Tilaääntä pikkurahalla – arvostelussa Provo Kumu 7.1 -pelikuulokkeet

Enter the Game -tuotesarjaan kuuluvat Provo Kumu 7.1 -pelikuulokkeet ovat erittäin halvat tilaäänellä varustetut luurit. Ne on suunnattu sekä aloitteleville pelaajille tai muuten vain huokeahintaisia luureja etsiville. Tietokoneissa ja PlayStation-konsoleissa toimiva Kumu tarjoaa moneen talouteen oivallisen ratkaisun.

21.06.2021

Aina ei ole hifille tarvetta, eikä useamman sadan euron kuulokkeita ole välttämättä edes järkevää hankkia. Halpojen luurien markkinat sisältävät kuitenkin kaikenlaisia purkkavirityksiä, joissa on useimmiten enemmän tai vielä enemmän ongelmia. Oli se sitten käyttömukavuus, kestävyys tai ihan äänen peruslaatu, halvoista kuulokkeista jää valitettavasti usein todella halpa maku. Kumun tarkoituksena on muokata perusajatusta siitä, etteikö halvalla saisi myös toimivaa. Suomalaista suunnittelua olevat luurit ovatkin 40 euron hintaluokassaan yllättävät.

Ainakin Kumun perusteet ovat sinänsä kunnossa: käsissä ihan päteviltä vaikuttavat kevyet muoviset luurit näyttävät päällisin puolin oikein mainiolta. Yllätykseksi korvakupeissa on myös tyylikkäät ja aina päällä olevat RGB-valaistukset, jotka taatusti ilahduttavat tiettyjä pelaajaryhmiä. Valoja ei voi ohjelmoida, vaan niiden värimaailma elää yhden tavan mukaisesti; tämä annettakoon kuitenkin halpisluureille ehdottomasti anteeksi.

Jousitettu pääpanta on kookkaammalle kupolille ainakin aluksi hieman liian kireä, mutta tilanne tasautui päivien kuluessa. Sekä pääpannan että korvakuppien pehmeät materiaalit ovat ihan miellyttäviä ja luureja oli mukava käyttää pidempiäkin aikoja putkeen. Puristuspaine korvia vastaan on hellää, eikä luurien keveydestä voi valittaa.

Kuulokkeet yhdistetään parimetrisellä USB-liitinkaapelilla. Kaapelissa on oma ohjainyksikkö, josta voi volyymisäätämisen lisäksi mykistää joko äänet tai mikrofonin. Volyyminäppäimet eivät tosin toimi konsolikäytössä. 7.1-tilaääni on koko ajan päällä, joten sille ei ole omaa painiketta. Tämä ei ole onneksi kuitenkaan ongelma, sillä itse tilaääni on ihan toimiva tapaus.

40 mm:n kaiutinelementit tuottavat kohtuullista ääntä. Tilaääni on siis koko ajan päällä, mutta ei näiltä tietenkään mitään huippuluokan surroundia kannata odottaa. Monista muista tilaääniluureista poiketen Kumu 7.1 ei kuitenkaan vääristä äänimaailmaa liikoja tai tee siitä epämiellyttävän teennäisen kuuloista. Ääni on vain stereota avarampi – ja näinhän se on tarkoituskin.

Itse ääni painuu diskantin puolelle. Alaäänissä on muutamissa taajuuksissa pientä lisäpontta, mutta muutoin rekisteri on selkeästi ylhäällä. Bassopaukkeen asemesta battlefieldcallofdutyfortniteapexilaiset saavat juuri heille sopivan ”missä vihollinen menee”-äänimaiseman. Tämä on hyvä ratkaisu aloitteleville pelaajille ja toki myös kyseisestä äänenpainotuksesta pitäville. Soundi ei muutu pienestä kireydestä huolimatta rasittavaksi, vaikka yhtämittaisia pelitunteja kertyi parhaimmillaan lukuisia.

PlayStation-käytöstä täytyy mainita, että kyseisillä konsoleilla äänenvoimakkuutta saisi olla enemmän. Hiljaisessa ympäristössä volyymia on riittävästi, mutta mikäli pelaajan ympärillä on metelilähteitä, voivat peliäänet hukkua niiden sekaan. PC-käytössä tätä ongelmaa ei ole. Koska luurien liitinkaapeli on kaksimetrinen, testattiin Pleikkarin kanssa myös parimetristä USB-jatkokaapelia riittävän etäisyyden aikaansaamiseksi. Tämä ei tuottanut ääneen mitään häiriöitä.

Kumu 7.1:n herkkä mikrofoni on ryhdikäs tapaus. Ääni välittyy kaverien korviin selkeästi ja ilman ylimääräisiä särinöitä varsinaisen äänenlaadun pysyessä tämän hintaluokan laitteeksi suorastaan hämmästyttävän hyvänä. Ainoa pikku harmi vain siitä, että mikrofonin päässä oleva led-valo on koko ajan päällä; nyt täytyy muilla tavoin varmistaa se, onko mikki mutella vai ei, sillä valo ei tätä kerro. Joka tapauksessa tsättäilyssä luurit toimivat oikein mainiosti.

Kumu 7.1 on todella halpana pelikuulokkeena ansiokas tuote. Se on aivan omiaan aloitteleville pelaajille tai vaikkapa huolettomaan matkakäyttöön läppärin kaveriksi, sillä kaikki perusjutut ovat kunnossa: luurit törkätään laitteeseen kiinni ja pelaaminen voi alkaa. Ei lisäsoftien asentamisia, firmispäivityksiä, värien ja valintanappien ohjelmointia tai mitään muutakaan. Plug & play, that’s it. Kun perusmukavien kuulokkeiden äänellä pärjää ja mikrofonin kautta saa kaveritkin puheesta hyvin selvää, on Provo selvästi onnistunut tavoitteessaan luoda todella halvat tilaääniluurit. Nämä kuulokkeet tarjoavat rahalle huikeaa vastiketta.

Provo Kumu 7.1 -peliluurit maksavat noin 40 euroa.

Provon Enter the Game -tuotesarjassa on myös edullinen pelihiiri Provo Noste. Sen arvostelun pääset lukemaan täältä. Muiden suomalaisissa käsissä suunniteltujen Provo-pelituotteiden valikoiman näet täällä.

Tänään jää väliin tumut, sillä nyt vedetään päähän Kumut!

Lisää luettavaa