Arviossa Bayonetta 2 – ”Tappelupeli femdom-fetisisteille”

29.11.2014

Pelatessa Bayonetta 2:sta tuntuu hämmästyttävältä että tämä on korkean profiilin videopeli, joka on tarkoitettu massayleisölle. Jos Bayonetta 2 olisi elokuva, sen näkisi Suomessa ainoastaan Nightvisions-festivaalin keskiyön näytöksissä.

Erityisen hillitöntä on, että peli on julkaistu yksinoikeudella nimenomaan Nintendon Wii U:lle. Sillä on konsoleista perhesuuntautunein maine.

Pelin nimihahmo ja päähenkilö Bayonetta on äärimmilleen tyylitelty fetissidomina. Repliikit, sivuhahmot, taisteluiden erikoisliikkeet, kaikki tukevat kokonaisvaikutelmaa pelistä, jonka ytimessä on seksiin liittyvä ilmaisu. Yksi pelin erikoisliikkeistä sallii liiskata vihollisen jättimäisen korkosaappaan alle. Toisessa vihollinen kaatuu kontilleen ja sitä piestään takamukselle.

Pelinä Bayonetta 2:ssa tärkeintä on jo ykköspelistä tunnettu taistelumekaniikka, jonka puitteissa Bayonetta pieksee enkeleitä ja demoneita. Se ei ole muuttunut kovin paljoa, mutta on edelleen loistava. Taisteluissa on jatkuvasti armoton meininki päällä, ja taistelusysteemin rytmi ja syvyys ovat ykkösluokkaa. Pelin ladatessa esillä on lista erilaisista comboista ja mahdollisuus kokeilla, miten ne toimivat.

Wii U:n ohjaimessa olevaa kosketusnäyttöä voi käyttää taisteluissa jos haluaa, mutta se ei ole pakollinen. Kosketusnäyttö on vaihtoehtoinen tapa ohjata normaalin nappuloiden hakkaamisen ohella.

Bayonetta 2:n tarina on ohutta yläpilveä, jossa saatetaan esimerkiksi lentää pyhälle vuorelle suihkuhävittäjän selässä samalla, kun viskotaan enkeleiden niskaan hyökkäyksiä, jotka koostuvat Bayonettan hiuksista. Energia ja intensiteetti ovat niin kovalla, että peli on hengästyttävä.

Iso osa Bayonetta 2:n pornoilusta menee sen piikkiin, että kyseessä on peli seksistä. Välillä haaroihin tuijottelu alkaa kuitenkin tuntua mauttomalta jopa tämän pelin yltiöpäisessä viitekehyksessä. Muuten design on yksi pelin vahvuuksista, ja erityisesti enkelit ovat kekseliäisyydessään hämmästyttäviä.

Bayonetta 2 on osoitus siitä, että videopelien maailmassa on sittenkin mahdollista tehdä suurella rahalla jotain todella omintakeista.

KEHITTÄJÄ
PLATINUM GAMES

JULKAISIJA
NINTENDO

TESTATTU
WII U

MUUT ALUSTAT

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1, moninpeli

PLUSSAT
TAISTELU
HAHMODESIGN

MIINUKSET
LIIAN LÄHELLÄ YKKÖSOSAA
PERVOILU MENEE LIIALLISUUKSIIN

PÄÄSTÖTODISTUS
Tappelupeli femdom-fetisisteille

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Tappelupeli

JULKAISTU
24.10.2014

Lisää luettavaa