Digimonien tunnerikas paluu – arvostelussa Digimon Survive

Uusi Digimon-seikkailu on suorastaan ihastuttavan piristävä. Se osaa kuitenkin myös heittäytyä yllättävän synkäksi.

12.08.2022

Kun heinäkuussa 2018 Bandai Namco ilmoitti tekeillä olevasta uudesta Digimon Survive -pelistä, oli digitaalisten hirviöiden faniyhteisön riemu käsinkosketeltavissa. Julkistuksesta kesti aina vuoteen 2022 asti ennen kuin kehitystyö saatiin viimein maaliin. Viivähdyksiin vaikuttivat muun muassa koronapandemia sekä yhteistyökumppanin vaihtuminen Witchcraft-yhtiöstä Hydeen. Huhtikuussa Bandai Namco ilmoitti maailmanlaajuiseksi julkaisupäiväksi heinäkuun lopun.

Digimon-brändiä verrataan kovin usein Pokémoniin erityisesti animaatiosarjojen julkaisuajoituksen vuoksi. Vaikka Euroopassa Pokémon on kovemmassa huudossa, Digimon voi pelirintamalla erittäin hyvin. Kehutut Digimon Story: Cyber Sleuth -osat sekä vähän ristiriitaisemman vastaanoton saanut Digimon World: Next Order osoittivat, että brändille riittää yhä kysyntää. Pelien kohdalla sarjat eroavat toisistaan merkittävästi. Toisin kuin Pokémoneissa, joissa pelaaja on heti tutussa maailmassa ja tyylissä versiosta riippumatta, Digimon-pelit pitävät menon merkittävästi vaihtelevampana. Edelliset pelit eivät kerro mitään siitä, millainen uusi seikkailu on tiedossa.

Digimon World: Next Order on lähimpänä alkuperäistä Digimon World -maailmaa. Taisteluiden ohessa huolehditaan digikumppanin ruokailuista, vessahädästä ja muista tarpeista. Digimon World -osat toimivat hatunnostona Digimonin taustaan ”pojille suunnatuista tamagotcheista”. Digimon Story -pelit taas painottuivat taisteluosuuksiin, vaikka sivutehtävät ja löyhä juoni tarjoavatkin puitteet seikkailulle. Kysymys siis kuuluu, millainen peli on Digimon Survive?

Digimon Survive on pääasiassa visuaalinen novelli, johon on yhdistetty hirviöiden välistä taistelua. Teoksen päätekijän Habu Kazumasan mukaan Survive on 70 prosenttisesti visuaalista novellia ja 30 % taistelua. Oman pelikokemukseni mukaan arvio on osuva. Panostus visuaalisuuteen näkyy myös ulkoasussa, sillä peli on uskomattoman kaunista katseltavaa. Usein tarina johdattaa pelaajaa kuin itsestään keskustelujen myötä, jolloin kokemus on kuin hyvää kirjaa lukiessa. Japaninkielinen ääninäyttely sekä musiikki ovat myös aivan huippuluokkaa. Surviven ytimessä on selviytyminen, henkilöt ja hahmokemiat. Survive on ottanut huomattavasti viitteitä aivan ensimmäisestä animaatiokaudesta, mutta vieneet synkkyysvaihteen aivan uudelle tasolle.

Kesäleirillä kahdeksan nuorta joutuu outojen tapahtumien myötä erilleen toisistaan. Teoksessa seurataan pelin päähenkilön Takuman havahtumista tähän uuteen ympäristöön, joka samankaltaisuudestaan
huolimatta on täysin erilainen kuin ennen outoja tapahtumia. Pian Takuma kohtaa vaaleanpunaisen palloa muistuttavan kohtalotoverinsa, Koromonin. Ja tästä seikkailu alkaa.

Pelaajan omilla valinnoilla on merkitystä tarinan etenemiseen, hahmojen välisiin suhteisiin sekä digimonien seuraaviin muotoihin. Päätökset tapahtuvat keskusteluissa, joissa pelaaja pääsee hetkeksi
Takuman pään sisälle valitsemaan yhden reaktion kolmesta eri vaihtoehdosta. Nämä vaihtoehdot kuvaavat kolmea eri mielentilaa: harmoniaa, moraalia tai vihaa. Päätöksien myötä tarina ja muodonmuutospolut etenevät. Digimonit jakavat siteen kohtalon määrittämän kumppaninsa kanssa, ja kun tämä side on tarpeeksi vahva, kumppani muuttaa muotoaan eli ”digivoituu” vahvemmaksi hirviöksi.

Pelaajan on hyvin vaikea tippua kärryiltä siitä mitä seuraavaksi tulee tehdä, sillä peli kertoo äärimmäisen selkeästi punaisella huutomerkillä juonen kannalta tärkeistä paikoista tai keskusteluista. Joissain tilanteissa – koska digitaalisessa maailmassa ei näe kaikkea ihmissilmin – osa salaisuuksista vaatii Takuman kameran hyödyntämistä. Näistäkin vinkataan pelaajalle varsin selkeästi. Välillä tästä kaikesta voi tulla tunne liiallisesta kädestä pitelystä.

