Pelaa rauhassa – arvostelussa vastamelutoiminnolla varustetut Turtle Beach Stealth Pro -pelikuulokkeet

Vievätkö Turtle Beachin premium-hintaiset pelikuulokkeet mennessään?

21.06.2023

Massiivisessa paketissa tulevista Turtle Beach Stealth Pro -pelikuulokkeista on julkaistu kaksi eri myyntiversiota. Toinen niistä on suunnattu PlayStation-pelaajille, toinen Xboxin käyttäjille. Tiltin testiin saapui jälkimmäiset. Se huomattakoon, että kumpiakin luureja voi käyttää monipuolisesti myös muiden pelilaitteiden kanssa. Etenkin tietokoneiden parissa molemmat ovat enemmän kuin kotonaan.

Stealth Pro -vastameluluurit ovat valmistajansa ylivoimaisesti järeintä A-ryhmää. Tuosta ylivoimaisuudesta kertoo se, että Turtlen toiseksi kalleimmat luurit – erinomaisesti soivat Stealth 700 Gen 2 MAX -kuulokkeet – maksavat tällä hetkellä aika tarkalleen puolet vähemmän. Tämä saakin heti miettimään, että ovatko nämä hintansa arvoiset; tarjotaanko korville sitä kuuluisaa parasta shittiä vai lentävätkö panostetut lisäeurot harakoille?

Ainakin jylhän paketin avaaminen saa aikaan aatelismaisia fiiliksiä. Pelkistetty ulkonäkö ei varsinaisesti paljasta luurien hinnasta mitään, mutta niiden aika tarkalleen 400 gramman paino kertoo, että nyt on kupeissa muutakin kuin pelkkää muovia. Itse kuulokkeiden lisäksi paketista paljastuu irrallinen mikrofoni, yksi- ja kaksimetriset USB-kaapelit, lätkäkiekon kokoinen lähetin / latausasema, erittäin tyylikäs samettinen suojapussukka sekä tietenkin kaikkien himoitsema Turtle Beach -tarra. Pienet ohjeetkin ovat mukana.

Langattomat Stealth Pro -kuulokkeet voi liittää pelihärveleihin USB-A-porttiin iskettävän lähettimen tai Bluetooth 5.1 -yhteyden avulla. Nämä liitäntätavat eivät poissulje toisiaan, eli halutessaan voi kuunnella ääniä kahdesta eri lähteestä samaan aikaan. Pelejä ajatellen USB-lähetin on toki se optimaalinen valinta viiveettömän 2,4 GHz:n yhteyden ansiosta.

Pöydälle asetettavassa lähetinkiekossa on latauspaikka akulle, joita tulee paketissa kaksin kappalein. Ja itse asiassa ihan syystäkin tulee, sillä yhdellä latauksella virtaa riittää vain kahdeksitoista tunniksi. Tämän hintaisille luureille lukema on hyvin vaatimaton. Akku isketään vasempaan korvakuppiin magneeteilla paikoillaan pysyvän kannen alta paljastuvaan koloseen, eikä operaatio ole onneksi kuin nopea pikkuhutaisu. Täyden latauksen tarjoama käyttöaika on joka tapauksessa seikka, johon olisi toivonut parannusta; nyt paljon pelaava joutuu vaihtelemaan akkuja parin päivän välein – laniviikonloppuna useamminkin.

Lähettimen koko on toinen asia, joka voi aiheuttaa väliaikaisia otsaryppyjä. Minkäänlaista pientä USB-donglea ei paketissa tule, joten lätkä on oltava aina käytössä. Pienen pelipöydän omistajalle tämä voi tuottaa jopa harmia, kun sitä ei saa mitenkään kauniisti esille. Yhteys tosin tuntuu toimivan erittäin hyvin vaikka kiekon monitorin taakse piilottaisikin.

RGB-valojuovan sisältävästä lähettimestä vielä sen verran, että siinä on akkulatauspaikan lisäksi pari muutakin juttua. Toinen niistä on kytkin, jolla valitaan onko lätkä kiinni Xbox-konsolissa tai jossain toisessa laitteessa. Useamman laitteen omistavien kannattaa muistaa tämä outojen ongelmien välttämiseksi. Toinen ekstra on USB-A-latausportti muiden laitteiden virtahimojen tyydyttämiseen.

