Kolmas kerta toden sanoo – ennakossa Watch Dogs: Legion

Viime vuoden Gamescomista otettua hellää ensikoskettelua tuettiin taannoisella demottelulla Ubisoft Forwardin kautta. Kokemus oli kaikinpuolin eeppinen, joten odotukset ovat korkealla.

Olet varmasti kuullut lauseen “Stop trying, Watch Dogs happen”? Hyvin kärkkääseen sävyyn arvosteleva lausahdus on omalla tavallaan ihan osuva argumentti, sillä sarjan kaksi aikaisempaa osaa ovat olleet hyvinkin ristiriitaisia suorituksia. Alkuperäinen Watch Dogs niitattiin julkaisun jälkeisestä räikeästä graafisen ulkoasun alennuksesta, törkeistä bugeista ja kyseenalaisista fysiikkamallinnuksista. Watch Dogs 2 oli teknisesti ja ulkoisesti huomattavasti toimivampi paketti, mutta teos yritti liikaa. Jatko-osa takertui muka-hauskoihin, geneerisiin hahmoihin sekä tylsähköön tarinankerrontaan. Tulevalla Watch Dogs: Legionilla on jäätävästi painetta olla menestys, ja ennakkomaistelun myötä tilanne vaikuttaa positiiviselta.

Aikaisemmin mainitun kommentin varjosta huolimatta suhtaudun vahtikoirien legioonaan optimistisin mielin. Fiilis oli kaikinpuolin erittäin positiivinen jo viime vuoden Gamescomissa koetussa lyhykäisessä demotapahtumassa. Kölnin demottelu kesti vajaan tunnin, mutta tällä kertaa Lontoossa sai rymistellä reippaat kolme tuntia. Kokemuksen pohjalta uskon, että Watch Dogs: Legion tulee menestymään huomattavasti edeltäjiään paremmin. Jos legioona on kaatuakseen, johtuu se ennakkoasenteesta tai teknisistä ongelmista. Ei siitä, etteikö Ubisoft olisi tällä kertaa yrittänyt tehdä kaikkensa teoksensa eteen.

Kolmituntinen demokokemus tarjoiltiin yhdellä pakollisella introtehtävällä höystettynä täysin vapaassa muodossa. Olin tälläkin kertaa eniten innostunut Watch Dogs: Legionin rekrytointimekaniikasta, jonka avulla käytännössä kuka tahansa Lontoon kaduilta löytyvä tallaaja voi päätyä pelaajan ohjaamaksi hahmoksi. Gamescomissa esitellyssä versiossa värvääminen oli hieman epäselvästi suoritettu, mutta päivitelty mallinnos on selvästi moitteistaan opikseen ottanut. Toimintaperiaatteen pohja on samalla linjalla, eli perinteiseen Watch Dogs -tyyliin skannaillaan potentiaalisia kapinoitsijoita hakkerointipuhelimen kautta. Kun sopivan mielenkiintoinen henkilö osuu kohdalle, otetaan häneen kontakti ja käydään vähän kuulumisia läpi. Kevyen rupattelun jälkeen saatkin rekrytointiehdokkaalta kevyen sivutehtävän, jonka suorittamalla tuore toverisi on valmiina liittymään riveihisi. Hahmo siirtyy kapinallisryhmäsi jäsenistöön sekä käytettäväksi pelihahmoksi.

Lontoon kaduilla pyörivät kansalaiset tuovat jokainen oman yksilöllisyytensä osaksi Watch Dogs: Legionin pelattavuutta. Henkilöt ja heidän ominaisuutensa sekä kykynsä vaihtelevat iän, kunnon, harrastusten, työn ja vaikka minkä taustatiedon mukaan. Rakennustyömaalaisten, virkavallan sekä vaikkapa hakkereiden lisäksi meininkiä on terästetty myös populäärikulttuurista. Ensimetreillä vastaan tuli jo äärimmäisen brittiläinen salainen agentti, jonka erikoiskykyihin kuului valkoinen Aston Martin heittoistuimineen ja konekivääreineen. Tokmanni-Bondin lisäksi paikallisesta kuppilasta oli saatavissa palkkamurhaaja, jonka taistelutyyli oli eeppisen akrobaattista sekoitusta pistoolin ja lähitaistelun väliltä. Jos et vielä arvannut, niin miehen ulkoasu taistelua myöten oli kuin suoraan John Wickistä.

Watch Dogs: Legionin ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu Lontoon kaduilta löytyvät eskapismia vahvasti syleilevät sivuaktiiviteetit. Demon aikana sai tykittää halutessaan kampanjatehtäviä, mutta kokonaista julkaisua odottaen halusin säästää itseltäni mahdolliset spoilerit. Interaktiivisuutta piisaa realistisesta toiminnasta aina ylenpalttiseen toimintaan. Aktiviteetit vaihtelevat katuajoista tikanheittoon sekä kaljan kittaamisesta laittomiin häkki- ja katutappeluihin.

Pohjimmiltaan luvassa on taatusti todella toimiva kokonaisuus Watch Dogs -sarjan jatkoksi. Rimahan ei järin korkealla ole, mutta ihmeitä tarvitaan edellisten pettymysten peittämiseksi. Kolmen tunnin kokeilun pohjalta uskallan kuitenkin väittää, että kehitystyö on kaikin puolin hyvällä mallilla. Täytyy vain toivoa optimistisesti, että vaikutuksen tehnyt rytmi on läsnä vielä lopullisessa julkaisussa.

Watch Dogs: Legion näkee päivänvalonsa 28.10.2020 ja teos on tulossa nykykonsoleiden sekä PC:n lisäksi jälkijunassa myös PlayStation 5:lle, Xbox Series X:lle ja Google Stadialle.

Kanavoi sisäinen Bruce Leesi, kun odotettu Enter the Dragon 2033 uusioversio saapuu elokuvateattereihin!