Taisteluita voisi kuvata kuin shakkilaudasta digimoneilla. Digimonit voivat vuorollaan liikkua eteenpäin, hyökätä, muuttaa muotoaan, käyttää tavaroita tai kannustaa oman puolen jäseniä. Vapautta on siis hyvin paljon. Vuoron päätyttyä valitaan suunta, johon monsteri seuraavaksi katsoo. Tällä on merkitystä, sillä jos vastustaja hyökkää edestäpäin, vahingon määrä on paljon alhaisempi kuin sivusta- tai takaapäin. Ennen hyökkäystä on nähtävissä esimerkiksi osuman todennäköisyys sekä iskun aiheuttaman vahingon määrä. Taistelumekanismiin pääsee nopeasti perille sen kerran koettuaan, mutta se ei tarkoita taisteluiden olevan tylsiä. Erilaisia taisteluympäristöjä kun riittää reilusti. Lisäksi Survivessa on mahdollisuus vapaisiiin taisteluihin alueen digimonien kanssa. Nämä ovat oivia hetkiä saada sekä hengähdystauko synkkään tarinaan että myös vahvistaa omia joukkoja kokemuspisteiden myötä.

Taisteluissa on hauskaa myös se, että halutessaan voi koittaa värvätä vastapuolen monsteri omiin joukkoihin. Tämä tapahtuu – vähemmän yllättäen – keskustelun kautta. Vastapuolen hirviö esittää kolme lausahdusta, joihin sopivasti vastaava pelaaja saa arsenaaliinsa uuden vahvistuksen. Nämä värväysyritykset eivät aina kuitenkaan onnistu, jolloin rekrytoinnin kohteena ollut vastustaja yksinkertaisesti kaikkoaa taistelusta takavasemmalle. Jos vastaukset ovat astetta enemmän epämieluisia, saa ärsyyntynyt vihulainen usein esimerkiksi hiukan kovemman lyömisvoiman lopputaistelun ajaksi. Jos kyseessä sattuu olemaan riveihin kaivattu digimon, epäonnistunut värväysyritys nakertaa niin vihulaisen kuin pelaajankin mieltä.

Digimon Surviven mielenkiintoinen tarina sekä erityisesti hahmot ja näiden digimonit on kirjoitettu erittäin onnistuneesti. Peli ei kenties ole tarkoitettu heille, joille juoni on toisarvoista ja RPG-taistelut ”se” juttu. Juoni on sen sijaan parhaita Digimon-kertomuksia pitkään aikaan. Ja kun valintojen tietää vaikuttavan tarinan kulkuun, noin 20 tuntia kestäneen läpipeluun jälkeen tekee herkästi mieli aloittaa uusi kierros toisenlaisilla päätöksillä. Allekirjoittanut aloitti pelin läpäisyä seuraavana päivänä uudelleen, ja iloisena pystyi huomaamaan sen tarjoavan mahdollisuuden ohittaa tutoriaalit ynnä muut konkarille turhat opastukset.

Digimon Survive on piristävän erilainen seikkailu tuttuun universumiin. Sen tarinavetoisuus ei sovi kaikille, sillä toimintaa on hetkittäin turhankin vähän. Tästä huolimatta hyvä käsikirjoitus, onnistuneet taistelumekaniikat sekä valinnanvapaus pitävät otteessaan helposti koko kokemuksen ajan. Taistelumekanismi on toimiva ja erityisesti omien joukkojen kasvattaminen vastaantulevilla digimoneilla viihdyttää. Näin on mahdollista saada koottua joukkoihin omat lempimonsterit tarinan päähenkilöiden kumppaneiden rinnalle. Välillä liiallinen kädestä pitäminen voi ärsyttää, mutta se ei pilaa muutoin mainiota pelikokemusta.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Switch (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta, kielenkäyttö)

YHTEENVETO:
**** / *****
Digimon Survive on kiehtovaan tarinaan pohjautuva visuaalinen novelli toimivalla pelimekaniikalla. Digimoneihin paremmin tutustuneelle pelaajalle voi tulla nostalginen tunne ensimmäisestä animaatiokaudesta, vaikka synkempi tarina eroaakin aamupiirrettyjen hengestä. Digimon Survive onnistuu yhdistämään vanhan uuteen mallikkaasti, tuottaen miellyttävän, kauniin ja koskettavan pelikokemuksen hirviöuniversumin 25-vuotisen historian kunniaksi.

PlayStation 4 -version arvostelun pääset lukemaan täältä.

Agumon haluaisi kokeilla konsolipelejä. Kysyttäessä, että millä konsolilla hän katsoi kynsiään ja vastasi hiljaa.

Lisää luettavaa