Napit, jotka eivät olekaan napit – arvostelussa Shokz OpenFit -kuulokkeet

Onko erilainen hyvä juttu kun puhutaan kuulokkeista?

29.09.2023

Patentoidusta äänentoistoteknologiastaan tunnetun Shokzin uudet OpenFit-nappikuulokkeet ovat kaikkea muuta kuin perinteiset ”napit”. 8,3 grammaa kappaleelta painavissa kuulokkeissa käytetään ilmajohdinteknologiaa. Ne asettuvat varovaisesti korvien päälle jättäen korvakäytävät avoimiksi. Tämä tekee kuulokkeista turvalliset, sillä käyttäjä kuulee myös ympäristönsä äänet hyvin. Käytännössä nämä toimivat siis täysin päinvastoin kuin vastamelukuulokkeet.

OpenFit-kuulokkeet kaartuvat korvan ympärille erittäin pitävästi. Ainoa häslä voi tulla laseja käyttäville. Se, ottaako kuulokkeiden kaari niiden kanssa yhteen, on sankojen muodosta kiinni. Tavanomaisten ja pienehköjen sankojen kanssa ei mitään ongelmia ilmennyt. Kuulokkeet pysyivät nätisti paikoillaan lasienkin kanssa.

Vesiroiskeista piittaamattomat IP54-luokitellut kuulokkeet on pehmustettu muistivaahtopinnotteella, jonka ansiosta ämyrit ovat käytännössä todella huomaamattomat. Vaikka näitä tuli pidettyä korvilla useampikin tunti putkeen, eivät ne painaneet yhtään millään tavalla. Nämä ovat huomattavasti miellyttävämmät korville kuin korvakäytävään työnnettävät napit.

Bluetoothilla (5.2) paritettavien kuulokkeiden säätäminen hoituu Shokzin applikaatiolla (Android/iOS). Siinä on sekä viisivaiheinen taajuuskorjain että muutamia esiasennettuja ekvalisaattorimoodeja. Softalla sujuu myös laitteistopäivitykset ja kuulokkeiden kosketuspintojen ohjelmointi (tuplapainallus ja yksi pitkä kosketus). OpenFit tukee kahteen laitteeseen liittämistä. Softalla sitten vain napsaisee nopeasti sen, mistä laitteesta otetaan ääni.

Vaan entäpä sitten äänenlaatu? Millaista soundia tulee tällaisista erilaisista napeista?

Todella hyvää! Sointi on ihailtavan tasapainoinen ja täydellisesti korvia rasittamaton. Matalatkin taajuudet toistuvat hyvin kun napit on asemoitu todella tarkasti korville. Stereoääni on avaraa ja Dolby Atmos -tilaääni yllättää toimivuudellaan. Kaiken lisäksi niin musiikki kuin puhelut kuulostavat luonnollisilta.

Puhelut kuulostavat myös toiseen päähän erittäin hyviltä. OpenFitin tuplamikrofonit suodattavat puheäänen erityisen onnistuneesti niin, että taustahälinät jäävät sinne minne pitääkin.

Lopuksi kuitenkin se kuuluisa mutta. Nimittäin mitenkään puhtaan täydelliset nämä ”napit” eivät ole. Ongelma ei liity niinkään äänenlaatuun tai muutenkaan yleiseen olemukseen. Harmitus tulee siitä, ettei napeista tahdo lähteä tarpeeksi ääntä. Liikkeellä ollessa kuulokkeet liikkuvat jonkin verran, eivätkä ne täten pysy optimaalisessa asennossa. Tällöin desibelit putoavat niin paljon, että se vaatii jo käytännössä lähes äänettömän tilan.

Tuon optimaalisen asennon aikaansaaminen vaatii kokeiluja ja säätämistä. Se on sen arvoista, mutta käytännössä käyttö vaatii aikalailla paikallaan olemista. Jo tavallinen kävely heilautti napit joskus ”paikoiltaan”. Josko seuraava malliversio pysyisi paremmin aloillaan.

Virtaa kuulokkeissa piisaa seitsemäksi tunniksi. Latauskotelon avulla näitä käyttää nelinkertaisen määrän eli noin 28 tuntia. Viiden minuutin latauksella saa tunnin verran kuunteluaikaa.

Shokz OpenFit on äänenlaadultaan erinomainen kuulokeratkaisu. Ne ovat viimeisen päälle mukavat ja luotettavasti toimivat. Valitettavasti ne eivät sovellu liikenteeseen – ellei sitten pärjää pienemmillä desibeleillä. Harmittava ongelma, joka ei onneksi vaivaa paikoillaan pysyviä. Tällä kertaa erilaisuus on kuitenkin sekä hyvä että huono juttu.

Shokz OpenFit maksaa 219 euroa. Värivaihtoehtoina on musta ja beige.

YHTEENVETO:
**** / *****
Shokz OpenFit tarjoaa loistavaa joskin liikkeellä ollessa liian hiljaista ääntä. Muotoilultaan malli on kuitenkin viimeisen päälle mukava.

Uusi surrealistinen tulkinta golf-mailoista ei tuonut viheriöllä odotettuja tuloksia.

Lisää luettavaa