Legend of Grimrock

14.05.2012

Hyvät retropelit tapailevat menneisyyden tunnelmia vain näennäisesti: todellisuudessa ne ovat nykyaikaisia, toimivia pelikokemuksia. Entisaikojen peleistä napataan kyytiin muutama vähemmälle huomiolle jäänyt design-idea, mutta pohjimmiltaan pelin on oltava nostalgiafiilistelystä huolimatta tätä päivää.

Suomalaisen Almost Human -pelistudion Legend of Grimrock on juuri tällainen peli. Sen innoittajana toimivat ruutupaperikaavalle rakennetut entisaikojen roolipelit kuten Eye of the Beholder. Liikkuminen tapahtuu ruutu kerrallaan ja pelaajalla on komennossaan neljä seikkailijaa. Grimrock on muinainen vankilaluolasto, johon pelaajahahmot alussa tyrkätään. Heidän täytyy ensin selvitä luolaston vaaroista ja lopulta selvittää sen salaisuus.

Yksi Grimrockin parhaista ominaisuuksista on paikoin humoristiseksikin äityvä armottomuus. Alussa pelaajahahmot ovat aseettomia ja alasti. Kun lattialta löytyy lannevaate, kappale homeista juustoa tai kivi, pelaaja voi riemuita siitä, että ehkä tulevista haasteista sittenkin selvitään. Jokaiseen ansakuoppaan kannattaa hypätä vahingosta huolimatta, sillä pohjalta saattaa löytyä aikaisempien seikkailijoiden jälkeensä jättämiä tavaroita. Tallennuksia kannattaa tehdä usein, sillä pelaaja löytää itsensä usein tilanteista joista on mahdollista selvitä vasta, kun tietää täsmälleen mitä tekee. Kuolemisesta tulee yksi tiedustelun muoto.

Pelinä Grimrock koostuu tutkimisesta, tappeluista ja puzzlejen ratkaisemisesta. Tutkiminen on tärkeää, sillä jokaisen salaoven takaa saattaa löytyä taikaesine tai ase, jolla on myöhemmin pelissä ratkaiseva merkitys. Peli ei turhaan pidä pelaajaa kädestä. Jos liian monta tärkeää taikakalua on jäänyt löytämättä, pelaajalla ei ole mahdollisuuksia selvitä myöhemmin pelissä tulevista taisteluista.

Taistelu perustuu eturivissä seisovien soturien miekkoihin ja takarivin velhojen loitsunheittoon. Kokemuspisteiden kerääminen ja hahmojen kehittäminen näkyvät taisteluissa selkeästi. Pelin kokemussysteemi onkin erittäin tyydyttävä. On hienoa nähdä, kuinka vaivalla opittu uusi loitsu muodostuu heti seuraavassa taistelussa ratkaisevaksi.

Legend of Grimrock on erinomainen peli. Se osoittaa, että pienemmälläkin budjetilla on mahdollista tehdä peli, jossa riittää pelattavaa yhtä paljon kuin täysimittaisessa konsolijulkaisussa.

TESTATTU
PC

ARVOSTELIJA
Juhana Pettersson

PÄÄSTÖTODISTUS
Loistava suomalainen retroroolipeli

Lisää luettavaa