Vaikka pelialalla tunnetusti sattuu ja tapahtuu, Ubisoftin taival on ollut kiistatta yksi mielenkiintoisimmista. Aikanaan pienenä ja piskuisena yhtiönä menestystä niittänyt talo kasvoi 2000-luvun alkupuolella suurimpaan kulta-aikaansa. Menestysreseptin taustalla olivat loistavat pelit, sillä pelkästään 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä saivat alkunsa Splinter Cellin, Far Cryn ja Assassin’s Creedin kaltaiset suosikkisarjat. Näiden varjossa loistaa edelleen kirkkaana yksi talon muistelluimmista teoksista: Beyond Good & Evil.
Vuonna 2003 ilmestyneen klassikon taival on mielenkiintoinen, sillä siitä kasvoi pienen piirin ylistetty helmi lähes heti julkaisussaan. Myyntimäärät eivät olleet kummoiset, mutta uusintaversio sekä kehityslimbossa oleva jatko-osa ovat pitäneet sen yhä ajankohtaisena. Kun uutta seikkailua joudutaan edelleen odottamaan, käänsi Ubisoft katseensa historiaan. Parikymppisiään viettänyt alkuperäisteos julkaistiin kesän kynnyksellä ehostettuna Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition -juhlaversiona.
Beyond Good & Evil on monitahoinen ja ikivihreä julkaisu. Pirtsakan ja humoristisen audiovisuaalisen toteutuksen alla on rutkasti tummanpuhuvia teemoja, sillä kymppituntinen tarina vie pelaajat sodan, propagandan, salaliittojen sekä muiden hilpeiden teemojen pariin. Monet aihiot ovatkin edelleen uutisten kestosuosikkeja, ja näistä teemoista otetaan hienosti ilo irti. DomZ-avaruusolentojen hyökkäys Hillys-planeetalle tuntuu lähes arkiselta asialta, mikä herättää ohjainta kädessään pitävässä monenlaisia ajatuksia. Jade-sankaritar sekä Pey´J-sika lähtevät suorittamaan tutkivaa journalismia tapahtumien taustalle. Tarina ja hahmot ovat pelin kiistatta parasta antia, mutta niiden liiallinen avaaminen tuntuisi edelleen rikolliselta. Se kannattaa kokea itse.
Kuten 2000-luvun seikkailupelit yleensä, pelimekaaninen toteutus on nykyajan mittapuulla melko yksinkertaista. Tämä ei silti tarkoita Beyond Good & Evilin olevan millään tavoin vanhentunut, sillä teos tavoittelee kuuta useammalta eri taivaalta. Mukana on muun muassa tutkivaa journalismia valokuvaamisen muodossa, taisteluita vihollisjoukkoja vastaan, pulmanratkontaa, kilvanajoa, avoimehko maailma sekä hiippailua. Homma ei onneksi leviä Jokisen eväiden tavoin, vaan kokonaisuus tuntuu edelleen tasapainoiselta. Valitettavasti ihan kaikki elementit eivät kuitenkaan loista.
Vaikka värikkään tarinan sekä hienon maailman tutustuminen tekevät suuren vaikutuksen alusta asti, fiilis hieman latistuu vihollisten ilmestyessä kulkuväylälle. Yhden painikkeen rämpyttämiseksi muuttuva mätkintä ei tarjoa juuri mitään kiinnostavaa siitäkään huolimatta, että seuralaisten erikoisiskut avaavat kikkakirjaan muutamia ylimääräisiä niksejä. Myös periaatteessa mainiot hiippailuosuudet toistavat itseään hieman turhan paljon. Niihin ei kyllästy onneksi missään välissä, mutta session venyessä toivoisi hieman vapaampaa sompailumahdollisuutta. Onneksi isommat pomotaistelut kääntävät fiiliksen taas voiton puolelle.
Beyond Good & Evil on avoimen maailman peli, joskaan ei ehkä siinä mielessä kuin se nykyään ymmärretään. Melko putkimaisia alueita saa nuohota halutessaan rauhassa mihin suuntaan tahansa kerättävien helmien perässä. Mistään Assassin’s Creedien ja Far Cryiden avarista maailmoista ei voida silti puhua. Tutkittavat miljööt ovat varsin rajalliset ja nopeasti pengotut.