Mutta takaisin itse kuulokkeisiin. Luurit ovat painavat, kiitos teräsvahvistetun pääpannan ja rungon, mutta keinonahkaan puetut muistivaahtokupit ja muutoinkin miellyttävä rakenne pitävät ne mukavina käyttää. Pitkätkään kuuntelusessiot eivät tuntuneet missään, eivätkä korvat hikoilleet testisessioissa laisinkaan. Kaiken kaikkiaan mukavuus on hintansa mukaista premium-meininkiä.

Sitten siihen pihviin, eli itse äänenlaatuun. Siinä nämä luurit eivät petä. Heti ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin tehdä yksi asia: ottaa Turtle Beachin Audio Hub V2 -sovellus (Win/Mac) käyttöön. Myös kännykälle on saatavilla Turtlen Audio Hub -appi.

Sovelluksen lataaminen on näiden luurien kohdalla poikkeuksellisen tärkeä asia. Ei pelkästään firmwaren päivittämistä varten, vaan itse soinnin säätämiseen.

Ja sitä säätämistä nämä luurit sitten tarjoavatkin. Ensinnäkin oikeassa korvakupissa olevaan toimintanäppäimeen ja sitä ympäröivään pyörivään säätölätkään voi kumpaiseenkin ohjelmoida kaksi toimintoa. Toiset ovat käytössä silloin, kun lähettimestä on asetettu Xbox, toiset taas valinnan ollessa PC. Tämä on äärimmäisen tervetullut mahdollisuus.

Laitteessa on sekä taustahälinät varsin hyvin suodattava TruSpeak-mikrofoni että kuulokkeisiin sisäänrakennettu vähemmän tasokas pikkumikki. Näille tarjoillaan useita toimintoja. Lisäksi luureissa on Superhuman Hearing- ja vastamelutilat. Superhuman Hearing korostaa ääniä siten, että viholliset askeleet ja aseenlataamiset ovat helpommin kuultavissa. Tämä Turtle Beachin oma ja pitkään luureissa ollut ääniratkaisu toimii juuri niin kuin pitää. Vastamelutoiminnon suhteen Stealth Pro on erittäin hyvä. Siinäkin on omat säätömahdollisuudet ja tarvittaessa ympäristön ääniä päästetään läpi käyttäjän haluamalla voimakkuudella.

Kaikkien mainioiden ja erinomaisesti toimivien säätömahdollisuuksien tärkeimpänä osana on tietenkin ekvalisaattori. Sitä säätämällä saa luurit soimaan omissa korvissa niin kauniisti, ettei paremmasta väliä. Kuppien 50 mm elementeistä irtoaa sekä dynamiikkaa että hennonherkkää sulosointua ilman rajoituksia. Äänimaailma pysyy tiiviisti kasassa kovissakin voimakkuuksissa ilman puuroutumisia tai säröytymisiä. Turtle Beach Stealth Pro on toistettavan äänen suhteen upea valinta.

Mutta kaikki ei ole täydellistä. Kännyköiden (Android/iOS) puolella softa ei valitettavasti toimi yhtä sulavasti kuin tietokoneella. Kaiken lisäksi ainakin Android-versiolla tuntuu olevan jo pelkästään luurien tunnistusongelmia. Pelkästään mobiilikäyttöön nämä luurit hankkiva varautukoon siis raapimaan päätä.

Suljetut Turtle Beach Stealth Pro -pelikuulokkeet ovat äänenlaadultaan loistavat ja TruSpeak-mikrofonin osalta erittäin pätevä tapaus. Vastamelutoiminto on hyvä, eikä käyttömukavuuttakaan voi moittia. Harmittavasti lyhyt akkukesto ja puolittain toimiva kännykkäapplikaatio jättävät niin paljon toivomisen varaa, ettei viisi tähteä ole kokonaisuutena mahdollinen.

Toiminnaltaan luurit ovat erinomainen vaihtoehto Xbox-pelaajille mutta sitäkin enemmän tietokoneen äärellä istuville. Äänenmuokkaustoiminnot ovat kattavat ja tietokonesofta toimii mukisematta. PC-pelaajille erittäin vahva suositus, mikäli 12 tunnin käyttöaika ilman akunvaihtoa on riittävä.

Turtle Beach Stealth Pro maksaa noin 350 euroa. Saatavilla on niin PlayStation- kuin Xbox-versiot.

YHTEENVETO:
**** / *****
Kaikenlaisille pelaajille suunnatut vastamelukuulokkeet upealla äänenlaadulla. Parit harmittavat piirteet vievät kuitenkin yhden tähden.

Langallinen lätkäkiekko taisi olla paperilla parempi idea kuin käytännössä.

Lisää luettavaa