Arviossa Max Payne iOS – ”vanhusta painaa selkeästi jo ikä”

Pelin mytologiaa, vallanhimoa ja kostonjanoa sisältävä tarina kerrotaan mustanpuhuvilla sarjakuvaruuduilla. Värikkäillä kielikuvilla ryyditetty dekkarimonologi vie kertomusta eteenpäin. Juoni kertoo vaimonsa ja tyttärensä menettävästä poliisista, joka uppoutuu surun sijasta veriseen työhönsä. Kaiken pysäyttävä talvimyrsky ei ole este, kun Payne selvittää erimielisyyksiään mafian ja palkkasotureiden kanssa.

Pelin ydin on äärimmilleen tyylitelty toiminta. Pelaaja voi halutessaan hidastaa aikaa ja antaa siten tähtäämiselle lisää tilaa. Tämä sallii pelaajan ampua huoneellinen vihollisia täsmällisesti ja tarkasti muutamassa sekunnissa. Dyykkauksiin yhdistettynä mekanismi sallii Maxin väistää vihollisia ja ampua samalla vastatulta. Pääosaan nousevatkin mahdollisimman siistit syöksyt samalla, kun käsissä olevat aseet yskivät vahvoja argumentteja.

Vaikka kännykäännöksessä perusteet ovatkin kasassa, ei kokonaisuus silti toimi. Syy ei ole käännöksen vaan alustan: puhelimen pienelle ruudulle tungettuja nappeja on mahdoton käyttää samanaikaisesti. Max joko liikkuu, tähtää tai ampuu, muttei koskaan kaikkia kolmea kerralla. Kun yhden peukun pitäisi hoitaa sekä sihtaaminen että syöksyminen, tarkkojen otsanappien jakaminen hurjan hypyn aikana on yksinkertaisesti mahdotonta.

Puutetta kompensoidaan hyppyjen aikana käynnistyvällä automaattitähtäyksellä, joka jättää pelaajan osaksi pelkän liipasimen painamisen. Valitettavasti tähtäysapu lukittuu aina keskiruumiin kohdalle, joten suojan takaa pilkottavaan konnan kupoliin on turha toivoa osuvansa. Tähtäysapua ei ole pakko käyttää. Sitä ilman on kuitenkin turha toivoa osuvansa yhtään mihinkään, sillä sormin ohjattava tähtäin liikkuu liian kiikkerästi. Lisäapua kontrolliongelmiin tuo näppäinten koon ja sijainnin muuttaminen, mutta ne eivät auta kuin marginaalisesti.

Jos vääntää vaikeustason minimiin eikä ohjailtavuuden kömpelyys ärsytä, kännykkä-Maxin toiminta on edelleen viihdyttävää. Kyllähän vanhusta jo selkeästi ikä painaa, mutta toisaalta ehkä on kohtuutonta vaatia mobiilipeliltä liikoja.