Kirjastonhiljainen ja korkeaprofiilinen ergohiiri – arvostelussa Logitech Lift

Auttaako Logitechin ergonominen hiiri helpottamaan pitkän työpäivän aiheuttamaa käsirasitusta?

22.10.2023

Lift edustaa Logitechin Ergo-sarjaa. Se on työskentelyyn tarkoitettu korkeaprofiilinen hiiri, johon käsi tarttuu noin 45 asteen kulmassa. Levollinen käyttöasento aiheuttaa vähemmän rannerasitusta kuin perinteiset hiiret.

Pöydällä Lift näyttää melkoiselta kummajaiselta. Vähän kuten Logitechin Wave Keys -näppäimistön kohdalla, katsojan asenne on ensimmäiseksi enemmän kuin epäileväinen. Hölmöähän se olisi kuitenkaan olla ottamatta selvää siitä, miltä laite tuntuu ihan käytännössä.

Ja hyvältähän se tuntuu, jopa erittäin hyvältä. Logitech kertoo hiiren sopivan pieneen ja keskikokoiseen käteen ehdottaen MX Vertical -hiirtään vähän isokätisimmille sopivampana vaihtoehtona. Käytön perusteella Lift passaa kuitenkin varsin hyvin myös isommillekin kämmenille.

Yhdellä mukana tulevalla AA-paristolla hieman alle 130-grammainen Lift on puhdasverinen työhiiri. Se toimii niin mukana tulevalla Logi Bolt -USB-donglella kuin Bluetoothilla. Yhteyksiä eri laitteisiin voi asettaa kolme kappaletta; pohjassa olevalla kytkimellä sitten valitaan mitä konetta (esimerkiksi Windows-PC, Mac tai tabletti) halutaan milloinkin käyttää. Paristokäytölle luvataan kahden vuoden käyttöaika.

Huomattavan 108 millimetriä korkean hiiren DPI on 400 – 4 000. Vierityspyörän lisäksi käytettävissä on perinteiset viisi painiketta: kaksi päänäppäintä, kaksi peukalonäppäintä ja pyörässä oleva napsautus. Nämä riittävät normaaliin toimistotyöskentelyyn. Siinä missä pääpainikkeiden tuntuma on kerrassaan erinomainen, on se peukalonäppäimissä aivan loistava. Lisäksi näiden kyljessä olevien peukkunappien positio on korkeuden suhteen yksinkertaisesti upea. Ne eivät ole koskaan ”edessä”, mutta silti ne sujahtavat peukun alle heti tarvittaessa. Rullassa on sen sijaan pieni ja vähän enemmän jäykempää vastusta kaipaava ratastuntuma.

Liftin pintamateriaali tuntuu käden alla huomaamattomalle. Sitä on miellyttävä käyttää tuntikausia putkeen, eikä minkäänlaisia kämmenen tai sormien hikoilureaktioita tarvitse pelätä. Miellyttävän tuntuman lisäksi hiiri on erittäin hiljainen. Näppäimistä ei juuri ääntä lähde, eikä rullan pyörityskään heitä korviin mitään huomattavaa aistien ärsykettä.

Hiiren näppäimien ja rullan asetukset hoituvat Logi Options+ -sovelluksella. Suomenkielelläkin toimiva softa opastaa pienilukuisten mutta ennen kaikkea käytännöllisien optioiden pariin. Erityispiirteenä voi asettaa hiiren toimimaan saumattomasti kahden tietokoneen välillä. Logitech Flow -tekniikan avulla riittää, että siirtää osoittimen näytön reunalle sen jatkaessa matkaa toisen koneen näytölle. Niin tekstien kuin kuvien ja tiedostojen siirto tietokoneesta toiseen on tällä tavoin tehty mahdollisimman helpoksi.

Logitech Lift on suunniteltu työhiireksi, mutta se on myös oivallinen työkalu niin sanottuun normaaliin arkikäyttöön. Oli kyseessä sitten ihan perusmuotoinen webbiselailu tai kuvien käsittely, Liftin ergonomia ja käytettävyys ovat huippuluokkaa. Vähääkään vakavamman pelaamisen voi tämän parissa unohtaa, mutta sitä varten onkin sitten ihan omat härvelit. Sellaiset, joiden nimissä on enemmän kirjaimia ja numeroita kuin ehtii kymmenessä sekunnissa lausumaan. RGB-valoista puhumattakaan.

Lift on kulmakarvoja nostattavasta ulkomuodostaan huolimatta mitä täydellisin partneri moneen päätetyöskentelyyn. Huikean hyvältä tuntuvassa hiiressä lähes kaikki kohdillaan, mitä nyt rullassa voisi olla vähäsen isompi kitka. Lift on tarkka, varmatoiminen, hyvältä tuntuva ja täydellisellä tavalla rennon käyttöasennon tarjoava työjuhta. Ihanaa hiljaisuutta unohtamatta.

Tätä hiirtä muutaman viikon käyttäneenä voi rehellisesti todeta, että se vähentää oikeasti käteen kohdistuvaa rasitusta. Käyttöasento on todella erinomainen.

Logitech Lift maksaa 79,99 euroa. Saatavilla olevat värivaihtoehdot ovat grafiitti, luonnonvalkoinen ja roosa. Vasenkätisille on tarjolla grafiitti-värivaihtoehto.

YHTEENVETO:
***** / *****
Pöydällä erikoiselta näyttävä mutta työnsä koneen äärellä tekevälle puurtajalle uskomattoman mukava ja mainioita ominaisuuksia tarjoava ergohiiri. Etenkin tässä hintaluokassa Lift on kuusinäppäimisten työskentelyhiirien ehdoton eliittiyksilö.

Roger Cormanin elokuvissa oli tämän näköisiä avaruusaluksia.

Lisää luettavaa