Nyt loppu paskanjauhanta – arvostelussa Xiaodu Du Smart Buds Pro -nappikuulokkeet

Kohtuuhintaiset nappikuulokkeet, jotka tarjoavat muutakin kuin pelkkää ääntä.

26.10.2022

Nappikuulokerintamalla on valtava määrä vaihtoehtoja. Du Smart Buds Pro on kiinalaisen Xiaodun vastaus näille markkinoille. Erotakseen muista napeista ne eivät tyydy olemaan ainoastaan kuulokkeet; ne toimivat myös kääntäjänä.

Bluetooth 5.2 -yhteydellä toimivat napit ovat tyyliltään kuin Applen AirPodit. Ne eivät siis ”uppoa” korviin kuten esimerkiksi Samsungin Galaxy Buds -napit, vaan niissä on tasan kolme senttimetriä pitkä puomi. Paketissa tulee mukana neljät erikokoiset korvasovittimet, joten napit soveltuvat valtaosaan korvista. Paketin sisältöön kuuluu myös latauskotelo ja lyhyt USB-A-USB-C-latauskaapeli.

Pyöristetyillä linjoilla varustettu latauskotelo sisältää magneetilla kiinni pysyvän luukun. Myös kotelon sisällä kulkevat napit pysyvät nätisti paikoillaan magneettien avulla. Näin ollen kotelon luukku voi olla auki ilman että kuulokkeet hyppivät sieltä omia aikojaan esille. Itse kotelo on tarkoitus pitää pöydällä lappeellaan, sillä sen pohjassa on lataukseen tarkoitettu USB-C-liitäntä. Kotelossa on myös merkkivalo ja nopeaan Bluetooth-yhdistämiseen tarkoitettu lähes huomaamaton sivunappi.

Napit painavat viisi grammaa kappale. Ne asettuvat korviin oikein mukavasti ja pysyvät varsin hyvin paikoillaan – myös juostessa. Napeissa on IPX4-tason suojaus, joten ne eivät pelästy hikeä tai muuta kosteutta.

Kuulokkeiden hallinta tapahtuu Xiaodun appilla, joka on saatavilla niin Androidille kuin iOS:lle. Sovellukseen kannattaa perehtyä ajatuksella, sillä etenkin puheen kääntämisessä pitää ottaa muutama asia huomioon. Se tarjoaa myös valintaosiot nappien eri toimintoihin ja äänitestin sopivien korvasovittimien valitsemiseksi.

Du Smart Buds Pro -napeissa on aktiivinen vastamelutoiminto. Päällä ollessaan se vaimentaa ympäristön ääniä noin neljänkymmenen desibelin verran. Valittavana on myös päinvastaisesti toimiva läpikuuluvuustila, jossa ympäristön äänet kuuluvat ”kuin kuulokkeita ei olisi päässä ollenkaan”. Molemmat tilat toimivat hyvin, mutta halutessaan kumpaistakaan ei tarvitse käyttää.

Kuulokkeiden lennossa toimiva kääntäjä toimii Xiaodu-tukisovelluksen kautta. Valittavana on yli neljäkymmentä eri kieltä aina suomesta kiinaan. Kääntötapoja on kaksi: dialogi- ja simultaanitulkkaustila. Ensimmäisessä valitaan kaksi eri kieltä, jonka jälkeen nappien mikrofonien havaitsemat lauseet käännetään toiselle kielelle. Keskustelun lomassa täytyy aina painaa sen kielen valintanäppäintä, mitä seuraavaksi puhutaan; tämä unohtuu varsinkin alussa usein. Simultaanitulkkaustilassa valitaan vain lähtö- ja kohdekielet, jonka jälkeen appi kääntää lennosta puheen.

Kääntäminen toimii kohtuullisesti. Mikäli taustahälinät ovat vaimeita ja puhuu selkeästi, saavat napit aikaan hyvääkin jälkeä. Välillä lausutut sanat saavat kuitenkin aivan omia muotoja. On myös naurettavaa, että kirosanat sensuroidaan tähtimerkeillä. Voidaankin sanoa, että kuulokkeet ovat kotonaan artikuloidun puhekielen äärellä, mutta minkäänlaista *****puhetta ne eivät suostu kääntämään.

Kuulokkeilla voi myös taltioida puheluja ja käyttää niitä muistiinpanojen tekemiseen. Todelliset monitoiminapit siis!

Sellainen huomio ja varoitus: Napit hidastelivat silloin tällöin kääntämisessä, ajoittain jopa huolestuttavan pitkään. Mitään järkeenkäypää syytä tälle ei saatu. Käännösjumittamiset tapahtuivat kolmella testatulla kännykällä. Hyvinä päivinä moista ei tapahtunut laisinkaan, huonoina taas muutamankin kerran päivässä. Toivottavasti asia korjaantuu tulevissa päivityksissä.

Vaan miltä se ääni kuulostaa pelien, musiikin ja puhelujen aikana? Oikein hyvältä! 12 millimetrin komposiittielementit toistavat ääntä neutraalisti mutta myös positiivisen dynaamisesti. Matalat taajuudet eivät kumise vaan potkivat suht’ kivasti. Kirkkaimmissa taajuuksissakaan eivät säröt hypi korville. Musiikin suhteen ollaan perusasetuksilla hyvillä vesillä, mutta videoiden ja etenkin pelien parissa täytyy laittaa nappien pelitila päälle; muutoin niin sanottu huulisynkka on pielessä.

Voimakkuutta kuulokkeista lähtee riittävästi. Volyymin säätäminen onnistuu itse napeista puomia eteen- tai taaksepäin sivelemällä. Puomeissa on myös ohjelmoitava toiminto, joka aktivoituu niitä puristamalla. Puristuskohdan löytäminen on tosin välillä tuuripeliä.

Äänenvoimakkuuden lisäksi kuulokkeissa piisaa myös virtaa riittävästi. Vastamelutoiminto ja pelitila päällä napit jaksavat yhdellä latauksella kuusi ja puoli tuntia. Ilman vastamelua ja pelitilaa saa vartin verran enemmän kuunteluaikaa. Latauskotelon avulla napeilla kuuntelee kivasti yli 30 tuntia. Kotelossa napit latautuvat tyhjästä täyteen vähän yli viidessäkymmenessä minuutissa.

Mikäli käyttää nappeja pelkkään kääntämiseen riittää niissä virtaa yhdellä latauksella yli 12 tunniksi. Kotelon kera käännetään puhetta jo yli parin vuorokauden verran.

Xiaodu Du Smart Bud Pro -nappikuulokkeet soveltuvat arkiseen viihdekäyttöön. Käännöstoiminto on mukava lisä sitä kaipaaville vaikkei sillä täydellistä jälkeä aina saakaan. Varsinainen äänenlaatu – myös puhelujen aikana – on kuitenkin niin hyvä, että napit nousevat hintaluokassaan useiden kilpailijoiden yläpuolelle.

Xiaodu Du Smart Buds Pro maksaa noin 130 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Mukavat ja hyvin soivat nappikuulokkeet näppärillä lisätoiminnoilla.

Se on just näin! (Kuvakaappaus Xiaodu-appin kääntämisestä)

Lisää luettavaa