Arvostelussa Cities Skylines – ”Paras uusi kaupunginrakennuspeli sitten SimCity 2000:n”

09.04.2015

EA:n SimCityt ovat olleet kaupunginrakennuspelien mittatikku jo 1980-luvun lopulta, mutta vuosien mittaan konkarin ote on alkanut lipsumaan. Mestarin horjahdellessa suomalainen Colossal Order iskeekin tiskiin Cities Skylinesin, joka ei ole vain hyvä, vaan näyttää millainen 2010-luvun rakennuspelin pitää olla.

Cities Skylines on erittäin monipuolinen paketti. Alkuun rakennetaan tietysti asuinalueet, teollisuutta ja muuta perusinfrasturktuuria, jota jokainen kaupunki tarvitsee. Kun peruspalikat ovat kasassa, on tarjolla myös paljon muuta tekemistä. Asukkaat on pidettävä tyytyväisinä tarjoamalla heille virikkeitä ja turvaa. Kaupunkia voi myös jakaa pienempiin alueisiin, joista osa voi olla vaikkapa maatalouteen keskittyneitä. Näin kaupunkiin tulee mukavasti persoonallisuutta.

Tieverkosto on myös tärkeässä asemassa. Sujuva liikkuvuus on edellytys kaupungin menestykselle ja kasvulle. Huolellisesti suunniteltu joukkoliikenne vähentää ruuhkia ja kun tieverkko on fiksusti suunniteltu, pääsevät esimerkiksi palomiehet sammuttamaan tulipaloja ennen kuin talo on palanut loppuun.

Laajentamisen ja jo olemassa olevan kehittäminen ovat mukavalla tavalla tasapainossa. Mikromanagerointiakin on tarjolla, mutta liialliseen kikkailuun ei ole sorruttu. Omassa kaupungissa on jatkuvasti jotain mielenkiintoista tekemistä ja alun pikkukylästä kasvaa pelituntien myötä todellinen metropoli, jossa on kaupunkeja kaupungin sisällä. Välillä on myös mukava vain vetää henkeä ihastellen erinomaisen elävää kaupunkia ja seuraten kaupunkilaisten touhuja. Pelikokemuksen syvyys onkin huippuluokkaa ja Cities Skylines tarjoaa jatkuvasti jotain uutta. Rahalle saa siis vastinetta.

Cities Skylines on erinomaisen monipuolinen kaupunginrakennussimulaattori, jonka voi vielä odottaa paranevan – kiitos tuen pelaajien kehittämälle lisäsisällölle. Toki peliä olisi voinut viilata vielä hieman lisää sieltä täältä, mutta perustavanlaatuisia ongelmia Cities Skylinestä ei löydy. Kyseessä on siis erinomainen yllätys ja paras uusi kaupunginrakennuspeli sitten SimCity 2000:n.

KEHITTÄJÄ
Colossal Order

JULKAISIJA
Paradox Interactive

TESTATTU
PC

MUUT ALUSTAT

ARVOSTELIJA
MIKKO MATILAINEN

IKÄSUOSITUS
3+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
Elävät kaupungit
Yksityiskohtaisuus

MIINUKSET
Alussa hieman hankala

PÄÄSTÖTODISTUS
Rakennuspelien uusi kuningas

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Simulaattori

JULKAISUPÄIVÄ
10.3.2015

Lisää luettavaa