Arvostelussa Uncharted: the Nathan Drake Collection – ”Onhan se hauskaa, mutta rajansa kaikella”

Uncharted on yksi PS3-aikakauden tärkeimmistä pelisarjoista. Pelit olivat Sonyn konsolimarkkinoinnin kärjessä. Nyt Uncharted: Drake’s Fortune, Uncharted 2: Among Thieves sekä Uncharted 3: Drake’s Deception on paketoitu PS4:lle julkaistuun kokoelmaan nimeltä The Nathan Drake Collection.

Nathan Drake on pelisarjan päähenkilö, varas ja seikkailija, eräänlainen miespuolinen versio Lara Croftista. Pelien kuluessa Drake ratkoo arvoituksia, kiipeilee rakennuksien seiniä ja tappaa niin valtavan määrän ihmisiä, että voi kysyä onko se perusteltua jos motiivina on vain haudanryöstö.

Pelejä on puleerattu, mutta ero PS3-versioihin ei ole valtava. Moninpeliä ei ole. Kokoelman pääasiallinen anti onkin mahdollisuus päästä pelaamaan kolme ensimmäistä Unchartedia PS4:lla.

Kokoelman tähdeksi muodostuu Uncharted 2: Among Thieves. Kakkospeli on komea seikkailu, joka pyörittää Drakea Nepalissa ja Himalajalla Marco Polon jalanjäljissä. Toiminta on hienoa ja ympäristöt kauniita. Farscapesta tuttu Claudia Black on loistava Draken varaskaveri Chloe Frazerin äänenä.

Ykköspeli Drake’s Fortune on selvästi harjoituskappale. Hahmojen kasvoanimaatio on jäykkää ja erityisesti ammuskelu toimii vähän niin ja näin. Peli tapahtuu oikeastaan kokonaan viidakkoympäristössä, joka alkaa hiljalleen hyydyttää.

Kolmospeli Drake’s Deception on visuaalisesti hienoin mutta tarinallisesti kömpelöin. Aavikkoympäristö on vaikuttava, mutta tuntuu kuin pelistä puuttuisi palasia. Helen Mirreniä muistuttava Katherine Marlowe on kuitenkin mainio pahis, ja auttaa pitämään pelin tv-sarjamaisempaa meininkiä pyörimässä.

Uncharted-pelit edustavat aikakautta, jona kiipeily oli suosittua pelisisältöä. Toimintapelin päähenkilön piti olla apina, joka pääsee ylös oikeastaan mistä tahansa. Nyt pelattuna kiipeily tuntuu paikoin vähän puuduttavalta. Onhan se hauskaa, mutta rajansa kaikella.

Varsinaisen pelituntuman sijaan Unchartedien vahvuudeksi nousevat maisemat ja tapahtumapaikat. Kakkospelin puolivälissä on kohta, jossa Drake kävelee rauhallisen nepalilaisen kylän halki. Se on yksi pelin huippuhetkiä, koska kerrankin on aikaa hengähtää ja katsoa ympärilleen.

Arvosana: 8

Lisää luettavaa