Edullinen toimistosetti – arvostelussa Trust Lyra Wireless Keyboard & Mouse

Voiko toimistopöydälle saada halvalla hyvää?

15.11.2023

Edullisista lisälaitteista tunnettu Trust iski työskentelylaitteet yhteen pieneen pakettiin. 320-grammaisen näppiksen ja 66-grammaisen hiiren setti on tyyliltään suora kilpailija Logitechin Pebble 2 Combolle. Painoa ja hintaa on Trustin laitteistossa ihailtavasti vähemmän, mutta niin on valitettavasti jotain muutakin.

84-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistetut Lyra-laitteet toimivat plug-n-play-periaatteella. Mukana tulee yksi USB-dongle, jota kumpainenkin härveli käyttää saumattomasti. Vaihtoehtoisesti yhdistämisen voi suorittaa Bluetoothilla. Kummankin laitteen voi parittaa yhteensä kolmeen eri tietokoneeseen valinnan hoituessa näppiksen vasemman yläkulman kolmesta erillisestä näppäimestä ja hiiren rullan alapuolella olevasta painikkeesta.

Teknisesti Lyra-paketti on kaikkea muuta kuin kuuminta hottia – toisaalta nämä ovatkin tarkoitettu perustyöskentelyyn, ei villeimpiin räiskintäpelisessioihin. Siinä suhteessa niin näppis kuin hiirikin tekevät tehtävänsä – hiiri itse asiassa jopa varsin mainiosti. Katsotaan kuitenkin aluksi, mitä paketin lankulla saa aikaan.

Lyra Keyboard on vain 28,7 senttimetriä leveä, mutta se sisältää kaikki peruskäyttöön tarvittavat näppäimet. Ylärivin funktionäppäimet toimivat halutessa media- ja erikoisnäppäiminä toimintatavan valinnan tapahtuessa Fn + Tab -näppäinkombolla. Mitään omia erikoisohjelmointeja tai makroja ei voi tehdä, sillä molemmat paketissa tulevat laitteet toimivat sellaisenaan kaikki toiminnot päällepäin näkyen. Erillistä tietokoneelle ladattavaa säätösoftaa ei siis ole.

Oikean Shift-painikkeen alla olevat nuolinäppäimet ovat kooltaan puolet muista näppäimistä. Ne eivät ole mitenkään mukavat käyttää, mutta lankussa on muitakin ongelmia. Ensinnäkin kokonaisuutta varjostaa halpa fiilis. Ei tämä taivuteltaessa mitenkään veny tai pauku, mutta etenkin näppäilykokemuksessa on kalvokytkimille tyypillinen tuntuma potenssiin kaksi – negatiivisessa mielessä. Nappien vastus on vähän liian kova, mutta se on pientä verrattuna siihen, etteivät kaikki näppäilyt aina rekisteröidy. Ongelma ei ole suuri, mutta jokaisen testipäivän aikana jäi muutama varmasti pohjaan asti viety napautus väliin. Itse näppäinhatuissa on sentään ihan kelvollinen tuntuma ja iso plussa siitä, että lankun saa kolmeen eri kallistuskulmaan. Pieni miinus taasen siitä, ettei käytössä ole minkäänlaista taustavalaistusta.

Hiiren suhteen ollaan paremmilla vesillä. Siinä ei ole kuin kaksi päänäppäintä ja klikattava rulla, mutta pelkkään peruskäyttöönhän tämä olikin tehty. Käytettävissä on kolme eri DPI-asetusta – 800, 1 200 ja 1 600 – mutta käytännössä viimeisin tuntuu kuin se olisi noin 2 400. Pohjassa olevat tassut liukuvat suhteellisen vapaasti pinnalla kuin pinnalla ja päänäppäimissä on ihan hyvä klikkituntuma. Toimivuutta niille luvataan viisitoista miljoonaa painallusta. Se, mikä yllätti erittäin positiivisesti, oli metallinen rulla. Siitä lähtee ajoittain pieni klonkkuääni, mutta siinä on myös kohtuuhyvä ratasfiilis toimivuuden ollessa kutakuinkin täydellistä. Hiiri on lisäksi täysin symmetrinen, joten se sopii niin oikea- kuin vasenkätisille.

Hyvästä hiirestä huolimatta alussa mainittuun Logitech Pebble 2 Comboon vertailtaessa Trust Lyra -setti vetää huomattavasti lyhyemmän korren. Vaan jos laitteiden painolla ei ole merkitystä, niin ainakin yli parikymppiä halvempi hinta houkuttelee taatusti uusia toimistolaitteita etsivää käyttäjää. Etenkin, kun Lyralla on yksi ässä hihassaan. Molemmissa laitteissa on nimittäin akku, eli paristojen ostamisen voi unohtaa kokonaan. Kahden tunnin latauksella saa kumpaankin laitteeseen puolisen vuotta käyttöaikaa.

Trust Lyra Wireless Keyboard & Mouse on hintaluokassaan suhteellisen pätevä toimistosetti. Laitteet ovat pieniä sekä kevyitä kantaa, ja mukavalta tuntuva hiiri on käytännössä varmatoiminen. Näppäimistössä olisi yhtä sun toista paranneltavaa, joskaan ei sekään mikään markkinoiden surkein tekele ole. Etenkin alelaarista napattuna tämä on ihan käypä valinta ahtaille työpöydille tai matkan päälle.

Skandinäppäimistöllä saatava Trust Lyra Wireless Keyboard & Mouse maksaa 51,90 euroa. Värivaihtoehtoina on musta, sininen ja vihreä.

YHTEENVETO:
**(*) / *****
Edullinen joskin näppäimistön osalta halvan tuntuinen toimistopaketti hyvän hiiren kera. Akkukäyttöisyydestä iso plussa.

Kerääntyneen iän myötä KITT tarvitsi hiljalleen ramppeja ja muita apuvälineitä suoriutuakseen edes vähän vaatimattomimmistakin tempuista.

Lisää luettavaa