Arvostelussa Resident Evil HD Remaster – ”Vanha klassikko nykypäivän laitteille”

07.03.2015

Vuonna 1996 ilmestynyttä Resident Eviliä voidaan hyvällä syyllä pitää nykyaikaisten selviytymiskauhupelien kuninkaana. Resident Evil jätti jälkensä niin peli- kuin elokuvateollisuuteen kuten myös monien pelaajien painajaisiin. Nyt, lähes 20 vuotta myöhemmin, on aika palata kauhujen kartanoon.

Kuten pelin nimestäkin voi päätellä, kyseessä on paranneltu painos vuoden 1996 klassikosta. Ennen kaikkea grafiikka ja kontrollit on päivitetty nykypäivän standardit täyttävälle tasolle, mutta myös muita osa-alueita on viilailtu. Kaiken taustalla on kuitenkin sama tuttu tarina, joka johdattaa joukon poliisin erikoisryhmän jäseniä tutkimaan mystisiä murhia Raccoon Cityyn.

Pelihahmoja on tarjolla kaksi, Jill sekä Chris, ja näiden selviytymistaistelut eroavat hieman toisistaan.

Resident Evil HD Remaster on hyvän näköinen peli ja vaikka grafiikka voisi paikoin olla vieläkin komeampaa, on visuaalinen anti juuri sellaista, mitä kauhupelissä pitääkin. Esimerkiksi valojen ja varjojen leikillä on luotu upeita yksityiskohtia ja kartanon hämyinen tunnelma hyppää ruudun toiselle puolen. Samoin äänimaailma on onnistunut. Musiikkia käytetään maltillisesti ja ympäristön äänistä otetaan kaikki irti. Resident Evil hyödyntääkin minimalistisuutta upeasti ja harvassa olevat vihollisetkin saavat osakseen ansaitsemansa pelonsekaisen kunnioituksen.

Nykypeleihin verrattuna Resident Evilin tempo on maltillinen. Ei siis mitään räiskintäkekkereitä, vaan rauhallista etenemistä, ongelmanratkaisua ja paikoitellen vähän räiskintääkin. Pelin aikana tulee juostua edestakaisin ympäri kartanoa, mutta mukaan mahtuu vain muutama hassu tavara ja loput pitää säilöä harvakseltaan sijoiteltujen tallennuspisteiden lähistöllä olevissa arkuissa – alkuperäisen pelin tapaan.

Tämä on lähinnä turhauttavaa ja väkisin tulee mieleen, että ehkä tavaran kanssa kikkailun olisi kuitenkin voinut jättää sinne 90-luvulle. Resident Evil HD Remaster tekee sen mitä lupaa. Se tuo vanhan klassikon nykypäivän laitteille ja päästää uuden pelaajasukupolven kokeilemaan millaista on todellinen selviytymiskauhu.

KEHITTÄJÄ
Capcom

JULKAISIJA
Capcom

TESTATTU
PC

MUUT ALUSTAT
PS3, PS4, Xbox 360

ARVOSTELIJA
MIKKO MATILAINEN

IKÄSUOSITUS
18

PELAAJIA
1

PLUSSAT
UPEA TUNNELMA
PELATTAVUUS

MIINUKSET
VARUSTEIDEN KANSSA SÄÄTÖ

PÄÄSTÖTODISTUS
Kauhupelien kuningas tekee näyttävän paluun

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Selviytymiskauhu

JULKAISUPÄIVÄ
19.1.2015

Lisää luettavaa