Eksynyt New Yorkissa – arvostelussa Tom Clancy’s The Division 2: Warlords of New York

Julkaisussa paljonkin kehuja kerännyt tavaranhamstraussimulaattori The Division 2 on julkaisuvuotensa jälkeen vajonnut lähinnä nukkuvien jättiläisten seuraan. Onnistuuko paluu ensimmäisestä osasta muistuttavaan ympäristöön jalkauttamaan pelaajat taas kaduille?

30.03.2020

Divisionin toinen tuleminen tapahtui suurella rummutuksella ja kriitikoiden fanfaareilla. Hissukseen mielenkiinto Washingtonin katujen puhdistamiselle tuntui kuitenkin hiipuvan, kun erityisesti teoksen loppupään aktiviteettien sisällöttömyys oli omiaan karkoittamaan fanaattisimmatkin pelaajat. Nyt noin vuoden jälkeen Ubisoft pyrkii elvyttämään kokemusta tarjoamalla tuntuvan maksullisen lisäsisältöpaketin ja uudistamalla samalla koko paketin perusmekaniikkoja ja loppupään aktiviteetteja siten, että koukut asettuisivat tehokkaammin leukapieliin.

Videopeleissä harvinainen näky: ehjänä laskeutuva helikopteri.

Warlords of New York tarjoaa SHD-agenteille mahdollisuuden jatkaa puolta vaihtaneen Keenerin ja tämän lakeijoiden jahtia takaisin ensimmäisestä osasta tuttuun New Yorkiin. Kaupunki on tuttu, mutta tällä kertaa taistellaan kuitenkin eri korttelirykelmissä, joten vanhat konkaritkaan eivät voi luottaa ulkomuistiinsa takapihoja nuohotessaan. Lisäkampanja itsessään tarjoaa noin kymmentuntisen kokemuksen, täysin uuden alueen sekä merkittävän määrän uusia kykyjä, aseita ja hienosäätöjä. Ykkösosan jouluiset maisemat ovat vaihtuneet kesähelteiden raiskaamaksi pandemiaksi, mikä tuo New Yorkiin uutta eloa. Washingtonin leveiden katujen sijaan tavaraa keräillään lähes klaustrofobisen ahtaiden katujen sekä suorastaan paskaisten takakujien reunamilta.

New Yorkiin sijoittuva alue on kokoluokaltaan noin kolmasosan kokoinen Washingtoniin verrattuna, mutta esimerkiksi sisätiloja ja useaan tasoon kerrostalojen muodossa sijoittuvia alueita on huomattavasti pääaluetta enemmän. Uusi alue ei tästä johtuen itse asiassa tunnukaan pääasiallista taistelukenttää pienemmältä, vaan pikemminkin vain erilaiselta. Pienempien tilojen ja etäisyyksien johdosta myös varustusta ja strategioita on syytä sopeuttaa uudenlaisiin tilanteisiin. Erinäiset haulikot ja konepistoolit ovat tällä kertaa huomattavasti aiempaa tärkeämmässä roolissa.

Pandemian jälkeen Kouvola näyttää yhä samalta.

Tarinansa puolesta ollaan taas tyypillisen tomclancymaisen höpöttelyn äärellä. Kerronta toimii parhaimmin lähinnä kokemusten kautta. Tapahtumapaikat kertovat omaa tarinaansa paremmin kuin jatkuvat korvanapin kautta tapahtuvat selostukset tai pahisten jaarittelemat monologit. Laajennuksen loppupuolella sentään saadaan mukaan vielä faneja miellyttävä juoneen liittyvä yllätys, mutta muutoin paketin tarkoitus on lähinnä tarjota uusia puitteita lyijyn lennättämiselle. Totuus kuitenkin lienee, että Clancy-perheen tuotteita tuskin kukaan tarinan puolesta nakuttelee.

Lisäosan myötä peliin lanseerattiin mukaan myös monista muista peleistä tuttu kausijärjestelmä ja -kortit. Osaan sesongin aktiviteeteista pääsee mukaan ilman lisäsisältöpakettiakin, mutta teknisesti ottaen kaudet tullaan ketjuttamaan osaksi jatkuvaa laajennuksen mukanaan tuomaa uutta narratiiviketjua. Lisäpakettia ostamattomat eivät pääse täysin nauttimaan pakettiin tuoduista uudistuksista. Kampanjan jälkeen avautuva Diablon paragon-järjestelmää muistuttava mekaniikka esimerkiksi on lukittu maksumuurin taakse.

Kokonaisuutena New Yorkin sotalordit on onnistunut paketti itsessään, mutta sen uudistukset Divisioniin kokonaisuutena ovat omiaan palauttamaan myös vanhat konkarit takaisin radalle. Toivottavasti laajennuksen aloittaman sisältövirran myötä ratkeaa samalla pääteoksen loppupeliä latistava tekemispula. Tervetuloa takaisin agentti!

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö, mikromaksut)

Höyryn määrästä päätellen täältä löytyy Snoop Dogg.

Lisää luettavaa