Arvostelussa Halo 5: Guardians – ”unohtuu helposti pelaamaan pidemmäksikin aikaa”

343 Industries on varta vasten Haloa varten koottu studio, jonka tehtävänä on jatkaa Bungien aloittamaa pelisarjaa. Halo 4 oli uudelta studiolta ihan hyvä aloitus, mutta nyt ilmestyneessä Halo 5:ssa näkyy paremmin mitä sarjan tulevaisuus pitää sisällään. Halo 5 on myös ensimmäinen Xbox One -Halo, joten odotukset ovat kovat.

Peli on selvästi trilogian keskiosa, ja mallia otetaan Halo 2:sta. Tälläkin kertaa yksinpelissä on kaksi pelattavaa hahmoa, avaruussotilaat Master Chief ja uusi tulokas Locke. Tarinan alussa Locke saa tehtäväkseen jahdata Master Chiefiä, joka on ruvennut sooloilemaan. Kuten Halo 2, tämäkin peli päättyy osittain cliffhangeriin ja kehittää moninpeliä eteenpäin.

Vihollisten ampuminen tuntuu Halo-veteraanille tutulta, mutta jo kuusi peliä kestänyttä peruskaavaa on tuotu muiden nykyräiskintöjen suuntaan. Pelissä voi juosta ja tähdätä. Kielekkeitä voi kiivetä ylös ja heikkoja seiniä puskea rikki. Vihollisen päälle voi jysäyttää ilmasta käsin. Uudistukset ovat pääosin hyviä, joskin kestää hetki ennen kun ne asettuvat osaksi Halon kaavaa.

Yksinpeli on toimiva, joskin tarinasta saa eniten irti jos on pelannut myös Halo 4:n. Halon maailmaa ja siellä asuvia ihmisiä nähdään nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Taistelujen ydinryhmä on neljän sotilaan yksikkö. Jos kuolee, kaveri saattaa vielä ehtiä pelastamaan. Ratkaisu tekee pelistä tavallaan helpomman, mutta kannustaa myös hauskaan riskinottoon.

Moninpelissä kiinnostavin uusi juttu on Warzone. Siinä 12 pelaajan joukkueet ottavat yhteen. Kartat ovat valtavia ja niille ilmestyy myös tietokoneen ohjaamia pahiksia. Warzonen hienous on siinä, että tuntuu kuin olisi oikeasti sota käynnissä.

Vanhaa kaavaa on rikottu myös siinä mielessä, että jaetulla ruudulla ei voi enää pelata. Ainakin peli pyörii sulavasti riippumatta siitä, kuinka paljon ruudulla rymisee.

Halo 5 on hauska peli, jota unohtuu helposti pelaamaan pidemmäksikin aikaa. Uudistuksien todellinen arvo selvinnee kuitenkin vasta, kun pelaajat ovat päässeet tahkoamaan moninpeliä pidemmän kaavan kautta.

Arvosana: 9

Lisää luettavaa