Uuden aallon naputtelua – arvostelussa Logitech Wave Keys

Joskus kädet yksinkertaisesti hyytyvät pitkän päätetyöskentelypäivän aikana. Wave Keysin tarkoituksena on korjata tilanne tarjoamalla tarkkaan suunniteltua ergonomiaa.

21.10.2023

Kaarevissa näppäimistöissä ei ole mitään uutta. Päätteen äärellä parasta mahdollista ergonomiaa etsiville on tarjottu vuosien varrella mitä erilaisimpia väänneltyjä lankkuja, joissa näppäimet ovat aseteltuina perinteisestä suorasta linjasta hymyilevämpään muotoon. Tällainen on myös Logitechin uusi Wave Keys, jossa tosin on hymyn lisäksi myös aaltoileva profiili.

Noin 700 grammaa painava Wave Keys on yhdistelmä poikkeavia ratkaisuja. Osa niistä menee maaliin, osa pomppii tolpan kautta ulos. Rohkeuden puutteesta ei Logitechia voi kuitenkaan syyttää.

Kiinteällä rannetuella varustetusta Wave Keysista on siirretty pää- ja numeronäppäimien välissä perinteisesti sijaitsevat yhdeksän erikoisnäppäintä. Osa niistä on upotettu numeronäppäimien lisätoiminnoiksi. Nuolinäppäimetkin ovat matkanneet oikeanpuoleisen Shiftin alle. Lisäksi näppäinhattujen koot ovat poikkeukselliset: Ylärivin toiminta-/funktionäppäimet ovat perinteisiä pienemmät, kun taas alarivissä tarjoillaan normaalia muhkeampia muotoja. Siinä missä pidemmän käytön jälkeen alarivin ratkaisu tuntui aivan loistavalle, ylärivin pikkunapit aiheuttivat ei-kirkkaassa-ympäristössä käytettynä ajoittaisia hutilyöntejä. Nuolinäppäimienkin käyttö oli positiosta ja niiden erikoisesta muotoilusta johtuen vähän ontuvaa. Vaikka niitä joutui työssään käyttämään hyvinkin paljon, ei niiden käytöstä tullut millään lailla luontevaa.

Äsken mainittu kirkas käyttöympäristö on muuten Wave Keysille aikamoisen tärkeä seikka. Näppäimistössä ei ole minkäänlaista valaistusta, joten esimerkiksi hyvin pienillä kirjaimilla ja numeroilla merkityt funktionäppäimet jäävät helposti paitsioon. Toki tuolla valaisun puuttumisella on ajateltu paristojen (2 * AAA, tulee mukana) käyttöikää, joka on nyt kiitettävä kolmisen vuotta. Eteen tuli kuitenkin useita hetkiä, jolloin edes jonkinlainen taustavalo olisi ollut tarpeen.

Normaalissa toimistovalaistuksessa Wave Keys on – nuolinäppäimiä lukuun ottamatta – oikein mukava käytettävä. Aaltoilevasti ja hymymuodossa riveilevät näppäimet ovat ajatuksena varmasti monelle enemmän kuin hassu ajatus, mutta käytännössä niiden parissa sujuu naputtelu todella mainiosti. Laudassa on halvat kalvokytkimet, jotka soveltuvat erinomaisesti hiljaiseen työkäyttöön. Hyväksi pelinäppäimistöksi tästä ei ole kirveelläkään, joten unohda se asia kokonaan – sellaiseksi tätä ei ole tehty.

Näppäinpainalluksissa on tyydyttävä tuntopiste antamassa palautetta sormille. Se yhdistettynä hattujen sopivan karheaan fiilikseen tekee kirjoittelusta sekä nopeaa, että varmatoimista. Sormet eivät lipsuile vaikka näppäimet ovatkin erikoisessa muodostelmassa. Kalvokytkiten hiljaisuutta nyt arvostaa kaikki, joten siitä täydet pisteet.

Wave Keysin toimintoja säädetään muiden Logitechin työskentelylaitteiden mukaisesti Logi Options+ -sovelluksella. Suomeksikin toimiva softa opastaa erinomaisesti näppiksen saloihin. Käytettävissä on pätevä kattaus erilaisia arkea helpottavia ja nopeuttavia ominaisuuksia, joita arvostaa päivien kuluessa yhä enemmän ja enemmän. Jo pelkästään useita tehtäviä putkeen suorittava Smart Actions on jotain, mitä ilman on tottumisen jälkeen vaikea elää. Sillä voi esimerkiksi asettaa tietokoneen lataamaan kaikki työpäivään tarvittavat sovellukset ja nettisivut vain yhtä näppäintä painamalla.

Toinen monelle äärimmäisen hyödyllinen seikka on näppiksen yhdistäminen useisiin laitteisiin. Mukana tulee pieni Logi Bolt -USB-lähetin, mutta myös Bluetooth on käytettävissä. Näppäimistön ylärivillä on kolme Easy-Switch-näppäintä, joilla voi valita mihin laitteeseen haluaa milloinkin naputella, oli se sitten Windows- tai Mac-kone, puhelin tai tabletti. Mikäli työpöydällä on useita härveleitä, Wave Keys suoriutuu niistä kaikista.

Logitech Wave Keys on monin osin erinomainen työpäivän helpottaja. Kädet lepäävät pehmeän ja mukavasti muotoillun rannetuen päällä samalla kun sormet naputtelevat näppäimillä komeaa vauhtia ylläpitäen. Ergonomisuus tässä tuntuu olevan täyden kympin luokkaa. Valitettavasti nuolinäppäimet eivät allekirjoittaneelle kelvanneet. Sekä positio että muotoilu on yksinkertaisesti väärä. Suosittelenkin testaamaan niiden soveltuvuutta omaan käyttöön. Mikäli ne passaavat, eikä kaipaa minkäänlaista taustavalaistusta, on tässä raudanluja vaihtoehto mitä erilaisimmille työpöydille.

Logitech Wave Keys maksaa 79,99 euroa. Saatavilla olevat värivaihtoehdot ovat grafiitti ja luonnonvalkoinen.

YHTEENVETO:
**** / *****
Erittäin hyvältä koko pitkänkin työpäivän ajan tuntuva ergonominen näppäimistö, joka vähentää onnistuneesti käsien puutumista ja rasitusta. Paljon erinomaisia toimintoja, mutta parit seikat estävät viidennen arvostelutähden.

Jimi yritti epätoivoisesti leipoa auringossa muotonsa menettänyttä näppäimistöä takaisin kuntoon.

Lisää luettavaa