Burnout Paradise

30.01.2008

Vauhdikasta kilpa-ajoa ja metallin ruttaamista tarjoava Burnout-pelisarja on viimeisten parin pelin ajan jauhanut hieman paikallaan. Tämä on huomattu myös Criterionilla, joka on sarjan tuoreimmassa osassa lähtenyt aivan uusille urille. Burnout Paradise tarjoaa erillisten kilpailujen sijaan avoimen pelimaailman, joka koostuu Paradise City -kaupungista ja sen lähialueista. Pelaaja ei juuri joudu katsomaan latausruutuja tai valikoita, vaan tavoitteena on ollut saumaton pelikokemus.

Burnout Paradisen avainominaisuus on toiminnan vapaus. Paradise City on suunniteltu nimenomaan kaahailua varten. Kadut ovat leveitä, ja kaikkialta löytyy hyppyreitä, ramppeja ja rinteitä. Kaupunkia voi tutkia vapaasti Freeburn-tilassa, joka on loistavaa ajantappoa, mutta ei ajanhukkaa. Koska kilpailut tapahtuvat avoimessa maastossa, johon ei ole merkitty reittejä, kaupungin ja oikoteiden tunteminen on menestyksen kannalta olennaista.

Kilpailuihin pääsee käsiksi liikennevaloissa, ja niitä on neljää eri tyyppiä. Race on suoraviivainen kilpa-ajo, Marked Manissa vastustajat yrittävät kiilata pelaajan tieltä ennen kuin hän pääsee maaliin, Road Ragessa pitää kiilata tietty määrä vastustajia aikarajan puitteissa, ja Stunt-pelityypissä pyritään tekemään mahdollisimman vaikuttavia temppuja. Aiemmista peleistä tutut Crash-kolaripelit on korvattu Showtime-moodilla, jossa autoa voi pompottaa pitkin katua ja koettaa ruhjoa vastaantulijoita. Tämä on selkeästi pelin heikoin lenkki, sillä satunnaisessa liikenteen rusikoinnissa ei ole samaa huolellisen suunnittelun ja ajoituksen tunnelmaa kuin vanhassa Crashissa.

Tarjolla on kolme eri tyyppistä autoa. Nopeusautot soveltuvat kilpa-ajoon, aggressioautot Marked Maniin sekä Road Rageen, ja stunttiautot temppujen tekemiseen. Kun pelaaja tienaa uuden auton, se ilmestyy kaahailemaan Paradise Cityn kaduille. Pelaajan tulee löytää auto ja kiilata se tieltä, minkä jälkeen uuden menopelin voi hakea romuttamolta.

Erityismaininnan Burnout saa saumattomasta nettipelistä. Pelaaja ei joudu odottelemaan lobbyissa muita pelaajia, vaan kavereita voi kutsua suoraan pelikaupungin kaduille, minkä jälkeen muiden kanssa voi kaahailla Freeburn-moodissa tai osallistua kisoihin.

Edelliset Burnoutit olivat erittäin suorituskeskeisiä, mutta Paradise on enemmänkin puuhapuisto ja leikkikalu kuin tiukka kaahailupeli. Pelin pariin juuttuu helposti tunneiksi ihan vain ajelemaan ja etsimään hyppyreitä sen sijaan, että suorittaisi kisoja. Tämä jakaa varmasti mielipiteitä. Suorituskeskeiseen pelaamiseen Burnout Paradise ei välttämättä sovi, mutta vauhdikkaaseen ajantappoon yksin tai kaverien kanssa se on loistovalinta.

PÄÄSTÖTODISTUS
Avoin puuhapuisto Burnout-kaahaajille

Lisää luettavaa