Liikkuvaan työhön – arvostelussa Logitech Pebble 2 Combo

Logitechin Pebble 2 -työlaitteet ovat pieniä, mutta setin näppäimistössä on suuria ominaisuuksia. Vaan missä käytössä nämä ovat parhaimmillaan?

06.11.2023

Tiltin testiin saapunut grafiitinharmaa Logitech Pebble 2 Combo on pieni paketti, joka sisältää sitäkin pienemmät työvälineet yksinkertaiseen päätetyöskentelyyn. Setissä tulee mukana Pebble Keys 2 K380S -näppäimistö, Pebble Mouse 2 M350S -hiiri ja Logi Bolt -USB-vastaanotin. Laitteiden vaatimat paristot (2 * AAA ja 1 * AA) ovat paikoillaan; niiden käyttöikä on Logitechin mukaan kolme vuotta näppäimistölle ja kaksi vuotta hiirelle.

Pebble 2 Combo -pakettiin valitut laitteet edustavat Logitechin pehmeämmän näköistä työvälinelinjaa. Niin näppäimistö kuin hiiri ovat muotoilultaan pyöristettyjä. Molemmat ovat myös erittäin matalia ja pöydän pintaan sulautuvia. 414 grammaa painavan näppäimistön korkeus on vaatimattomat 16 millimetriä, eikä 76-grammainen hiirikään taivaisiin kurkottele 26,6 millimetrillään.

Kumpainenkin työväline toimii Bluetoothilla ja ne voidaan parittaa kolmeen eri laitteeseen. Näppäimistöllä käytettävän koneen valinta tapahtuu lankun vasemmassa yläkulmassa olevilla ja omalla värityksellä varustetuilla Easy-Switch-näppäimillä. Hiiren pohjassa oleva valintanäppäin ei sen sijaan ole maailman näppärimmässä paikassa, mutta ainakin se on led-pistevaloilla varustettuna täydellisen selkeä. Joka tapauksessa tällä kombolla kolmen eri laitteen (Windows/Mac/iPad/Android) välillä vaihtaminen on huomattavasti yksinkertaisempi proseduuri moniin muihin näppäimistöihin ja hiiriin verrattuna.

Pebble Keys 2 K380S ja Pebble Mouse 2 M350S voidaan yhdistää tietokoneeseen myös pikkuruisella Logi Bolt -USB-donglella. Combo-pakettiin sisältyy yksi dongle, johon molemmat välineet yhdistyvät samanaikaisesti. Ratkaisu on näppärä, sillä sen ansiosta laitteisto varaa tietokoneesta vain yhden USB-A-portin.

Pebble 2 Combo on selkeästi tarkoitettu liikkuvaan työskentelyyn. Pienet laitteet kulkevat vaivattomasti mukana ja ne on nopea napata esille. Oli käytössä sitten junan pieni työskentelytila tai muistilappujen täyttämä ahdas toimistopöytä, nämä jos jotkin mahtuvat esille. Mutta kuten alussa tuli mainittua, tämä setti on tarkoitettu yksinkertaiseen työskentelyyn. Näppäimistössä on kyllä runsaasti toimintoja, mutta yksinkertaisuudella tarkoitetaankin nyt kahta muuta seikkaa.

Ensinnäkin 400 – 4000 DPI:n hiiressä on päänäppäimien lisäksi ainoastaan rulla ja siihen sisällytetty mukautettava klikkinäppäin. Esimerkiksi yleisiä peukalonäppäimiä ei ole laisinkaan. Toinen huomio kohdistuu nuolinäppäimiin. Ne ovat ahtaasti oikean shift-näppäimen alle runnottuja pikkunappeja, jotka eivät sovellu tehokkaaseen työskentelyyn. Näin ollen tämä setti soveltuukin lähinnä niille, jotka eivät kahdesta edellisestä seikasta piittaa. Heille tässä tosin onkin sitten oikein pätevä ja hinnaltaan järkevä ratkaisu.

Pebble 2 Combon laitteet ovat yllättävän mukavia käyttää. Pyöreät näppäimet eivät ulkoisesti vakuuta, mutta loppujen lopuksi niillä naputtelee suorastaan mainiosti. Näppäimien liikerata on hyvin lyhyt ja tuntuma läppärimäinen. Pienen käytön jälkeen virheprosentti putosi käytännössä nollaan ja se, jos jokin, kertoo oleellisen.

