Paremman luokan analogiääntä – arvostelussa Drop + EPOS PC38X -pelikuulokkeet

Huippuluokan langalliset pelikuulokkeet, jotka maistuvat myös surroundista diggaaville leffafriikeille.

09.09.2023

Drop + EPOS PC38X -pelikuulokkeet ovat kulkeneet pitkän matkan, mutta nyt nämä alun perin Yhdysvalloissa jo vuonna 2020 julkaistut luurit ovat saatavilla myös Euroopassa.

3,5 mm -liittimellä varustetut kuulokkeet toimivat minkä tahansa kyseisen liitännän sisältävässä laitteen kanssa. Tiltin testeissä luurit yhdistettiin tietokoneen lisäksi Xbox Series X- ja PS5-konsoleihin.

Aloitetaan itse paketista. Pelkkään ympäristöystävälliseen pahvilaatikkoon pakattujen kuulokkeiden lisäksi setissä tulee 1,2-metrinen kaapeli peliohjaimeen yhdistämistä varten, kaksimetrinen haarautuva pc-audiokaapeli selkeillä värimerkeillä (vihreä/vaaleanpunainen), kuljetuspussi sekä verkkokangastyynyjen tilalle vaihdettavat veluuri-korvatyynyt.

Avoimet PC38X-kuulokkeet ovat 253 gramman painollaan kevyet päässä pidettävät. Luurien puristus on kohtuullinen, joten näitä pitää muitta mutkitta korvillaan useampia tunteja putkeen – etenkin itselleen valittujen korvapehmusteiden kanssa. Pääpannan pehmuste on pienehkön näköinen, mutta se ei tuottanut käytännössä mitään ongelmia. Kiinteä ja jäykähkö puomimikrofoni pysyy pystyasennossa ollessaan mykistettynä. Ja koska luurit ovat analogiset, eivät ne tarvitse mitään erikoisohjelmistoja tai firmispäivityksiä toimiakseen. Oikeassa korvakupissa on nollasta sataan -väliä pyörivä äänenvoimakkuuden säätökiekko – ja siinäpä se, mukana ei ole muita vipuja tai nappeja.

42-millimetristen kaiutinelementtien toistoalueeksi mainitaan 10 – 30 000 Hz. Ilman ekvalisaattorikorjauksia ääni osoittautuu hiuksenhienosti keskitaajuuspainotteiseksi. Stereokuva on huikean leveä ja erottelu mitä mainiointa. Myös dynamiikka on muhkeaa – se tosin paranee vielä pienien lisäsäätöjen jälkeen. Sen jälkeen napakkuutta piisaa enemmän kuin tarpeeksi.

Drop + EPOS PC38X soi sinänsä kovin levollisesti. Äänestä ei ilmaannu normaalitoistolla mitään ärsyttäviä taajuuksia. Kun basson kanssa alkaa pelleilemään, muuttuu soundi luonnollisesti hienoiseksi kuminaksi. Lisäksi korkeat taajuudet puuroutuvat liiallisessa ääniruuhkassa volyymin ollessa keskimääräisesti suuremmilla luvuilla. Nämä ovat kuitenkin seikkoja, joihin ei normaalikäytössä törmää.

Vaikka nämä kuulokkeet ovat parhaimmillaan stereotoistossa, vetävät ne erinomaisesti myös surround-ympäristöissä. Erityisesti Dolby Atmos nousi esiin ollessa näillä luureilla yllättävän paljon muun muassa Windows Sonic -äänimaisemaa avarampi. Varsinainen stereokuvahan kapenee virtuaalisurroundeja käytettäessä, mutta Atmos esiintyi niistä näillä luureilla kaikista tasapainoisimmin. Näin ollen nämä kuulokkeet kelpaavat siis myös niin elokuvien kuin televisiosarjojen katseluun. Ja hyvin kelpaavatkin!

Myös mikrofoni on mainio. Se blokkaa kohtuullisen hyvin turhat taustaäänet ja vie pelaajan puheen selkeänä eteenpäin. Pienestä puhurisuojasta ei tosin olisi haittaa. Puomin mykistyskohta on viimeisen päälle täydellinen, ja se naksahtaa selkeästi päälle tai pois. Itse puomi ei ole niistä taipuisimmista, mutta saa sen asentoa sentään vähän muokkailtua.

Kaikkia piirteitä katsoen on mikrofoni selkeästi keskitason yläpuolella.

Drop + EPOS PC38X on harvinaisen suositeltava analogipelikuuloke. Ainoastaan ulkonäkö jakaa rajusti mielipiteitä, sillä toisten silmille kupit näyttävät suorastaan kammottavilta. Hieman heiveröinen muovimaisuuskaan ei vakuuta. Äänen suhteen ollaan kuitenkin aivan toisessa laidassa. Pelisoundit kuulostavat aivan loistavalle ja stereotarkkuus on huippuluokkaa. Dolby Atmos sujuu kehuttavasti. Mikrofoni jättää hieman parantamisen varaa, mutta ei sekään mikään kompastuskivi tässä kokonaisuudessa ole. Kun luurit istuvat kaiken lisäksi vielä päässä mukavasti, ei tässä voi kuin suositella näitä – isosti!

Drop + EPOS PC38X maksaa 169 euroa. Luurit on saatavilla mustana ja musta-keltaisena.

YHTEENVETO:
**** / *****
Ääneltään viiden tähden pelikuuloke hieman muovimaisella ja mielipiteitä jakavalla ulkoasulla. Mikrofoni ei ole paras mahdollinen, mutta peliäänet toistuvat sitten sitäkin paremmin.

Kyllä se on niin ettei näitä pehmusteita ole tarkoitettu istuintyynyiksi.

Lisää luettavaa