Arvostelussa Lara Croft and the Temple of Osiris – ”Pelin vahvuuksia ovat keveys ja hauskuus”

28.02.2015

Synkät ja angstiset rebootit ovat nykyään muotia. Masentelussa ovat olleet mukana Christopher Nolanin Batman-elokuvat ja jopa uusin Star Trek, Into Darkness. Lara Croftkin sai osansa viimeisimmässä Tomb Raiderissa, jossa itsevarma seikkailija oli nuorennettu epävarmaksi teiniksi.

Isojen Tomb Raiderien ohella ilmestyy myös toinen, pienempi Lara Croft -pelisarja. Sen ensimmäinen osa oli vuonna 2010 ilmestynyt Lara Croft and the Guardian of Light, ja toinen nyt julkaistu Lara Croft and the Temple of Osiris. Näissä peleissä seikkailee edelleen vanha, pinnallisempi mutta silti hauska haudanryöstäjä-Lara, joka ei turhia hermoile.

Pelin tapahtumapaikkana on Egypti ja vihollisena jumala Set. Laran täytyy yhdessä toisen arkeologin ja myyttisten hahmojen Horuksen ja Isiksen kanssa kerätä Osiriksen ruumiin kappaleet, jotta Setin kataluudet saadaan pysäytettyä. Peliä voi pelata yksin, kaksin, kolmistaan tai nelistään. Tällöin Laran kaverit tulevat mukaan peliin. Yksinpelissä he vain hengaavat sivustalla sillä aikaa kun Lara hoitaa hommat.

Ylhäältä kuvattu peli on mekanismiensa puolesta yllättävänkin monipuolinen. Arvoitukset ratkeavat sytyttämällä soihtuja, ohjaamalla Osiriksen sauvasta sädettä, pyörittelemällä isoja esineitä, ja ampumalla asioita. Alussa suurin ongelma on muistaa kaikki eri toiminnot.

Videopeliarkeologian perinteiden mukaisesti Lara tuhoaa antiikkisia ruukkuja pisteiden toivossa ja kenttien rajoilta löytyy erilaisia piilotettuja lisäbonuksia. Taistelu normaaleja vihollisia vastaan on yksinkertaista, mutta peli pääsee vauhtiin isoissa pomotappeluissa. Yhdessä mieleenpainuvimmista Lara tasapainottelee valtavan lantakokkareen päällä samalla, kun jumala Khepri yrittää teilata häntä.

Temple of Osiris on heppoisempi kuin isot konsoli-Larat, mutta sen vahvuuksia ovat juuri keveys ja hauskuus. Se on peli, jonka äärelle voi hetkeksi istua kavereiden kanssa. Egypti-meininki jumalineen ja pyramideineen on perinteistä videopelipöhköilyä, mutta ehkä kaiken ei tarvitse olla pelkkää angstia.

KEHITTÄJÄ
CRYSTAL DYNAMICS

JULKAISIJA
SQUARE ENIX

TESTATTU
PS4

MUUT ALUSTAT
XBOX ONE, PC

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
12+

PELAAJIA
1-4

PLUSSAT
MENOA JA MEININKIÄ
MONIPUOLINEN

MIINUKSET
LYHYET KENTÄT

PÄÄSTÖTODISTUS
Kevyt ja hauska Lara Croft -peli.

ARVOSANA
8

LAJITYYPPI
Toiminta

JULKAISTU
9.12.2014

Lisää luettavaa