Fitsin hyvä soundi – arvostelussa Logitech G FITS -nappikuulokkeet

Logitechin nappikuulokkeet ovat aidosti käyttäjänsä muotoiset. Mutta ovatko ne hintansa arvoiset?

14.08.2023

Logitechin G FITS -nappikuulokkeet tulevat tutunlaisessa latauskotelossa, mutta ne eivät ole siitä huolimatta aivan siitä tavanomaisimmasta päästä. Kotelon sisältä paljastuu nimittäin käyttäjänsä omien korvien mukaisesti muotoillut napit.

7,2 grammaa kappaleelta painavat nappikuulokkeet muokataan ensikäytön yhteydessä Lightform-operaation mukaisesti. Aivan ensimmäiseksi täytyy ladata puhelimesta riippuen Android- tai iOS-sovellus. Kun napit on yhdistetty käytettävään laitteeseen, on äärimmäisen tärkeän ja sellaisen ”älä mokaa tätä” -tehtävän paikka. Napit asetetaan korviin ja sovelluksella käynnistetään minuutin verran kestävä Lightform-muovaushetki. Tänä aikana nappeja kannattaa pitää sormilla paikoillaan, ehkä jopa hitusen verran painaa niitä ”syvemmälle”.

Lightformin aikana G FITS -nappien tulpat alkavat hohkaamaan valoa ja ne muovautuvat käyttäjän korvien mukaisesti. Tämä tuntuu oudolle ja jopa yllättävän kuumottavalle sanan varsinaisessa merkityksessä. Itse asiassa puolen minuutin jälkeen tuli fiilis, että onkohan tämä nyt ihan turvallista. Kyllä, kyllä se on.

Minuutin jälkeen homma on sillä selvä, eikä asiaan tarvitse palata enää koskaan. Ellei nyt sitten halua tehdä muovata tulpat uudelleen. Sitä varten on tosin sitten hankittava uudet kappaleet, sillä mukana ei tule ylimääräisiä. Operaation jälkeen tulpat jäävät siihen muotoon kuin ne ovat, eivätkä ne ole enää uudelleen muokattavissa. Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että nämä jos jotkin ovat henkilökohtaiset napit. Näitä ei siis kannata Torista tai Huuto.netistä käytettynä ostaa.

Kuuman muovausprojektin jälkeen tulpat näyttävät suht samalta kuin ennen operaatiota. Pienen ihmettelyn jälkeen asettelin nappeja korviini huomaten, etteivät ne asetu aivan sataprosenttisesti paikoilleen. Tuntuma oli hyvä muttei täydellinen. Viikon käytön jälkeen napit alkoivat kuitenkin asettumaan ”just eikä melkein”, ja tämä erinomainen fiilis on jatkunut sen jälkeen. Kannattaa siis antaa aikaa ennen kuin lähtee ostamaan uusia tulppia uutta muokkausta varten.

Oman aikansa ottaneen tulppaprojektin jälkeen voikin sitten aloittaa nappien varsinaisen käytön.

Täysin langattomat G FITS -napit voi yhdistää pelihärveleihin kahdella eri tavalla. Niistä Bluetooth 5.2 on se tutumpi tapa yhdistää mobiililaitteisiin. Napeissa on matalan viiveen pelitila, joka tuleekin tarpeeseen esimerkiksi nopeissa räiskintäpeleissä.

Viiveettömään äänensiirtymiseen päästään Lightspeedin avulla. Paketissa tulee mukana kolme senttiä ulospäin törröttävä Lightspeed-USB-A-dongle. Mikäli haluaa käyttää USB-C-porttia, tulee sitä varten oma adapteri. Sen kera dongle törröttääkin jo härskit 5,5 senttimetriä, joten esteettisesti ratkaisu on järkyttävä.

Lightspeed-dongle toimii tietokoneen lisäksi PlayStation 4 & 5- ja Nintendo Switch -konsoleissa. Jälkimmäisessä tosin kulkee ainoastaan stereoääni, eikä mikrofonia tueta.

Liitäntätavasta riippumatta 10 mm elementeistä ulospuskeva ääni oli erinomainen. Jytämusan aikana bassoa piisasi kerrassaan mainiosti. Diskantitkaan eivät pettäneet sopivien instrumenttien soidessa, vaan korkeat taajuudet helisivät kauniisti ilman teräviä pistoja.

Pelikäytössä meininki oli yhtä lailla pätevää. Etenkin kännykän G FITS -sovelluksen kautta taajuudet saa säädettyä ihanteelliseen harmoniaan. Vaikka pelin tuoksinassa tuli mölinää kuin Turun laivaterminaalissa opiskelijaristeilyn alla, pysyivät kaikki efektit selkeästi eroteltuina. Napit pitävät myös ulkopuoliset äänet erittäin hyvin loitolla.

Äsken mainittu G FITS -appi on muuten pakollinen lataus mikäli haluaa ottaa napeista kaiken tarvittavan irti. Se ei sisällä ainoastaan mainioita esiasetettuja ekvalisaattoritasoja (kuten G Signature, basson tehostus ja FPS), vaan sillä sujuu luonnollisesti myös omat taajuuskorjailut. Lisäksi firmispäivitykset ja nappien ohjelmointi hoidetaan sillä. Kumpainenkin nappi voidaan ohjelmoida kahteen kertaan (kerta- ja kaksoisnapautus) esimerkiksi äänenvoimakkuuden ja kappaleen vaihtamiseen tai pelitilan päällekytkentään.

G FITS -napit kompastuvat yhden vähemmän yllätyksellisen asian edessä. Kumpaisessakin kuulokkeessa oleva mikrofoni kuljettaa ääntä sinänsä selkeästi, mutta se nappaa kyytipojaksi taustamöykkää aivan liian herkästi. Ulkona kävellessä näitä ei edes kannata harkita käyttävänsä. Hiljaisessa sisätilassa yksin pelatessa pärjää auttavasti, mutta nämä kuulokkeet ovat lähinnä yksinpelihetkiä varten.

Akkukestoa on mukavasti. Latauskotelon avulla virtaa piisaa noin 15 tunnin ajaksi Lightspeed-donglea käyttämällä. Bluetooth-yhteydellä käyttöaika kasvaa yli 20 tuntiin. Mikäli käyttää mikrofoneja, voi käyttöajat karkeasti puolittaa positiivisemmalle puoliskolle pyöristäen.

Logitech G FITS on viikon käyttämisen jälkeen todella sulavasti korvaan asettuva nappipari, jonka äänenlaatu on piristävän hyvä. Kännykkäsovellus on ihan jees ja toiminta-aikakin riittävä. Harmi, että mikrofonipuolella homma kyykkää. Puhekäyttöön näitä ei siis todellakaan kannata ostaa.

Logitech G FITS maksaa 249 euroa. Napit ovat ostettavissa niin mustana kuin valkoisena.

YHTEENVETO:
**** / *****
Pienen käyttöajan jälkeen nätisti korviin asettuvat napit erinomaisella soundilla. Hinta on kuitenkin kova etenkin mikrofonien yliherkkyyttä ajatellen.

Näin sitä laitetaan ekaa kertaa elämässä saunaa korviin.

Lisää luettavaa