Keskihintaiset kaksoiselementilliset – arvostelussa Turtle Beach Recon 500 -pelikuulokkeet

Recon 500 -kuulokkeiden kanssa ei mene sormi suuhun, mutta hymy nousee korviin asti.

17.08.2021

Turtle Beach Recon 500 -pelikuulokkeet eivät ominaisuuksilla leveile. Ainoastaan mute-näppäimen ja äänenvoimakkuusrullan sisältävien luurien pointti sijaitseekin korvakuppien sisällä. Tasokkaaseen ääneen keskittyvissä kuulokkeissa on patentoidut 60 mm:n Eclipse-kaksoiselementit, jotka jakavat keskenään matalat ja korkeat äänet. Niiden tehostamiseksi korvakupit on viritetty AccuTune-tekniikalla. Omaa ääntä sen sijaan syötetään eteenpäin taustameluja vaimentamalla TruSpeak-mikrofonilla. Vaan miten käy, kun unohdetaan tekninen jargoni ja isketään luurit tosipaikan eteen?

Recon 500 toimii 3,5 mm:n kuulokeliitännällä kaapelin ollessa 130-senttimetrinen. Liitännästä johtuen kupit soveltuvat kaikille konsoli-, tietokone-, ja mobiilipelaajille sillä oletuksella, että laitteissa on kyseinen liitin. Tiltin testeissä luurit saivat kovaa kyytiä aina Pleikkarista tablettiin, ja ylimääräiset parikymmentä tuntia ne oli iskettynä ainakin näennäisesti sen aisapariksi suunniteltuun Turtle Beach Recon Controller -ohjaimeen. Testimateriaalina käytettiin pääosin pelejä, mutta kuulokkeita koeteltiin myös muutaman elokuvan ja musiikkialbumillisen verran.

Pakasta repäistynä Recon 500 eri pahemmin erotu muista perinteisistä kuulokkeista. Liitäntäkaapeli on punottu, mutta muutoin silmään pistää tavanomainen muovisuus. Tämä ei ole mitenkään negatiivinen asia, sillä ei tässä nyt mitään pyörää olla uudelleen keskimässä. Pääasia, että mukavuus ja ennen kaikkea ääni ovat kunnossa.

Mukavuutta näissä sitten onkin: miellyttävän tuntuiset ja sopivasti periksi antavat korvapehmusteet ovat hengittävät, joten hikimaratooneja ei tarvitse pelätä. Pehmusteiden muotoilussa on otettu huomioon myös silmälaseja käyttävät. Pääpanta on kupolia vasten suhteellisen pehmeä ja metallivahvistuksen ansiosta kestävän oloinen. Panta joustaa yllättävän paljon, joten luurit asettuvat myös astetta isommille pääkopille mukavasti.

Äänen suhteen Recon 500 on erinomainen laite. Toistossa on pätevää yksityiskohtaisuutta stereoavaruuden ollessa referenssikelpoista. Vaikka luurit blokkaavat ulkopuolista mölinää varsin varovaisesti, korvat saavat nauttia äänen tarkkuudesta riittävän hyvin. Bassopuoleen kaipaisi hitusen lisää pontta, mutta keski- ja ylärekisteri soi suorastaan erinomaisesti. Puhtaan stereoäänen lisäksi kuulokkeita testattiin surround-asetuksilla. Sekä Dolby Atmos, Windows Sonic että Sony 3D soveltuvat Recon 500:n kanssa erinomaisesti.

Irroitettava mikrofoni on erittäin tasokas ja puhe siirtyy eteenpäin hienon puhtaasti. Harmittavasti mikki on kuitenkin – lupauksesta huolimatta – vähän liian innokas ottamaan mukaan taustalta kuuluvia ääniä. Mikäli omiin korviin kuuluva soundi on kovalla, voi mikrofoni napata senkin matkaan. Näin ollen sopivan volyymin ja mikrofonin asennon asettelun eteen kannattaa nähdä hieman vaivaa.

Recon 500 ja Recon Controller. Kaverit kaveeraa.

Koska kuulokkeissa ei ole mitään ”äänenmuokkausmahdollisuutta”, käytettiin niitä runsain mitoin Turtle Beach Recon Controller -ohjaimen kanssa; kyseisellä padilla kun pystyy säätämään myös ääntä. Etenkin basson tehostusta käytettäessä luureihin tuli useiden pelien suhteen juuri sopivanlaista lisäpotkua. Recon Controller onkin erinomainen partneri näille kuulokkeille.

Viimeisen päälle helppokäyttöinen Turtle Beach Recon 500 on hintaluokassaan hyvä tapaus. Puhdasta ja korvia rasittamatonta ääntä kelpaa kuunnella etenkin kun kuppeja on mukava pitää päässä pitempiäkin aikoja. Bassoa saisi olla pikkuriikkisen enemmän ja mikrofonin herkkyys saattaa aiheuttaa toimenpiteitä. Jos edellisten kanssa pärjää niin 3,5-millisen liitäntänsä takia useampien pelilaitteiden omistajille kupit ovat hyvinkin fiksu ratkaisu. Recon 500:sta käyttää mielellään myös elokuvien ja musiikin kuunteluun.

Turtle Beach Recon 500 maksaa noin 85 euroa. Luureja on saatavilla mustana ja Arctic Camo -värisenä.

Korvakuppien todistusaineisto ei jättänyt valamiehille epäilyksen sijaa: Hämis tuomittiin syylliseksi testikuulokevarkauteen.

Lisää luettavaa