Hiiressä on päällisin puolin lähestulkoon yhtä hyvä tuntuma. Sen näppäimissä on selkeä palaute kertomassa aivoille napautuksen perille menemisestä. Rulla ja sen klikkinäppäin toimivat luotettavasti. Se, mikä erottaa Pebble Mouse 2 M350S:n perinteisistä työskentely- tai pelihiiristä, on sen tarjoama kitka. Hiiri ei liiku minkäänlaisten (pehmeä/kova) mattojen päällä liukkaasti, mutta tämä ominaisuus lieneekin täysin tarkoituksellinen. Nyt hiirulainen ei hypi eestaas vaan pysyy tavallista paremmin pöydällä esimerkiksi liikkuvan junan heilumisista piittaamatta. Toisaalta asiasta voi olla myös haittaa. Mikäli alla on ison rahan premium-hiirimatto ja toiveena täysin jarruttelematon käyttö, ei sellaista saa.

Molemmat Combon laitteet ovat ihanan hiljaisia. Ainoastaan välilyöntinäppäimestä saa aikaan selkeän äänipalautteen. Se on kuitenkin kaukana hurjilla kytkimillä varustetuista pelinäppäimistöistä tuleviin kalkatuksiin.

Siinä missä hiiri on äärimmäisen pelkistetty, tarjoaa näppäimistö huomattavasti enemmän. Logi Options+ -ohjelmiston (Win 10/11 ja MacOS 10.15 tai uudempi) avulla voi nimittäin ylärivin funktionäppäimet ohjelmoida tekemään juuri sitä mitä käyttäjä niiltä haluaa. Perusasetuksilla toimintoina on muun muassa haun, emojivalikon, rajatun kuvakaappauksen ja Windowsin työpöydän esille tuovat näppäimet. Kyseiset napit voi toki sitten vaihtaa haluamiinsa toimintoihin. Logitechin Smart Actions mahdollistaa myös pidempien toimintasarjojen ohjelmoinnin. Yhdellä näpäytyksellä saa vaikkapa selaimen avaamaan haluamansa nettisivut omiin välilehtiin. Smart Actions on erinomainen ja ennen kaikkea käyttökelpoinen apuri, johon kannattaa ehdottomasti tutustua!

Toinen huikean hyvä ominaisuus on Logi Flow. Sen avulla voi käyttää useita tietokoneita ilman ylimääräistä häslää. Kun vie hiiripointterin ruudun reunalle, siirtyy se saumattomasti toisen koneen näytölle. Usean koneen takana työskentelevä käyttäjä kiittää tästä mahdollisuudesta.

Yksi tärkeä mutta kuitenkin loppuun. Näppäimistössä ei nimittäin ole minkäänlaista valaistusta. Paristojen käyttöikäähän tällä on todennäköisesti ajateltu, mutta joskus työolosuhteet voivat olla sellaiset, että himmeästäkin taustavalaistuksesta olisi hyötyä. Tästä on pakko antaa pieni miinus.

Kokonaisuutena Logitech Pebble 2 Combo on onnistunut ratkaisu. Arvosanaa puntaroidessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon käyttöympäristöt, missä näitä laitteita aikoo lopulta käyttää. Toki myös se merkitsee, ovatko nuolinäppäimet ja hiiren peukalonäppäimet omassa arjessa tärkeitä. Mikäli eivät, tämä on hinnaltaan erinomainen paketti etenkin laitteita paljon liikuttavalle työskentelijälle.

Logitech Pebble 2 Combo maksaa 74,99 euroa. Setti on saatavilla kolmessa sävytyksessä: grafiitinharmaa, roosa ja valkoinen. Erikseen ostettuna Pebble Keys 2 K380S maksaa 54,99 euroa ja Pebble Mouse 2 M350S 29,99 euroa. Kannattaa huomioida, että jälkimmäisten mukana ei tule Logi Bolt -USB-vastaanotinta, eli ne toimivat paketista avattuna vain Bluetooth-yhteydellä. Logi Bolt -donglen voi ostaa erikseen 13,99 eurolla.

YHTEENVETO:
**** / *****
Hinta-laatusuhteessa pätevät, näppärän kokoiset ja mukavakäyttöiset laitteet, jotka ovat parhaimmillaan niitä työpisteestä toiseen kuljettavalle. Pienet nuolinäppäimet ovat vähän ikävät, mutta ylärivin ohjelmoitavat Smart Actions -toiminnot sen sijaan sitäkin ilahduttavammat. Hiiri sopii käyttäjälle, joka haluaa, että se pysyy paikoillaan pienistä tönimisistä huolimatta.

Jahas, otin sitte väärän laukun töihin. Noh, ei minulla hätää mutta mitenköhän puoliso naputtelee päivän hommat lasagnella ja coleslawilla?

Lisää luettavaa