Arvostelussa Gears of War: Ultimate Edition – ”Ammuskeluna toimii”

Gears of War on Halon ohella yksi Xboxin tärkeimmistä pelisarjoista. Siinä missä Halo on sliipattu, tyylikäs ja kliininen, Gears of Warin räiskintä on ronskimpaa, machompaa ja pullistelevampaa. Gearsin sotilaat ovat lihaksikkaita kovanaamoja jotka teurastavat pahiksia moottorisaharynnäkkökiväärillä ja laukovat one-linereita.

Ensimmäinen Gears of War ilmestyi vuonna 2006. Alun perin Epic Gamesin tekemästä pelistä on tehty uusi versio Xbox Onelle. Tällä kertaa tekijätiiminä on uusi The Coalition -studio, joka on varsinaisesti perustettu työstämään Gears of War 4:sta. Haastatteluissa The Coalitionista on sanottu, että he halusivat tehdä ykköspelin uudestaan ymmärtääkseen pelisarjaa paremmin.

Gears of Warista voi sanoa kaikenlaista, mutta pelisarjan vaikutusta ei voi vähätellä. Gears of Warin suojassa kykkimiseen perustuvaa räiskintää on kopioitu viimeisen yhdeksän vuoden aikana antaumuksella. Sen takia uusitun version pelaaminen tuntuu ennen kaikkea tutulta: On kuin laittaisi jalkaan kotihousut. Kaikki menee mukavasti ja leppoisasti juuri niin kuin ajattelisi.

Tyylillisesti yksi Gears of Warin erikoisuuksista on yhdistää punaniskaräiskintä ja klassinen kulttuuri. Ammuskelu tapahtuu usein komeissa puitteissa pylväineen ja kupoleineen. Vaikutelma on erikoinen ja edelleen toimiva.

Myös pelin ydin eli ammuskelu on kestänyt aikaa hyvin. Se on nopeaa, hauskaa ja energistä. Taktiset tilanteet ovat mielenkiintoisia ja niissä on tarpeeksi vaihtelua.

Kun puhutaan huonosta videopelikäsikirjoittamisesta, yksi yleisimmistä esimerkeistä on juuri Gears of War. Nyt yhdeksän vuotta julkaisun jälkeen se tuntuu entistä aiheellisemmalta. Pelien kirjoittaminen on kehittynyt valtavasti, ja tällä saralla Gears of War on nolo esimerkki menneiden aikojen matalasta tasosta. Tarina on tolkuton ja päähenkilöiden keskustelu kuulostaa kymmenvuotiaan vääntämältä.

Uuteen versioon kannattaa silti tarttua. Visuaalisesti peli on pistetty perusteellisesti uusiksi ja mukana on kaikki PC-version lisäkentät. Ammuskeluna Gears of War toimii.

Arvosana: 7

Lisää luettavaa