Nähtävää piisaa silti miellyttävän kattavasti. Valuuttana käytettävät helmet ohjaavat seikkailemaan eri paikoissa sopivasti ohjaten. Kokonaisuus tuo hämmentävän hyvin valheellisen tunteen vapaudesta, sillä vaikka luulin löytäneeni täysin ylimääräisen paikan, olikin se etenemisen kannalta tarpeen. Näin laadukkaasti toteutettuja pelimaailmoja näkee nykyaikanakaan ani harvoin, joten 20 vuoden takaiselta peliltä se ole suuri saavutus.
Onko Beyond Good & Evil edelleen hyvä julkaisu? Ehdottomasti! Ja kun kerrankin sille on paikka, on Ubisoftille annettava kehuja. Kausipasseillaan ja rahoitusmalleillaan rutkasti kritiikkiä kerännyt yhtiö kauppaa Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Editionia alle 20 eurolla, mikä on uusioversiosta todella passeli hinta. Kun esimerkiksi Nintendo pyytää Luigi’s Mansion 2 HD:n ja Another Code: Recollectionien kaltaisista remasteroinneistaan täyttä hintaa, tuntuu Ubisoft suorastaan pelaajaystävälliseltä talolta. Jatkakaa siis tällä tiellä!
Juhlaversio tarjoaa muutakin kuin vain takavuosien emopelin. Mukana on luonnollisesti parannettu 4K-ulkoasu 60 kuvan sekuntivauhdilla rullaavalla ruudunpäivityksellä, mutta myös yleistä kokemusta on hiottu. Automaattinen tallennus, välivideoiden ohittaminen sekä jopa alustojen välillä ristiin toimiva tallennus on huomioitu. Lisäksi oman kyvykkyyden voi näyttää tuoreilla saavutuksilla sekä täysin uudella speedrun-pelitilalla. Historiasta enemmän kiinnostuneet voivat myös perehtyä juhlapakettiin ujutettuihin kehitystaivalta avaaviin dokumentteihin.
Ubisoftin taival on valitettavasti kultaisimpien vuosien jälkeen ajautunut synkemmille vesille. Peliyhtiön toimintaa on viimeisen vuosikymmenen ajan tuntunut ohjaavan enemmän halua esitellä kunnianhimoisia projekteja kuin kyky viedä ne kunnialla loppuun. Skull & Bones sentään haaksirikkoutui lopulta satamaansa, mutta Beyond Good & Evil 2:n, Splinter Cellin paluun tai Prince of Persia: The Sand of Time -uusioversion julkaisuvalmiiksi saattaminen näyttää liki mahdottomalta. Toivoa kuitenkin sopii, että Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition on suunnattu ennen kaikkea palauttamaan ykkösosa pelaajien mieleen. Josko se jatko-osakin sieltä siis joskus vielä pukkaisi, vaikka siitä ei ole kuultu kuin ikäviä uutisia ja huhuja sitten vuoden 2016 julkistuksen.
Tulipa kakkososa joskus myyntiin tai ei, alkuperäinen Beyond Good & Evil on vielä roimat 20 vuotta julkaisunsa jälkeen mainio seikkailupeli. Kiehtova tarina ei saa ihan pidettyä erinomaisuuttaan loppuun asti, mutta tarjolla on silti mainio pala historiaa. Olitpa pelannut teoksen aikanaan tai et, juhlajulkaisu on huomiosi ansainnut. Kun juhlahumua ei ole pilattu hinnallakaan, on arvosana helppo perustella.
Saatavilla: Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PS5 (testattu), Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 12
YHTEENVETO:
**** / *****
Beyond Good & Evilin juhlajulkaisu tarjoaa ehostetun klassikkoteoksen useilla parannuksilla ja lisäyksillä. Aika on osin ajanut mekaniikkojen ohi, mutta hieno tarina pitää otteessaan suvantovaiheidenkin ajan.