Lara, menisit jo kotiin – arvostelussa Shadow of the Tomb Raiderin The Pillar -lisäosa

Shadow of the Tomb Raider jatkoi hiljalleen aikuiseksi kasvavan Lara Croftin tarinaa kohtuullisen tyydyttävällä tavalla. Kuumaa rautaa on luonnollisesti syytä takoa, joten kehitystiimi Eidos Montreal on päättänyt tupata kauppapaikoille lisäluolastoja peräti kuukauden välein. Nyt arvosteluvuorossa on jatkoseikkailuista toinen, The Pillar.

08.01.2019

The Pillar jatkaa samoilla linjoilla kuukausi sitten ilmestyneen ja kylmäksi jättäneen The Forgen askelmerkeillä. Tarjolla on simppelin tarinan ryydittämä haasteluolasto, joka ei tuo kuvioihin periaatteessa lainkaan uusia pelillisiä elementtejä. Tämänkertaisen haudanryöstelyn tekosyynä on mystinen kilpi, jonka perässä on tietysti myös emopeleistä tuttu Trinity-ryhmittymä. Sen kummempaa mytologiaa ei rymistelyn taustalle ole lähdetty kehittämään. Tässä vaiheessa on kuitenkin viimeistään pakko myöntää, että itseään toistava, sinne tänne ripoteltujen reliikkien etsiskely alkaa jo maistumaan aavistuksen puulta.

Mitä itse luolastoon tulee, onnistuu se aavistuksen paremmin kuin The Forgen harmaita hiuksia aiheuttanut ankeutus. Lara joutuu tällä kertaa kikkailemaan ankaraa ja varsin näyttävää tuulentuiverrusta vastaan – tosin haastetta ei ole mukana nimeksikään. Ne muutamat keinotekoiset pulmat ratkeavat vasemmalla kädellä, minkä lisäksi loppuvaiheessa vastaan rynnivät muinaiset soturit ja Trinity-armeijat kaatuvat nätisti vaikkapa niillä pelin alussa haalituilla perustason tussareilla. Jotain uutta sälääkin heitetään kuvioihin, mutta nämä eivät tarjoa mitään suoranaisesti uutta auringon alle. Hiippailuun viehtyneet voivat toki keskittyä haluamaansa pelityyliin, mutta käytännön lopputulokseen suorituksella ei ole mitään vaikutusta.

The Pillar on jälleen vajaassa tunteroisessa alta pois hoidettu pikarypistys. Kahden ensimmäisen ja kohtuullisen heikon luolaston perusteella lähtisin säälittä kyseenalaistamaan kehittäjien tavoitteet pitkittää pelinsä elinkaarta nykyisellä konseptilla. Olisiko ollut fiksumpaa heittää resurssit yhden suuremman mittaluokan tarinalisärin tai jopa seuraavan pelin taakse, eikä keskittyä lukuisiin helposti unohtuviin minilaajennuksiin? Kenties, sillä tällaisenaan Laran tyhjänpäiväiset kommellukset eivät taatusti jaksa kiinnostaa enää viiden lisäluolaston vertaa.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö)

Lisää luettavaa