Kynsiä ja hampaita – ennakossa Exoprimal

Tiltille tarjoutui mahdollisuus testata ennakkoon Capcomin tulevaa Exoprimal-räiskintää.

31.05.2023

Muun muassa Street Fightereista ja Resident Evileistä tunnettu Capcom tähtää uutukaisellaan verkkokilparäiskintöjen kovin tukkoisille taistelukentille. Exoprimal pyrkii tarjoamaan täysin omanlaisen kattauksen toimintaa. Sci-fi-räiskintää, dinosauruksia ja muita mutantteja sisältä paketti tuo ajoittain mieleen niin Blizzardin Overwatchin kuin Capcomin oman Dino Crisisinkin.

Maailmaa on kohdannut epämääräinen suurkatastrofi, jonka johdosta tyhjästä ilmestyvistä ulottuvuusaukoista puskee ulos erinäisiä dinosauruksia. Hirmuliskoja kaitsemaan perustetaan robottipanssareilla varustettuja erityisyksiköitä. Eräs tällainen yksikkö osuu lentokoneellaan ulottuvuusmyrskyn silmään ja tekee pakkolaskun omituiselle saarelle. Aluetta hallitseva tekoäly on virittänyt alueen ympärille jonkinlaisen aikaluupin, jonka vaikutuksen alta pois päästäkseen tulee haaksirikkoisten osallistua eräänlaisiin gladiaattoritaisteluihin. Jatkuvasti nollaantuvan aikarakenteen sisällä ryhmän tehtäväksi jää selvittää kaiken taustalla olevien voimien motivaatiot ja kenties samalla pelastaa koko ihmiskunta liskopainajaiselta.

Alkuhämmennyksen jälkeen pelaaja istutetaan tyylikkään mechapuvun sisään ja patistetaan kentälle kurittamaan muinaisia petoja. Tarjolla on kättä pidempää niin tuliluikkujen kuin lyömäaseiden muodossa. Katalogissa on useita erilaisia pukuja, joista jokainen on varustettu omilla erityisvoimillaan ja -piirteillään. Osa puvuista mahdollistaa nopeamman liikkumisen, mutta tällöin osumaa ei juuri pysty ottamaan vastaan. Toisella panssarilla voi taasen parantaa muita pelaajia ja suojata näitä vaikkapa energiakilvillä. Puvut vastaavatkin hyvin pitkälti modernien hahmopohjaisten kilparäiskintojen sankarihahmoja tai luokkia.

Taistelut käydään asynkronisesti kahden samanaikaisesti kentällä olevan tiimin välillä. Molemmat joukkueet suorittavat alkuun omissa instansseissaan tavoitteita ja pääasiassa kurittavat aaltojen muodossa kartoille vyöryviä dinosauruksia ja näiden kehittyneempiä mutanttimuotoja. Tietokonetta vastaan pelattavat osiot suoritettuaan siirrytään taistelutantereelle, jossa molemmat tiimit voivat kohdata myös toisensa. Reaaliaikaisesti vastakkain pelattavan loppuosion tavoitteen ensimmäisenä suorittava tiimi vie lopulta voiton koko matsista. Sekä hävinneet että voittaneet osapuolet saavat kuitenkin jokaisesta matsista krediittejä, kokemusta ja tarinaa edistäviä esineitä.

Itse tehtävätyypit ja tavoitteet arvotaan jokaiseen matsiin erikseen, ja tarjolla oleva paletti on varsin mittava. Mukana on niin pistejahtia, saattotehtäviä kuin callofdutymäistä domination-kilvasteluakin. Myös kentälle ilmaantuvat dinosauruslaumat ovat satunnaisesti generoituja. Matsissa mukana olevien pelaajien taso vaikuttaa myös mahdolliseen palettiin, ja täten vasta aloittaneiden kattaus on huomattavasti suppeampi kuin pidempään pelanneiden. Jos toinen tiimi ottaa liian reippaan etumatkan, tiputetaan häviöllä olevalle porukalle vielä mahdollisuus hyökätä johdossa olevien peliin isoa dinosaurusta ohjastaen. Muuttujien puutteeseen puuhastelun mielekkyys ei ainakaan lopu.

Moninpelipainotteisuudesta huolimatta mukana on myös poikkeuksellisen paljon tarinallisia elementtejä, ja teosta voi pelata myös kokonaan tietokoneen ohjastamien bottien kanssa. Itse tarina etenee normaaleja matseja läpäisemällä ja kentistä erinäisiä keräilyesineitä poimimalla. Tietyn määrän matseja kahlaamalla aukeaa erityisiä tarinallisempia tehtäviä, joiden jälkeen juonta edistetään välivideoiden muodossa. Ratkaisu on erikoisuudestaan huolimatta yllättävän toimiva. Tarinakonteksti tuo jatkuvalle terävähampaiden lahtaamiselle kummasti lisävivahdetta, ja juonta edistävät videot ovat hyvin toteutettuja sekä erinomaisesti ääninäyteltyjä. Tietyin välietapein tarjolle tulevat erikoisemmat tilanteet ovat kaiken kukkuraksi melkoisen näyttäviä ja tunnelmallisia.

RE:engine-pelimoottorilla pyörivä kokonaisuus näyttää ihan passelilta, vaikka visuaalinen anti ei saa kultasilmien verkkokalvoja varsinaisesti välkehtimään riemusta. Ulkoasun sijaan touhun optimointiin on selvästi panostettu. Exoprimal pyörii aivan uskomattoman tasaisesti korkeilla resoluutioilla jopa hieman mopommallakin kokoonpanolla. Alempien teholuokkien huomiointi on ensiarvoisen tärkeää verkkomittelöiden saralla, sillä useimmat eSports-tason nimikkeet eivät varsinaisesti saa vähänkään keskivertoa tehokkaampaa konetta hikoilemaan. Teknisiltä osa-alueiltaan ennakkoversio on niin hiottu, että sitä on helppo erehtyä luulemaan valmiiksi tuotteeksi. Vasta graafisia asetuksia vilkaistessa voi huomata säätömahdollisuuksien olevan vielä viimeistelyvaiheessa, sillä esimerkiksi minkäänlaista tukea DLSS-skaalaukselle ei ole vielä pultattu mukaan.

Exoprimal on mielenkiintoinen tapaus. Se on Capcomilta melko rohkea hyppäys verkkoräiskintöjen tatamille. Kilpailullisille moninpeleille epätyypilliset tarinalliset elementit saavat sen myös tuntumaan poikkeuksellisen kiehtovalta. Heinäkuun puolivälissä ilmestyvää teosta on syytä pitää silmällä, sillä tällä dinosauruspaketilla on potentiaalia yllättää uhrinsa positiivisesti.

Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PS5, Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta, kielenkäyttö, verkko-ostot)

Käytetyt testikoneet:

Tehokone “Beast”
Prosessori: Intel Core i7 12700K
Keskusmuisti: 32 Gigaa 3600mhz DDR4
Näytönohjain: Nvidia RTX 4070ti 12gig OC

Budjettikone “Beauty”
Prosessori: AMD Ryzen 5 5600
Keskusmuisti: 32 gigaa 3600mhz DDR4
Näytönohjain: AMD Radeon 6600

Dinosaarella bensahirmuina tunnetut Humveet olivat vielä sallittuja, muualla maailmalla ei niinkään.

Lisää luettavaa