Enemmän virtaa! – Arvostelussa NZXT C1500 Platinum

NZXT:n uudessa virtalähteessä riittää puhtia vaikka pienen kylän tarpeisiin.

06.07.2024

Tehokkaan PC:n pyörittämiseen vaaditaan merkittävä määrä jerkkua. Vaikka varsinkin tehokkaiden näytönohjainten kohdalla virtavaatimukset ovat viimeisimpien sukupolvien myötä laskeneet, vaativat kalleimmat lippulaivamallit edelleen hirvittäviä määriä sähköä. NZXT:n C1500 voimapesä tarjoilee käyttövirtaa jopa 1 500 watin tarpeisiin.

Täysin modulaarinen virtalähde ei järisyttävästä tehomäärästään huolimatta ole fyysisiltä mitoiltaan kovinkaan paljoa kilpakumppaneita kookkaampi. Puntarin neulaa heilautetaan aina 2,42 kilogramman hujakoille, eli mistään linnunluisesta yksiköstä ei sentään voi puhua. Ulkokotelointi on todella tukevan oloista metallia ja muutenkin kyseessä on myös pintapuolisesti suorastaan laatua hehkuva komponentti. ATX-standardin mittainen mötkäle mahtuu kokonsa puolesta joka tapauksessa käytännössä mihin tahansa ATX-kokoiseen koteloon ilman mutinoita.

Mukana toimitetaan kattava määrä tarvittavia kaapeleita. NZXT:n aiempiin C-sarjan virtalähteisiin tehdään pesäeroa jo heti kättelyssä, sillä C1500 tukee suoraan ATX 3.1 -standardin 12VHPWR-liitäntöjä. 600 watin virtapaikkoja laitteesta on jopa kaksin kappalein, joten todella raskaassa käytössä koneeseen on mahdollista pultata esimerkiksi Nvidian RTX 4090 -kortteja kiinni kaksin kappalein. Aito PCIE 5.1 -tuki takaa myös sen, ettei erillisiä ja paloalttiiksikin todettuja sovittimia tarvitse käyttää tehokkaampien korttien kanssa puljeeratessa.

Hintaan sisältyvään kaapelinippuun kuuluvat niin emolevykaapelit, SATA-kiinnikkeet kuin tavallisemmatkin PCIE-väylän letkut. Vanhemmilla laitteilla vielä leikkiville mukaan on pakattu myös jo pitkälti uusista laitteista kadonneet Molex-liitäntäiset piuhat. Kaikki johdot on kääritty vahvaan mutta taipuisaan nailonpunokseen. Käyttämättä jäävät johdot voi sujauttaa kätevästi mukana toimitettavan purppuranvärisen suojalaukun sisuksiin.

Jo firman aiemmista virtalähteistä tuttu Zero Fan -moodi takaa kevyellä kuormalla lähes äänettömän operoinnin. Magneettilaakeroitu 140 mm tuuletin on tosin raskaassakin kuormassa varsin vähäistä ääntä pitävää mallia. Valmistajan mukaan käyttöääni ei raskaimmillaankaan yllä kuin 41 desibeliin. Mainittakoon, että tavallinen puheääni asettuu johonkin 50 – 60 desibelin hujakoille. Virran hyötysuhteeltaan C1500 on 80 Plus Platinum -tasoa. Täten yksikön seinästä sisuksiinsa imemästä virrasta hyötykäyttöön jää jopa 94 %.

Lähes 400 euron hintalapulla varustettu NZXT C1500 ei ole varsinaisesti tavan tallaajalle varauksetta suositeltava paketti. Kyseessä on todella raskaaseen käyttöön tarkoitettu massiivinen voimanlähde, joka mahdollistaa vaikkapa ammattikäyttöön tarvittavien näytönohjainten tuplakäytön. ATX 3.1- ja PCIE 5.1 -standardin mukaisten liitäntöjen mukana olo varmistaa myös sen, että sitä voidaan käyttää vielä pitkään uusimpien ja tehokkaimpien tietokonekomponenttien virtalähteenä. Laadukkaiden sisäkomponenttien ansiosta laitteen on helppo uskoa kestävän kauniisti koko valmistajan takaaman 10 vuoden takuun ajan ongelmitta.

YHTEENVETO:
***** / *****
Markkinoiden tehokkaimpia kotikäyttöön tarkoitettuja PC:n virtalähteitä. 1 500 watin teho riittää pyörittämään tarvittaessa vaikkapa useampaa lippulaivamallista näytönohjainta samanaikaisesti. Käytössä lähes äänetön ja hyötysuhteeltaan alan kärkipäätä oleva yksikkö tarjoilee korkean hintalapun, mutta myös juuri sen, mitä lupaakin.

Vohveliraudaksi tämä laite jätti varsin epätasaisen paistopinnan.

Lisää luettavaa