kuva saa paremman arvion kuin selkeästi laadukkaampi kuva, arkistoon taltioidun potretin vaihto tuntuu tympeältä. Meneillään oleva riento tuntuukin olevan keskeisempää kuin potretin yleinen laatu. Onneksi vastaavia tilanteita ei liian usein tule vastaan. Lisäksi erityisen onnistuneet hetket voi taltioida erilliseen henkilökohtaiseen galleriaan.

Otoksia voi editoida labraoloissa varsin monipuolisesti, mikä tuo noin 10 tuntia kestävän tarinan jälkeen lisäarvoa. Samalla juonen loppuminen ei tokikaan tarkoita pelin päättymistä, sillä todennäköisesti kuvagalleriasta uupuu tässä vaiheessa vielä runsaasti otuksia sekä aktiviteetteja. New Pokémon Snap tuntuu hyvin yhteisölliseltä peliltä, jossa taskuhirviöitä fanittavat voivat jakaa kokemuksiaan ja hauskoja tilanteitaan. Vaikka meno ei yllä Pokémon GO -hitin kaltaiseen laajennettuun todellisuuteen, tuntuu sama sosiaalinen puoli olevan mukana. Hilpeän Pikachun kekkuloinnit haluaa näyttää kaverille. Ai, eikö kiinnosta? No ehkä vesistössä räpiköivä Magikarp näyttää hienommalta.

New Pokémon Snap on pelinä yksinkertainen, mutta kokemuksena rikas ja monipuolinen. Sen hienous vaatii ainakin jonkin verran Pokémon-taustaa, jotta hirviöt ovat entuudestaan tuttuja. Itse huomasin välittömästi innostuvani tutuista otuksista merkittävästi enemmän kuin ohitettujen osien vipeltäjistä. Kun nuoruuteen ikonisesti kuuluva otus kirmaa villinä luonnollisessa ympäristössään, on aikuisenkaan vaikea pidätellä riemuaan. Oman Poké-Instagramin luominen viehättää.

Audiovisuaalisuus tukee menoa. Peli ei juhli pikselimäärällä, ruudunpäivityksellä tai muilla kilpaileville konsoleille tyypillisillä teknisillä yksityiskohdilla. Teos on sympaattinen, värikäs ja alkuperäismateriaalia kunnioittava kokemus, joka saa hilpeydellään hymyn huulille. Juuri tämä leppoisa tunnelma paikkaa pientä pelillistä yksinkertaisuutta. New Pokémon Snap kutsuu nauttimaan ja olemaan, ei suorittamaan ja pärjäämään. Meno soveltuu matkapelaamiseksi enemmän kuin hyvin.

Juhlavuottaan viettävä Pokémon-sarja on saanut uudesta linssiludeilusta erinomaisen lisän. New Pokémon Snap imaisee mukaansa huomattavasti paremmin kuin mitä perusidean ensikuulemalla voisi olettaa. Hämmästyin itsekin miten palavasti halusin saada galleriaan täydellisiä potretteja. Kyseessä onkin todellinen hyvän mielen peli viimevuotisen kesähitin Animal Crossing: New Horizonin hengessä. Kokonaisuus on kuin virtuaalinen ja kiinnostavampi versio Korkeasaaresta. Ja kuten eläintarhassa, myös Lental-alueen asukit haluaa ikuistaa kameran syövereihin muisteloita varten.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 3

”Sen hienovaraisen vinkin jälkeen en enää koskaan unohtanut Incognito-tilaa. Enkä kyllä käyttänyt yhteiskonettakaan.”

Lisää luettavaa