Lisää ilon kyyneleitä – arvostelussa Devil May Cry 5 Special Edition

Noin vuosi sitten julkaistu erinomainen toimintapeli saa uuden konsolisukupolven saapuessa uusintajulkaisun lisäherkuilla varustettuna. Onko miekkaa teroitettu entisestään vai sovitetaanko tällä kertaa tylsää terää tuppeen?

25.11.2020

Danten ja kumppaneiden viides kaanonin mukaista tarinaa jatkava seikkailu oli ilmestyessään kertakaikkisen erinomainen teos. Ninja Theoryn kehittämän mielipiteitä jakaneen DmC: Devil May Cryn jälkeen fanit huokaisivat helpotuksesta sarjan palatessa takaisin japanilaisen studion oman katon alle. Perinteikäs mutta samalla myös reippaasti uusia tuulia mukanaan tuonut viides osa on jo käytännössä vakiinnuttanut paikkansa genrensä merkkiteosten joukossa. Nyt julkaistu erikoisversio ei varsinaisesti muuta asian laitaa.

Tarinallinen kokonaisuus on pysynyt käytännössä samana. Special Edition tarjoaa mahdollisuuden läpäistä kampanja fanisuosikki Vergilin hahmolla, mutta muita kerronnallisia lisiä ei ole tiedossa. Isoveli on mekaniikoiltaan yhdistelmä Neron ja Danten ominaisuuksia, tehden hahmosta näin koko julkaisun ketterimmän taistelijan. Valitettavasti Vergilin kampanja on jo pääpelistä tuttu, eikä muutamaa lyhyttä dialogipätkää poislukien uutta materiaalia ole tarjolla. Alkuperäisjulkaisun tarinakampanja on onneksi kestänyt aikaa ja rikotussa aikajärjestyksessä kerrottu seikkailu onkin alun sekavuudesta huolimatta edelleen maittavaa tavaraa.

Teknisiltä osa-alueiltaan harppauksia on otettu uusien konsolien ansiosta reippaasti. Graafisesti koko pakettia on terävöitetty ja lisättyjen tehojen ansiosta peli pyörii 4K-resoluutiolla sulavasti 60 ruutukuvan sekuntivauhdilla. Mukaan on lisätty myös mahdollisuus puskea kuvaa ulos 120 ruudun sekuntitahdilla mikäli näyttö siihen kykenee. Hahmovetoisten toimintapelien parissa nopea virkistystaajuus onkin lähes elinehto, joten konepellin alle lisätyt hevosvoimat tuovat mukanaan kiitettävää lisää kokonaisuuden sulavuuteen. Uuden sukupolven SSD-asemat tarjoavat myös tuntuvaa etua huomattavasti lyhentyneiden lataustaukojen ansiosta. Kenttien käynnistäminen onkin nyt lähes salaman nopeaa, eikä tehtäviä ladatessa enää ehdi edes kännykkää räpläämään.

Uuden hahmon ja konepellin alla tapahtuneen virittelyn ohella Special Edition tuo mukanaan pakettiin alkuperäispeliin jälkikäteen julkaistun Bloody Palace -pelimuodon, turbo-moodin ja Legendary Dark Knight -vaikeustason. Bloody Palacessa taistellaan tuttuun tapaan jatkuvasti vaikeutuvissa taisteluissa mahdollisimman pitkälle. Turbo-tilan nopeuttaa pelin toimintaa tuntuvasti ja Legendary Dark Knight -tilassa taisteluissa on huomattavasti aiempaa enemmän vihollisia. Jo alunperinkin reippaat määrät uudelleenpeluuarvoa tarjonnut teos saa näin ollen vielä entistäkin enemmän lihaa luiden ympärille.

Paketti on vahva pelinavaus Capcomilta uuden sukupolven konsolien parissa. Samalla se lupaa suuria erinomaisen RE Engine -pelimoottorin skaalautuvuudesta. Laihahkon lisäkattauksen ja konepellin alla isostikin revitetyn moottorin ansiosta kyseessä on passeli hankinta myös edellisen version omistaville, mutta erityisesti niille, jotka eivät syystä tai toisesta alkuperäiseen julkaisuun tarttuneet. PC-pelaajien on myös mahdollista päivittää aiempi versio Special Editioniin pientä lisämaksua vastaan.

Saatavilla: PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S (testattu: X)
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö)

Dantella oli vihollisilleen vain yksi viesti: Beat it!

Lisää luettavaa