300 tuntia jytinää yhdellä latauksella – arvostelussa HyperX Cloud Alpha Wireless -pelikuulokkeet

Kunhan pelialusta on oikea, pääsee HyperX:n uusilla luureilla kuuntelemaan sekä dynaamista stereota että avaraa surroundia. Ja kauan pääseekin.

15.07.2022

Irroitettavan mikrofoninsa kanssa 336 grammaa painavat Cloud Alpha Wireless -peliluurit ovat HyperX:n viimeisin isku ruuhkaisille kuulokemarkkinoille. Kyseessä on langattomat versiot valmistajan arvostetuista Cloud Alpha -luureista parin merkittävän eron kera.

Tietokoneen, PlayStation 4:n ja PS5:n kanssa toimivien Cloud Alpha Wireless -kuppien ääni rakentuu kaksoiskammiojärjestelmän ympärille. Se erottaa matalat bassoäänet korkeista ja keskiäänistä. Itse korvakupit ovat muistivaahtomuovisia ja keinonahalla päällystettyjä. Luurien runko on alumiininen ja sellaisena erittäin kestävän tuntuinen. Pääpannan keinonahkapehmuste tuntuu puristettaessa varsin ohuelta, mutta käytännössä se painautuu päätä vasten mukavasti.

Cloud Alpha Wirelessin käyttöönotto ja käyttö noin yleisestikin ovat helppoa kuin heinänteko. Paketissa tulee luurien lisäksi kolmesenttinen USB-dongle, puolimetrinen latauskaapeli ja irroitettavaan mikrofoniin asennettava puhurisuoja. Virtaa kuulokkeisiin syötetään USB-C-liitännän kautta. Oikeassa korvakupissa on pienien askelmerkkien kera ympäri pyörivä äänenvoimakkuusrulla. Vasemmassa kupissa on sen sijaan virta- ja mikrofonin vaimennusnäppäimet. Käynnistettäessä kuulokkeet kertovat virtatilan jonka voi tarkistaa myös kesken pelailun nopeasti virtanäppäintä painamalla: ”Battery level is forty percent.” Mikrofonin mykistystilan näkee mikin päässä olevasta punaisesta ledistä.

PlayStation-konsoleilla kuulokkeet toistavat stereoäänen esimerkillisen hyvin. Taajuudet erottuvat hyvin eikä ylilyöntejä tullut vastaan. Dynamiikka oli sen sijaan pettymys, sillä edes rajuimmissa toimintapeleissä ei korviin kantautunut riittävää potkua. Tilanne ei myöskään parantunut PS5:n 3D-audion aikana. Tämä Sonyn oma ”surround-tila” on auttamattomasti avuton kunnollisten Dolby Atmos- ja DTS:X-kuulokesurroundien rinnalla. Siitä nyt ei voi tietenkään kuulokkeita syyttää, mutta näiden luurien kanssa 3D-audio oli poikkeuksellisen lattea. Todella harmittava juttu – etenkin kun kuuli tietokoneella pelattaessa miten hyvin nämä parhaimmillaan soivat.

Tietokoneella pelattaessa ääni herää eloon täysin eri tavalla kuin PlayStationeilla. Ngenuity-softa avaa käytettäväksi ekvalisaattorin, mikrofonin monitoroinnin ja mansikkana kakun päällä DTS:X Spatial Sound -äänitilan.

Pakasta repäistynä käytettävissä on seitsemän eri ekvalisaattoriasetusta. Käyttäjä voi halutessaan tehdä niitä lisää. Mikrofonin monitoroinnissa ei ole kuin päälle/pois-asetus, mutta tervetullut lisä sekin.

Ngenuity-softa on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvä.

DTS:X Spatial Sound on sen sijaan ihan oma tapauksensa. Allekirjoittaneen DTS-äänitilakokemukset aikaisempien HyperX-luurien parissa ovat olleet lähinnä painajaisia aiheuttaneita hetkiä. Ne ovat olleet käyttökelvottomia ja oudosti vääristyneitä kummajaisia, joiden olemassaoloa ei perustele mikään. Cloud Alpha Wireless muokkaa kuitenkin DTS:X-tilallaan äänen moniulotteiseksi todella onnistuneella tavalla. Taajuudet eivät vääristy ärsyttävästi eikä äänimaisema muutu keinotekoiseksi. Dynamiikkaa tulee sopivasti lisää samalla kun ääniavaruus ottaa ison harppauksen perinteiseen stereoon verrattuna. Asetus kuulostaa todella hyvältä sekä peleissä että musiikissa, eikä testisession viimeisinä päivinä sitä tullutkaan otettua pois päältä enää ollenkaan; mitä tahansa koneella sitten tekikään, DTS:X oli aina päällä.

Kuulokkeiden 50 mm elementit soivat siis parhaimmillaan tietokoneen kautta. Täyttä potentiaalia ei PlayStationeiden kautta yksinkertaisesti saada.

Nautittavan DTS:X:n lisäksi luureissa on myös toinen merkittävä piirre. Käyttöaikaa kertyi nimittäin Tiltin testissä yli 280 tuntia ennen kuin akku osoitti hiipumisen merkkejä. Tulos ei aivan ollut valmistajan mainitsema kolmesataa tuntia, mutta aika lähelle sentään päästiin. Tyhjän akun lataaminen täyteen kestää noin neljä ja puoli tuntia.

Ngenuity-softa on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvä.

Hyvin taipuva mikrofoni suodattaa varsin hyvin ylimääräisiä ääniä pitäen keskustelun voimakkaana ja selkeänä. Äänenlaatu on hyvää joskaan ei parhaimpaan kärkikastiin yltävää. Puheäänestä puuttuu paras kirkkaus; aivan kuin ääntä olisi pakattu liian pienellä bittivirralla. Tämä kuitenkin todella kärjistetysti sanottuna, sillä ääni on kyllä kappaleen alussa mainitun selkeä. Pisteet siitä, että sekä puhurisuoja että itse mikrofoni ovat irroitettavia.

Nämä komean näköiset pelikuulokkeet ovat äänenlaadultaan teknisesti korkealaatuiset, mutta käyttömukavuus ei aivan yllä aivan samalle huipputasolle. Luurit eivät purista päätä, mutta kuppien keinonahka hiostuttaa hieman korvia. Pieni tuuletus tulee siis silloin tällöin aiheelliseksi. Mitään lätäköitä nämä suljetut luurit eivät aiheuta, mutta pienikin hikoilu voi joskus ärsyttää.

HyperX Cloud Alpha Wireless -peliluurit ovat ulkoisesti jämerän laatunsa ja sisäisesti äänimaisemansa puolesta erinomaiset kuulokkeet – kunhan vain käyttää niitä tietokoneella. Toimivuus ja akkukesto ovat ehdotonta huippuluokkaa ja kokonaisuutta varjostaa vain pieni korvien hikoilu. Pelkästään konsolilla pelaaville nämä eivät kuitenkaan ole tällä hinnalla järkivalinta.

HyperX Cloud Alpha Wireless -luurien myyntihinta on noin 220 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Tietokonepelaajien korville erinomaiset peliluurit todella mehevällä DTS:X-äänellä ja huikealla käyttöajalla. PlayStation-yhteensopivuus kannattaa kuitenkin ottaa vain bonuksena – ykkösluureiksi ei näitä konsolille kannata ostaa.

Punamustissaan hän korviisi kuiskuttaa: ”Otetaan selvää miten nämä iltaamme avartaa!”

Lisää luettavaa