Arvostelussa The Beginner’s Guide – ”Monologin myötä pelissä ei ole mitään mysteeriä”

Yhdysvaltalainen pelintekijä Davey Wreden tuli tunnetuksi nokkelasta The Stanley Parablesta, jonka kikkailu perustui pitkälti siihen, mitä pelaaja peliltä odottaa. The Beginner’s Guide on Wredenin seuraava peli. Se on samaan aikaan suoraviivaisempi ja korkealentoisempi kuin edeltäjänsä.

The Beginner’s Guiden ideana on, että Wredenillä on ystävä nimeltä Coda, joka on tehnyt joukon erilaisia pelejä. Wreden on koonnut peleistä paketin ja julkaisee ne nyt kerralla, omien kommenttiensa saattelemana. Pelit ovat hyvin lyhyitä, ja osa niistä menee läpi muutamassa minuutissa.

Yksi The Beginner’s Guiden yksinkertaisimpia iloja on tapa, jolla se havainnollistaa pelisuunnittelua. Jos haluaa tietää miten pelejä tehdään, tämä on helppo tapa oppia joitain yksinkertaisia käsitteitä. Wredenin huomiot peleistä keskittyvät usein juuri pelisuunnittelullisiin kysymyksiin.

Pelimekanismit kuten keskustelut tai arvoitukset on helpompi hahmottaa, kun ne on toteutettu yksinkertaisesti ympäristöissä, joissa ei ole mitään muuta. Yksi kiinnostavimmista aiheista on pelisisältö, johon pääsee käsiksi vain jos menee sörkkimään pelin koodia.

Peli on kestoltaan noin puolitoista tuntia, eikä siinä ole minkäänlaista haastetta. Tavallaan se tuntuu enemmän dramatisoidulta tutoriaalilta, ja voi olla että pelin nimi viittaakin juuri tähän.

Wredenin kertomuksen edetessä hän kertoo ystävästään Codasta yhä enemmän, ja yrittää tulkita tätä pelien kautta. Minkälainen ihminen tekee tällaisen pelin? Mitä voimme tietää hänestä tämän pelin perusteella? Mitä peli kertoo hänen iloistaan ja suruistaan?

Pelin kertojana Wreden kuulostaa pitkään omahyväiseltä ja ärsyttävältä, mutta loppupuolella asetelmaan tulee yllättävän paljon lisää kierroksia. Käy ilmi, ettei The Beginner’s Guide ehkä sittenkään kerro Codasta.

Kertojan jatkuvassa läsnäolossa on hyvät ja huonot puolensa. Selitykset tuovat peleihin lisää ulottuvuutta, mutta joskus tuntuu, että niistä saisi enemmän irti jos saisi tulkita rauhassa. Monologin myötä pelissä ei ole mitään mysteeriä.

Arvosana: 8

Lisää luettavaa