Arviossa Assassin’s Creed: Unity – ”komean näköinen leikkikenttä, mutta pelinä keskeneräinen”

26.11.2014

Assassin’s Creed -pelejä on ilmestynyt jo pitkään yksi tai kaksi vuodessa. Tällä kertaa Unity on uusien konsolien peli, ja Rogue vanhojen.

Pelisarja palaa Unityssä juurilleen. Se sijoittuu Pariisiin Ranskan vallankumouksen aikaan. Pääosassa on kaupunkiympäristö ja salamurhaaminen. Peli keskittyy siihen, minkä pitäisi olla Assassin’s Creed -pelien keskeisintä antia: Hiiviskelyä muurinharjoilla, jotta voi syöksyä yllättäen vihollisen niskaan. Parcouria kaupunkin kattojen yllä.

Puitteet ovat ainakin komeat. Unityn Pariisi on hämmästyttävän eloisa, rikas ja autenttinen. Maamerkit kuten Notre Dame tuntuvat todellisilta, ja väkijoukot protesteineen ja Ranskan lippuineen runsailta ja eläviltä.

Valitettavasti tulkinta Ranskan vallankumouksesta jää pinnalliseksi. Päähenkilö Arno on yläluokkainen Versailles-kakara, ja koko kahnaus salamurhaajien ja temppeliherrojen välillä tuntuu eliitin kinastelulta. Vallankumouksen taustoista ei nähdä juuri mitään, ja koko kapina näyttää ilmestyneen tyhjästä ilkeiden agitaattorien toiminnan seurauksena. Peli ei ole kiinnostunut muista kuin aatelin näkökulmista, ja vaikuttaa historiallisesti epärehelliseltä.

Tarina on muutenkin epämääräinen. Arno liittyy salamurhaajiin, mutta hänen motivaationsa olla mukana tuntuvat hämäriltä. Usein on epäselvää, miten tapahtumat johtavat toisiinsa.

Pelissä on paljon tekemistä. Yksinpelin lisäksi on yhteispeli, jossa voi olla mukana neljä pelaajaa. Pariisi on täynnä erilaisia sivutehtäviä. Nostradamus-arvoitukset vaativat kaupunkituntemusta. Mukana on jopa salapoliisitehtäviä, jotka tuovat mieleen Batman-pelien vastaavat. Ne ovat yllättävän hauskoja, vaikkakin täysin irrallisia.

Unityä vaivaa yksi iso, musertava ongelma: Pelisarjaa alusta asti vaivanneet puutteet ovat edelleen mukana, ja tuntuvat usein jopa pahemmilta kuin aiemmin. Ohjaus vempuloi. Joskus ikkunasta sisään pääseminen vaatii armotonta nyhräämistä. Arno saattaa kimmota mihin suuntaan sattuu syistä, jotka jäävät pelaajalle epäselviksi. Lisäksi mukana on bugeja tarpeeksi, että niiden takia kuolee useammin kuin vihollisten ansiosta.

Unity on komean näköinen leikkikenttä, mutta pelinä keskeneräinen.

KEHITTÄJÄ
UBISOFT MONTREAL

JULKAISIJA
UBISOFT

TESTATTU
XBOX ONE

MUUT ALUSTAT
PC, PS4

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1, moninpeli

PLUSSAT
PARIISI
MURHAMYSTEERIT

MIINUKSET
OHJAUS TEMPPUILEE
OHUT TARINA

PÄÄSTÖTODISTUS
Vempula peli komeissa puitteissa

ARVOSANA
7

LAJITYYPPI
Toiminta

JULKAISTU
13.11.2014

Lisää luettavaa