Arviossa Ryse: Son of Rome – ”tuntuu enemmän Xbox Onen tekniikkademolta kuin isolta julkaisulta”

Saksalainen Crytek on tunnettu visuaalisesti näyttävistä Crysis-peleistään. Nyt maisema on muuttunut scifistä antiikin Roomaan. Marius on roomalainen sotilas, jonka seikkailut vievät kaukaisille Brittein saarille ja sitten takaisin pääkaupunkiin. Peli sijoittuu keisari Neron valtakaudelle, ja sivuhahmoina vilahtaa mm. Rooman valtaa vastustanut kelttikuningatar Boudica.

Pelinä Ryse on suoraviivaista taistelua. Marius lyö, torjuu ja väistää. Kentät ovat yksinkertaisia. Pelaaja päihittää kaikki viholliset ja menee vähän eteenpäin. Lisää vihollisia. Välillä taisteluun tuodaan vaihtelua kun pelaaja pääsee ampumaan vihollisia ballistalla tai etenemään kokonaisen sotilasyksikön voimalla.

Taistelussa ja pelimekaniikoissa on tavoitettu hyvin roomalainen meininki. Joukkovoima ja kilven käyttö ovat hyvin esillä, ja tuntuma on selvästi erilainen kuin monissa tämän tyyppisissä peleissä. Valitettavasti taistelu on myös hyvin yksinkertaista, eikä oikeastaan kehity pelin edetessä. Ryse on lyhyt, mutta silti yksinkertaisiin yhdistelmiin ehtii hyytyä.

Peli tuntuukin enemmän jonkinlaiselta Xbox Onen tekniikkademolta kuin varsinaiselta isolta julkaisulta. Rooma ja Britannian saaret näyttävät hienoilta, ja kenttiin on onnistuneesti rakennettu oma tunnelmansa. Erityismaininnan ansaitsee hillitön Colosseum-kohtaus, jossa keisari Neron poika omii Mariuksen sankariteot nimiinsä. Se saa muiden pelien gladiaattoritaistelut näyttämään kovin vaivaisilta.

Skotlannista löytyvät kallopäiset soturit ovat pelottavan näköisiä, ja heille omistetussa kentässä on vahva paikan tuntu.

Lyhyen mittansa vuoksi Rysen tarina ehditään käsitellä vain ylimalkaisesti. Jos haluaa, siinä voi nähdä jonkinlaisen Amerikka-metaforan, jossa Marius on sotaretkiltä palaava, uskonsa hallitsijoiden kunniaan menettänyt sotilas. Barbaarien kurmottaminen johtaa vain yhä syvenevään väkivallan kierteeseen.

Ryse on peli, mutta sitä on helpointa verrata HBO:n taannoiseen Rooma-tv-sarjaan. Sen tavoin Ryse sijoittaa päähenkilönsä keskelle hurjia historiallisia tapahtumia, vaikka niitä onkin tällä kertaa tulkittu vähän vapautuneemmin.

KEHITTÄJÄ
Crytek

JULKAISIJA
Microsoft

TESTATTU
Xbox One

MUUT ALUSTAT

ARVOSTELIJA
Juhana Pettersson

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
Näyttävä
Rooma-meininki

MIINUKSET
Yksipuolinen
Lyhyt

PÄÄSTÖTODISTUS
Ripaus roomalaista taistelua

ARVOSANA
6

LAJITYYPPI
Taistelupeli

JULKAISTU
6.9.2014