Arviossa Call of Duty: Advanced Warfare – ”selvästi tehty uusien laitteiden ehdoilla”

28.11.2014

Call of Duty: Advanced Warfare

Joka vuosi tulee uusi Call of Duty. Tätä on jatkunut tarpeeksi kauan, että ideat alkavat olla kortilla. Viime vuoden Ghosts oli ensimmäinen, joka oli pelattavissa PS4:lla ja Xbox Onella, mutta todellinen ensimmäinen uuden sukupolven Call of Duty on nyt ilmestynyt Advanced Warfare. Se on selvästi tehty uusien laitteiden ehdoilla.

Tällä kertaa peli sijoittuu tulevaisuuteen. Maailma on vielä tunnistettava, mutta mukana on erilaisia teknologisia vimpaimia, jotka tuovat sodankäyntiin vähän eksotiikkaa. Peliin on haettu star poweria ottamalla Kevin Spacey pääpahikseksi, ja hänen kolmiulotteinen mallinnuksensa onkin vaikuttavan eloisa.

Spaceyn pahis johtaa asefirmaa, joka yhdistää tosielämän yrityksiä kuten entinen Blackwater ja Lockheed Martin. Firma haalii valtaa terroritekojen varjolla, ja vain sankarillinen amerikkalainen sotilas voi sen lopulta pysäyttää.

Uusia kikkoja on monenlaisia. Pelihahmo voi hypätä entistä korkeammalle, ampua Batman-tyylisen vaijerin joka kiskaisee perässään, maalata vihollisia näkyviksi erityisellä kranaatilla ja päästää ilmaan lentävän konekiväärirobotin. Yksinpelissä varustusten kokoonpano vaihtuu koko ajan, ja välillä on vaikea muistaa mitä kulloinkin on käytössä.

Yksinpeli hyytyy mitä pidemmälle sitä pelaa. Lopun huippukohdat tuntuvat pelkiltä kaiuilta aiemmista Call of Duty -peleistä. Pelimekaaniset ideatkin on pääosin nähty muualla, peleissä kuten Crysikset 1-3, Batman: Arkham City ja Halot.

Onneksi uudet vimpaimet pääsevät paremmin oikeuksiinsa moninpelissä. Kun yksinpelin tarkkaan rajatulta leikkikentältä pääsee moninpelin vapaampaan ympäristöön, laitteet tuovat uutta potkua. Kestää hetki opetella suhtautumaan taistelukenttään, jossa vihollinen voi hyppiä suoraan yli.

Advanced Warfaren oli tarkoitus olla ensimmäinen todellinen uuden sukupolven Call of Duty -peli. Se veisi pelisarjan tulevaisuuteen sekä pelin sisällä että sen ulkopuolella. Tätä lupausta peli ei lunasta. Advanced Warfare ei pääse pakoon sarjan loppuunkaluttuja kaavoja.

KEHITTÄJÄ
SLEDGEHAMMER GAMES

JULKAISIJA
ACTIVISION

TESTATTU
XBOX ONE

MUUT ALUSTAT
PC, PS3, PS4, XBOX 360

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1, moninpeli

PLUSSAT
MONINPELISSÄ UUTTA TUNTUMAA
KEVIN SPACEY

MIINUKSET
VÄSYNYTTÄ VANHAN TOISTOA
EI RIITTÄVÄN ADVANCED

PÄÄSTÖTODISTUS
Uuden sukupolven Call of Duty on vain lisää vanhaa

ARVOSANA
6

LAJITYYPPI
Räiskintä

JULKAISTU
4.11.2014

Lisää luettavaa