Lammas suden vaatteissa – arvostelussa Turtle Beachin Battle Buds -kuulokkeet

Turtle Beach on aina pysytellyt napakalla jalustalla pelitarvikemaailman sfääreissä. Harppaukset ovat minimaalisia, mutta sitäkin harkitumpia. Ehjää kun ei luonnollisesti kannata korjata.

19.03.2020

Kun henkilökohtaisesti kuulen termin pelikuulokkeet, tulee mieleeni aina väistämättä jykevät koko korvan peittävät “kuppikuulokkeet”. Tyypillisesti keinonahkalla vuoratut pehmusteet sulkevat karun todellisuuden niiden peittäessä korvani, jolloin saan rauhassa uppoutua eskapismini hellään syleilyyn. Perinteisyyteen liimautuneena ensitapaamiseni Turtle Beachin Battle Buds -pelinappikuulokkeisiin oli vähintäänkin skeptinen, mutta paketin avattuani olin valmis asennoitumaan avarakatsein: lukeehan paketissa kuitenkin “Built for Battle Royale”.

Battle Budsit ovat 3.5mm pluginsa ansiosta kytkettävissä moneen laitteeseen. Testijaksojen aikana kuulokkeita käytettiin Xbox One X:llä, PC:llä ja parissa OnePlus-puhelimessa pelaamisessa, musiikin kuuntelussa sekä videoiden katselun parissa. Vaikka Battle Budsit ovat markkinoitu pelaaminen edellä, on kyseessä kuitenkin nappikuulokkeet, joiden käyttö hektisemmässä maailmassa on kutsuvaa. Arkikäyttö tosin on kaikkea muuta kuin mallia “incognito” huomiota herättävän ulkoasunsa vuoksi.

In-ear-tyyliä edustavat räikeän värikkäät Battle Budsit ovat melkoinen ilmestys. Arvostelussa olleet napit ja johdon puoleenväliin jäävä hallintayksikkö ovat valkoisia, mutta johto itsessään on suorastaan trooppisen turkoosi. Itse nappeja “koristaa” massiivisen kokoiset Turtle Beachin kilpilogot turkoosein yksityiskohdin. Hallintayksikössä on kytkimet äänenvoimakkuudelle, mikrofonin mykistämiselle ja nappula yleiskäyttöön, eli esimerkiksi vastaamaan puheluihin kuulokkeiden ollessa kytkettynä matkapuhelimeen. Eniten hämmästystä silti aiheuttaa vasemmassa napissa oleva ihka oikea irrotettava puomimikrofoni. Mikki toimii moitteettomasti ja on vähintään yhtä laadukasta tavaraa kuin Turtle Beachin järeämmissäkin pelikuulokkeissa. Väreistä välittäville tiedoksi että kuulokkeista on saatavilla myös musta/hopea-värinen versio.

Battle Budsien suoritusta itse pelikäytössä testasin parissa kategoriassa. Tarkkaa kuuntelemista vaativaa peliä edusti Call of Duty: Modern Warfare sekä Counter-Strike: Global Offensive. Budsit eivät sisällä minkäänlaista tilaääntä, vaan 10mm:n elementit tykittävät puhdasta tasapainoista ääntä stereona. Kokeilin kuitenkin uteliaana Windows Sonic -tilaääntä sekä Xboxin Call of Dutyn kuin PC:n Counter Srike: Global Offensivenkin äärellä. Äänimaailman sai hieman aaltoilemaan pelkkää stereota paremmin, mutta henkilökohtaisesti pysyttelisin kauempana kilpailuhenkisestä pelaamisesta Budsit korvilla.

Rennompaan pelailuun kokeilin Minecraftia sekä Call of Duty: Mobilea. Budsit suoriutuvat loistavasti kasuaalimmasta toiminnasta, joten näkisin helposti itseni sulkeutumassa ulkomaailmalta esimerkiksi pidempää matkaa taittaessa. Istuvuus tuntuu päällispuolin moitteettomalta, mutta todellisuus selviää myöhemmin. Napit olivat erinomaisia myös Devil May Cry 5:sen kohdalla, sillä halusin kokeilla miten Budsit selviävät hektisestä äänimaailmasta. Miekan sivallukset, revolverin laukaukset, demonien rääkyminen ja pauhaava musiikki pysyivät mukavassa balanssissa jopa kovimmilla voimakkuuksilla.

Battle Budsien pitkäaikainen käyttö oli hyvästä äänestä huolimatta itselleni haastavaa. Korvani ovat tavallista enemmän rustoutuneet, eli nappien käyttö alkaa pidemmällä tähtäimellä tuntumaan hyvinkin epämukavilta. Paketissa on kolme eri kokoista silikoniosaa korvan sisään sekä kolmenlaista tukisiivekettä. Teoriassa siivekkeen tulisi taittua korvaa vasten pitämään nappia paikallaan, mutta rustokorvani vuoksi lisätuki oli lähinnä haitaksi. Kilpilogojen sekä aikaisemmin mainitun puomimikrofonin lisäksi napit ovat aika painavat. Tämän vuoksi Budsit tuntuvat jatkuvasti hieman roikkuvilta korvissa, mutta eivät kuitenkaan onneksi putoa paikoiltaan.

Turtle Beachin Battle Budsit tuntuvat siltä muka kovalta kundilta, joka uhittelee koulun pihalla. On niin olevinaan, vaikka onkin sisältä pehmeä kuin jenkkiläinen pipari. Räyheä nimi ja koristeltu ulkoasu huutavat intensiivistä pelaamista, mutta pelkällä stereolla ei pötkitä järin pitkälle ainakaan kilpapelaamisen saralla. Paketissa korostettu “Built for Battle Royale” toimii selkeästi kutsuhuutona etenkin nuoremmalle sukupolvelle, jonka joulu- ja synttärilahjalistalta Battle Budsit voisivat taatusti esiintyä. Säästäkää muutama pennonen lisää ja sijoittakaa kunnon pelikuulokkeisiin, ellei alustana toimi pelkästään mobiililaite.

Turtle Beachin Battle Budsit maksavat suurinpiirtein 30 euroa.

Gargamel onnistui vihdoin taikomaan smurffeista jotakin käyttökelpoista!

Lisää luettavaa