Miellyttävää ääntä edullisesti – arvostelussa LucidSound LS10X

Muovisetkin kuulokkeet voivat yllättää.

26.01.2024

Kiinteän metrin mittaisen liitäntäkaapelin kanssa vain 236 grammaa painava LucidSound LS10X on edullinen ja monikäyttöinen pelikuuloke. Sitä kaupataan Xbox- ja mobiiliyhteensopivana, mutta 3,5 mm -pluginsa ansiosta sen voi toki yhdistää muihinkin samaisella liitännällä varustettuihin laitteisiin.

Noin 50 euron hintainen LS10X tulee muhkeassa mukavuutta ja surround-ääntä lupaavassa paketissa. Mukavat nämä over-ear-luurit itse asiassa ovatkin. Korvakuppien pehmusteet eivät ole mitenkään erityiset, mutta ne asettuvat miellyttävästi korvalehtien ympärille. Keveys on sitä luokkaa, että nämä unohtaa helposti päähänsä.

Surround-äänen suhteen ei sitten taas niin hirveästi keulitakaan. Niin Windows Sonic kuin Dolby Atmos jättävät sen verran toivomisen varaa, että kyllä nämä ihan pelkät stereokuulokkeet ovat. Ja sellaisina sentään oikein kohtuulliset.

Kuppeihin isketyt 50 mm elementit antavat voimakasta ääntä tasapainoisen ja miellyttävän basson kera. Keskiäänet korostuvat jonkin verran ylä-äänien hyppiessä vieläkin korkeammalle. Mitään hifistelyä ei siis todellakaan ole tarjolla, mutta pelikäytössä näiden sointi on vallan mainio. Eikä muukaan viihde hassummalta kuulosta. Mukavana piirteenä myös vasempaa korvakuppia kiertävä äänenvoimakkuussäädin on käytettävyydeltään erinomainen.

Hieman yllättäen luureihin on isketty kaksi mikrofonia. Vasempaan korvakuppiin sisäänleivottu mikki soveltuu esimerkiksi kännykkäpuheluihin – mikäli siis sattuu omistamaan 3,5 mm -liitännällä varustetun luurin. Sen kautta siirtyvä ääni ei ole todellakaan kummoinen, mutta tietyissä tilanteissa se on aivan riittävä. Led-merkkivalolla varustettu erittäin taipuisa ja kuppiin liitettävä erillinen mikki on sen sijaan jo ihan ok äänenvälittäjä. Pelisessioissa sen ääni on erittäin selkeä etenkin tämän hintaluokan luureja ajatellen. Mikrofonin mykistys onnistuu vasempaa kuppia keskeltä napauttamalla.

LS10X ei ominaisuuksilla pröystäile, mutta peruskäyttöön nämä ovat enemmän kuin passelit. Hauskana optiona on korvakuppien keskiosien vaihtomahdollisuus. Vaihtokappaleiden käsiinsaaminen on tosin sitten hankalampi juttu; ne ovat tätä kirjoittaessa loppuneet jopa itse valmistajalta.

Mutta sitten se yksi iso miinus: luurit ovat fyysisesti hyvin muoviset ja heppoiset. Ulkonäkö huokuu halpuutta ja se näkyy turhankin selkeästi. On tosin eri juttu, onko asialla käyttäjälle merkitystä. Pääasian eli äänentoiston nämä kuulokkeet hoitavat kuitenkin hintaluokkansa puolesta suosituksen arvoisesti.

LucidSound LS10X soveltuu erinomaisesti aloitteleville pelaajille. Se on kaksoismikrofonin ansiosta myös monikäyttöinen valinta, mikäli omassa älypuhelimessa on kuulokeliitin. Ulkonäkö saa suupielet suoraksi, mutta ääni kelpaa niin pelaamiseen kuin viihteeseen. Kannattaa kuitenkin huomioida äänikaapelin lyhyt pituus: pöydän alla olevaan tietokoneeseen se tuskin riittää. Nämä ovatkin selkeästi suunniteltu liitettäväksi joko ohjaimeen tai kännykkään.

LucidSound LS10X maksaa noin 50 euroa. Saatavilla on myös ”PlayStation”-malli LS10P.

YHTEENVETO:
**** / *****
Edullisessa hintaluokassaan pätevä pelikuuloke, jonka heppoinen rakenne ei välttämättä sovellu kovakouraisille. Vähän hellemmällä käsittelyllä nämä sopivat moneen käyttöön.

Uusissa käsipainoissa on GPS-antenni, jotta punttisalille eksynyt Erkkikin löytää omansa.

Lisää luettavaa