Vauhtia pelaamiseen – katsauksessa HyperX Savage Exo SSD -tallennustila

Onko jokainen sekunti sinulle tärkeä?

02.03.2020

Pelien latausajat voivat joskus tuntua rasittavan pitkiltä. Kiireisen arjen keskellä ”Jes! Nyt ehdin ottaa yhden matsin!”-fiilikset murenevat nopeasti, kun lempipelin ikuisuudelta tuntuva lataustauko vie pois arvokkaita sekunteja tai jopa minuutteja.

HyperX:n Savage Exo SSD -tallennustila tuo murheeseen helpotusta. Taskukokoinen ja vain 56 grammaa painava ulkoinen kovalevy ei ole ainoastaan tyylikäs kuin mikä, vaan se tuo ihan oikeasti nopeutta pelihetkiin.

Savage Exo SSD on aivan normaali USB C -liitännällä varustettu tallennuslaite, jota voi luonnollisesti käyttää PlayStation 4- ja Xbox One -konsolien lisäksi myös tietokoneissa. Tiltin testeissä keskityttiin kuitenkin laitteen toimivuuteen konsolikäytössä. Sen verran monta tuntia laitetta tuli pc-käytössäkin testailtua, että ainakin siitä on erittäin näppäräksi ja kaikin puolin toimivaksi ratkaisuksi siirrettäviä ja matkalle mukaan otettavia tiedostoja ajatellen. Paketin mukana tulevat USB C – USB C ja USB C – USB A -kaapelit pitävät huolen, että Exon saa liitettyä kiinni laitteeseen kuin laitteeseen.

Tärkein kysymys on kuitenkin on se, tekeekö Savage Exo SSD pelaamisesta ja käynnistämisestä nopeampaa? Kymmenien testaustuntien jälkeen kysymykseen voi antaa yksiselitteisen vastauksen: kyllä.

Aluksi konsolitesteissä siirrettiin massiivisen levytilan tarvitsevia pelejä konsolin sisäiseltä kovalevyltä Savage Exoon ja vertailun vuoksi toiseen ”tavalliseen” kovalevyyn. Sen jälkeen pelit siirrettiin takaisin ulkoisilta tallennustiloilta konsolin omalle kovalevylle.

Savage Exo kyykkäsi kaikissa näissä testeissä. Sekä PS4-käytössä erillisellä virtalähteellä varustettu Porsche LaCie että Xbox One -käytössä ollut Seagaten Xbox-brändätty USB-liitäntäjohdon kautta virtansa ottava kovalevy päihittivät molemmat nopeudessa, kun kyseessä oli pelien siirto tallennusalustalta toiselle. Testeissä käytettiin useita 40 – 135Gt:n tallennustilaa käyttäviä pelejä; teoksesta riippuen Savage Exo osoittautuu muutaman minuutin ”normaalia ulkoista kovalevyä” hitaammaksi pelien keskimääräisen siirtonopeuden ollessa 20-40 minuutin välillä.

Pelien siirtäminen sisäiseltä levyltä ulkoiselle tai toistepäin on kuitenkin useimmille käyttäjille hyvin harvoin tarvittava ominaisuus. Savage Exon etu tuleekin esille itse pelin pelaamisen aikana.

Tiltin testipenkissä ruuvien väliin puskettiin useita eri hittiteoksia. Osa niistä käynnistyi vain karvan verran nopeammin kuin ”tavalliselta” ulkoiselta kovalevyltä, mutta osa niistä hyötyi SSD-vauhdista varsin rutkasti.

PlayStation 4 Pro -konsolilla muun muassa Call of Duty: Modern Warfare ja Uncharted: The Nathan Drake Collection käynnistyivät vain sekunnin tai parin nopeammin Savage Exolta kuin konsolin sisäiseltä tai Porsche LaCie -kovalevyltä. Sen sijaan esimerkiksi seuraavissa peleissä käynnistysaika oli selkeästi Exon hallintaa:

(Käynnistysajat ilmoitettu Savage Exo / ulkoinen LaCie-kovalevy / PS4 Pro sisäinen kovalevy)

CALL OF DUTY: BLACK OPS III
34sek / 37sek / 44 sek

THE CREW 2
37 sek / 46 sek / 59 sek

MARVEL’S SPIDER-MAN
37 sek / 42 sek / 57 sek

Xbox Onella tulokset olivat vastaavanlaisia. Osa peleistä käynnistyi vain hitusen nopeammin, mutta toiset pelit toivat esiin selkeitä eroja:

(Käynnistysajat ilmoitettu Savage Exo / ulkoinen Seagate-kovalevy / Xbox One X sisäinen kovalevy)

FORZA HORIZON 4
36 sek / 47 sek / 60 sek

FORZA MOTORSPORT 7
43 sek / 48 sek / 57 sek

HALO: THE MASTER CHIEF COLLECTION
24 sek / 25 sek / 38 sek

On huomioitava, että pelien sisällä tapahtuvat lataukset vaikuttavat myös rutkasti pelikokemukseen. Tässä suhteessa Savage Exo veti myös selkeästi pisimmän korren: esimerkiksi PlayStation 4 Prolla Marvel’s Spider-Man ja Xbox One X:llä Forza Horizon 4 latautuivat pelin aikana tilanteesta toiseen huomattavasti nopeammin tehden todella ison vaikutuksen pelaajiin, jotka olivat aiemmin nauttineet kyseisistä peleistä ainoastaan konsolin sisäiseltä kovalevyltä pelattuna.

Kaiken kaikkiaan Savage Exo SSD on mitä erinomaisin lisätallennustila. Siitä on suuremmoista iloa paljon pelaaville ja niille, jotka haluavat käyttää arvokkaat vapaailtasekunnit pelkkään asiaan. Pelikokemus voi todellakin parantua nopeuden myötä.

Savage Exo SSD -tallennustilaa on saatavilla kahdessa eri kokoluokassa. 480Gt-versio maksaa noin 125€ ja 960Gt-kapasiteettinen noin 240€. Samoilla hinnoilla saa ”tavallisia” ulkoisia kovalevyjä huomattavasti isommissa kokoluokissa. Mutta ovatko pelisekunnit sinulle arvokkaampia kuin eurot? Merkitsevätkö ylimääräiset pelisekunnit/-minuutit sinulle? You be the judge.

Tämän kevään muoti on muutamia väripilkkuja lukuun ottamatta varsin tummaa.

Lisää luettavaa