Arvostelussa Broken Sword 5 – ”pelatessa on selvää että tämä ilmestyi alunperin PC:lle”

Broken Sword on vuonna 1996 alkunsa saanut sarja seikkailupelejä. Niissä amerikkalainen lakimies George Stobbart ja ranskalainen toimittaja Nicole Collard selvittävät okkultistisia mysteerejä.

Sarjan viides peli The Serpent’s Curse rahoitettiin alunperin Kickstarterilla ja ilmestyi vuonna 2013. Nyt peli on saatavilla myös PS4:lle ja Xbox Onelle.

Pelinä Broken Sword 5 on leppoisan vanhanaikainen. Eteneminen tapahtuu ratkomalla arvoituksia, puhumalla sivuhahmoille ja yhdistelemällä esineitä. Tapahtumat alkavat galleristin murhasta, mutta pian käy ilmi että kuolemaan liittyy paljon isommat kuviot. Peli julkaistiin alkujaan kahdessa osassa, ja se näkyy edelleen omituisessa rytmityksessä. Ensimmäinen puolisko pyörii murhan ympärillä, ja toisessa pääosassa on okkultistiaiheinen seikkailu. Tapahtumapaikkoja ovat mm. Pariisi, Lontoo ja Espanjan maaseutu.

Pelin maailma tuntuu kiireettömän nostalgiselta. Okkultismista ja murhista huolimatta sen taidekriitikot, oligarkit ja erakot tuntuvat elävän rauhallista, valoisaa elämää kuvitteellisessa menneisyyden Euroopassa, jota tuskin on koskaan oikeasti ollut olemassa.

Nostalginen fiilis johtuu osittain siitä, että pelissä on mukana paljon viittauksia sarjan aiempiin osiin. Jopa vuohi tekee paluun, peräti kahteen eri otteeseen. Menneiden muisteleminen on paikoin hauskaa, mutta korostaa vaikutelmaa pelisarjasta, joka keskittyy vanhojen fanien ilahduttamiseen.

Pelin arvoitukset on mietitty hyvin. Ne ovat loogisia, mutta eivät turhan ilmeisiä. Ensimmäisellä puoliskolla peli ei ole järin vaikea, mutta loppupuolella arvoitukset muuttuvat huomattavasti hankalammiksi. Jotkut vaativat asioiden kirjoittamista ylös. Peli toimii konsolilla hyvin, mutta pelatessa on selvää että tämä ilmestyi alunperin PC:lle.

Tunnelman puolesta Broken Sword 5:n ilmava euromeininki asettaa sen selvästi erilleen suurimmasta osasta muita videopelejä. Vaikka tälläkin kertaa mukana on lopulta maailmanlopun meiningit, tuntuu siltä että aina on aikaa pysähtyä pohtimaan elämän menoa kulmakahvilassa espresson ja croissantin kera.

Arvosana: 7

Lisää luettavaa