Arviossa Gabriel Knight: Sins of the Fathers – Seikkailupeliklassikko toimii edelleen

Gabriel Knight: Sins of the Fathers on seikkailupelien superklassikko, Monkey Islandien ohella yksi lajityypin jättiläisistä. Peli ilmestyi alkujaan vuonna 1993, ja nyt uudestaan 20-vuotisjuhlaversiona.

Pelin nimihahmo Gabriel Knight on New Orleansissa asuva kirjailija. Kirjat eivät myy, eikä hänen pitämänsä kirjakauppakaan menesty. Gabriel on naistenmies, ja tutkii okkultistista voodoo-rikosta saadakseen inspistä seuraavaan kirjaansa. Pelissä edetään arvoituksia ratkomalla, mutta ne on upotettu hyvin tarinaan.

Gabriel joutuu vääntämään termostaattia kovemmalle saadakseen poliisin ottamaan takkinsa pois. Hän pyytää kahvia, ja poliisi poistuu huoneesta. Sillä aikaa voi pölliä poliisin takista lätkän, jota voi esitellä epäluuloiselle hovimestarille päästäkseen kartanoon sisään.

Arvoitukset ovat paikoin helppoja, paikoin vaikeita, mutta mukana on vihjesysteemi josta on apua.

Vanhoista peleistä julkaistaan nykyään usein uusia versioita, mutta yleensä parannukset keskittyvät ulkoasuun. Peli näyttää paremmalta mutta pelattavuus on ennallaan, mikä esimerkiksi Silent Hill -pelien HD-versioiden kohdalla on suorastaan tuskastuttavaa.

Tällä kertaa peliä on uskallettu parannella ronskimmalla otteella. Peli on tietenkin uusittu visuaalisesti, mikä onkin näin vanhan pelin kohdalla ehdottoman välttämätöntä. Sen lisäksi pelin arvoituksia, ajoitusta, vihjeiden sijaintia ja muita yksityiskohtia on muuteltu hienovaraisesti mutta tarkkaan niin, että kokonaisuus etenee sujuvammin.

Pelin leppoisan syntinen tunnelma on keskeinen osa sen viehätystä. Tapahtumapaikkana on Live And Let Die -elokuvan tyylinen New Orleans, jossa törmää valkoisiin pukeutuneeseen, matalalla äänellä puhuvaan voodoomieheen nimeltä Dr John.

Jotkut pelin yksityiskohdista tuntuvat vanhahtavilta uuden version hienosäädöstä huolimatta. Jotkut ääninäyttelijöistä ovat hyviä, jotkut korneja. Varsinkin Gabriel Knightin itsensä absurdi lausunta jakanee mielipiteitä.

Gabriel Knight: Sins of the Fathers on peli, johon kannattaa tutustua vaikka ei olisikaan nostalgikko. Klassikko toimii edelleen.

KEHITTÄJÄ
PINKERTON ROAD & PHOENIX ONLINE STUDIOS

JULKAISIJA
PINKERTON ROAD & PHOENIX ONLINE STUDIOS

TESTATTU
PC

MUUT ALUSTAT
Mac, iPad, Android

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS

PELAAJIA
1

PLUSSAT
NEW ORLEANS
LEPPOISA FIILIS

MIINUKSET
ABSURDIT ÄÄNINÄYTTELIJÄT

PÄÄSTÖTODISTUS
Seikkailupeliklassikko toimii edelleen

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Seikkailupeli

JULKAISTU
15.10.2014

Lisää luettavaa