Arviossa Civilization: Beyond Earth – ”ehkä eniten iloa sarjan veteraaneille”

Civilization on tunnettu ja pitkäikäinen pelisarja, jota harrastavat monet sellaisetkin ihmiset jotka eivät paljoa muita pelejä pelaa. Varsinainen sarja on edennyt jo viidenteen osaan. Beyond Earth on Civilizationin pohjalta tehty uusi peli, jossa ollaankin tulevaisuudessa: Maapallo on käynyt ahtaaksi ja kurjaksi paikaksi elää, joten tulevaisuus on tähdissä. Peli alkaa, kun pelaajan ohjaama siirtokunta perustetaan uudelle planeetalle.

Peruskaavaltaan Beyond Earth tuntuu hyvin samanlaiselta kuin Civilization 5. Heksakartta on paikallaan, yksiköitä ei saa päällekkäin. On tärkeää kerätä onnellisuutta, rahaa ja tiedettä. Tai siis terveyttä, energiaa ja tiedettä, kuten ne on uudelleennimetty tähän versioon pelistä. Jos on pelannut Civilizationeja enemmänkin, huomaa pian että monet Beyond Earthin scifi-elementit ovat tuttua kamaa uusilla nimillä.

Se ei kuitenkaan välttämättä ole huono asia. Tuttuus tekee pelistä lähestyttävän, ja koukuttavaan pelirytmiin on helppo päästä mukaan. Uudet elementit eivät rajoitu pelkkään ulkokuoreen, vaan peli on filosofialtaan selkeästi uudenlainen.

Civilizationin ytimessä on teknologinen kehitys, joka alkaa pyörästä ja eläintenhoidosta. Pelaajan sivilisaation kehittyessä saa uusia sotilasyksiköitä, rakennuksia ja muuta, mikä helpottaa pääsemään kilpailevista sivilisaatioista niskan päälle. Usein nopeiten kehittyvä voittaa.

Beyond Earthissa kehitys ei ole enää kilpajuoksu, jossa kaikki menevät samaan suuntaan. Kehitys ilmenee verkkona, jonka keskeltä pelaaja aloittaa. Keksintöjä voi lähteä kehittämään mihin suuntaan haluaa, ja valinta vaikuttaa paljon siihen miltä peli tuntuu. Kilpailijat ovat saattaneet kehittyä aivan eri suuntaan.

Keksintöjen verkon rinnalla on toinen uusi ajatus, ideologia. Siihen vaikuttaa pelityyli, ja sen valinta ohjaa diplomatiaa, pelaajan sotilasyksiköiden kehitystä ja voittoehtoja. Ideologia ei ole enää pelkästään valinta, vaan lopputulos joka muovautuu pelin myötä.

Beyond Earth on erinomainen Civilzation-peli. Siitä on ehkä eniten iloa sarjan veteraaneille, jotka ovat jo hyytyneet peruskuvioon.

KEHITTÄJÄ
FIRAXIS GAMES

JULKAISIJA
2K GAMES

TESTATTU
PC

MUUT ALUSTAT
MAC, LINUX

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
12+

PELAAJIA
1, moninpeli

PLUSSAT
AVARUUSMEININKI
TEKNOLOGIAVERKKO

MIINUKSET
DIPLOMATIA
JOTKUT KÖMPELÖT MEKANISMIT

PÄÄSTÖTODISTUS
Vie Civilizationia tuttujen kaavojen tuolle puolen

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Strategia

JULKAISTU
24.10.2014

Lisää luettavaa