Driver: San Fransisco

Driver-pelisarja on kärsinyt vuosien varrella monenlaisista ongelmista. Ykkösosan harjoitteluosio oli monille liian vaikea. Kolmososan arvostelujen yhteydessä nousi kohu, kun heräsi epäilyksiä että arvostelijoita olisi lahjottu. Driver: San Francisco nostaa pelisarjan viimeinkin jalustalle pelillisten ansioidensa voimalla. Peli on vihdoin hyvä.

Juonellisesti peli on melkoista huttua, mutta hyvällä tavalla. Päähenkilö Tanner ajaa kolarin jahdatessaan pääpahista. Sairaalareissuhan siitä seuraa. Vai seuraako? Tanner huomaa kykenevänsä siirtymään toisiin ihmisiin, toisin sanoen autosta toiseen. Tätä ei etsiväpartneri tietenkään usko, ennen kuin Tanner esittelee taitojaan toisen auton ratissa istuessaan samalla kaverinsa vieressä tyylikkäässä, keltaisessa menopelissä. Sen enempää juonta paljastamatta on todettava, että pelin käsikirjoitus kumartaa typerille, yliluonnollisille televisiosarjoille komeaan tyyliin.

Mutta autoilustahan pelissä pääasiallisesti on kyse. Rengasta saakin todella ulvottaa. Pelihahmon erikoiskyvyn ansiosta kaikki vastaan ajavat autot ovat siis käytössä. Autojen ajomallinnukset eroavat toisistaan reippaasti. Pelaajalla on arcadehenkisten autopelien tyyliin käytössään turbo, ja muita autoja voi myös törkkiä sivuun oikealla liipaisimella.

San Franciscon kaupunki on mallinnettu hienosti, ja koko alue on täynnä erilaisia tehtäviä. Juonitehtävät vievät tietysti pääjuonta eteenpäin. Ajokisojen kaltaiset pikkutehtävät antavat pelaajan käyttöön rahaa, jonka avulla voi ostaa uusia autoja, tehostepaketteja tai uudenlaisia tehtäviä. Kaupunki on muutenkin täynnä minitehtäviä, joiden tavoitteet ovat hauskan erikoisia. Välillä pitää tietyssä ajassa hypätä tietty määrä metrejä, välillä saada teinipojan roolissa ajo-opettajan pulssi nousemaan ajamalla miten sattuu.

Tokihan aina voidaan marmattaa kaupunkikaahailun moraalisista arvoista: onko oikein opettaa alle ajokortti-ikäisille tällaisia ajomalleja? Alussa ruudulla välähtää noin nanosekunnin ajan teksti, jossa kerrotaan kuinka pelin julkaisija Ubisoft sanoutuu irti kaikenlaisesta kaahailusta. Viihde on silti viihdettä, ja se toimii aina omilla ehdoillaan. Ja sitä Driver San Francisco on: Blues Brothersia pelimuodossa.

Hyppää rattiin, jos kaasujalkaa kolottaa: Driver San Francisco on hiekkalaatikkomaailmaan sijoittuvien autoilupelien komea kuningas. Vanhoista Drivereista ei pelissä ole enää mitään jäljellä, ja hyvä niin.

TESTATTU
Xbox 360

ARVOSTELIJA
JARKKO FRÄNTILÄ

PÄÄSTÖTODISTUS
Avoimen maailman ajopeli, joka koukuttaa pahasti pikkutehtävillään.