Uusipaavalniemeksi Uusipaavalniemen tilalle – arvostelussa Curl4All-pöytäpeli

Curlingia voi pelata nyt myös keittiönpöydällä. Curl4All tekee olympialaisten kestosuosikista helposti lähestyttävän ja tunnevyöryjä aiheuttavan seurapelin kaikenlaisille seurueille.

14.03.2022

Pubien sekä sporttibaarien nurkissa on tavannut jo vuosikymmenten ajan olla perinteiset pelipisteet dartsille, pöytäfutikselle sekä biljardille. Viimeisten vuosien aikana seuraan on kuitenkin vakiintunut pidempi puinen piste minicurlingille. Menestysresepti on helppo ymmärtää, sillä laji on helppo oppia ja vaikea hallita. Nopeat pelit tarjoavat tunteiden vuoristorataa sekä runsaasti jossiteltavaa, kun oman elämänsä uusipaavalniemet pyrkivät summittaisilla kierreheitoillaan ohittamaan esteet ja saamaan kiekon pistealueelle. No eihän se yleensä onnistu, mutta lähelle – tai ainakin vasta toisena olleeseen esteeseen – päästiin!

Vaikka suurin curlinghuuma taisi kuolla nopeasti Torinon olympialaisten sensaatiohopean jälkeen, on laji säilyttänyt viihdemuotoisena vankan aseman. Etenkin talviolympialaisten aikaan huomasin jälleen jämähtäväni töllöttimen ääreen, kun muut maat mittelivät mitaleista. Onneksi edullisen Curl4All-lautapelin avulla voin laittaa oman harjoitustreenin pystyyn, jotta sinivalkoiset värit voisivat jälleen loistaa valokeilassa Italian kisoissa 2026.

Curl4All tekee pelaamisen todella simppeliksi. Kompakti myyntipaketti sisältää lähes parimetrisen maton, päätyreunukset sekä kuusi kiekkoa molemmille joukkueille. Alkuun pääseminen ei vaadi ihmeitä: pelikenttä pitkälle pöydälle tai lattialle, laitojen kiinnittäminen niin halutessaan, kivien kuskaus heittopäätyyn ja lopuksi vastustajan kanssa aloittajan päättäminen. Kivi, paperi, sakset -peli on tähän jälkimmäiseen oikea valinta, mutta jonkinlaista kerettiläisyyttäkin voidaan sallita.

Curlingin säännöt ovat nopeasti opittavat. Lyhykäisyydessään tarkoitus on kuitenkin vierittää omat kivet toisessa päässä olevaan ympyrään. Pelaajat liu’uttavat kiekkojaan vuorotellen, kunnes kaikki pelivälineet on liikutettu. Lopuksi pisteitä annetaan sille, kenen kivi on lähimpänä pesää. Likemmäs päässyt saa niin monta pistettä kuin mitä kiekkoja on lähempänä kuin vastustajan paras suoritus. Yhdessä päädyssä voikin napata mitä tahansa yhden ja kuuden pisteen välillä. Jälkimmäinen on toki periaatteessa melkein mahdotonta, mutta on sitä ihmeitä aiemminkin tapahtunut. Neljän pojon erä ei ole illan venyessä millään tavoin poikkeuksellista. Ja kuten lajin etikettiin kuuluu, pisteytyksestä vastaavat pääasiassa pelaajat itse. Yleensä yhteisymmärrykseen päästään hyvinkin nopeasti, vaikka erot voidaan laskea senttien murto-osissa.

Siinä missä sporttipubeissa kenttä toimii hiekoituksen avulla, Curl4All luottaa muovimattoon sekä metallikuulan avulla pyörivään kiveen. Vaikka pelikiekot ovat kevyitä, on niissä mukavaa raskauden tuntua. Ennen kaikkea on hyvä kuitenkin huomauttaa, että kyseessä on hillitty taitopeli. Tunteiden kuumeneminen tappioputken venyessä on tietysti asia erikseen.

Yksinkertainen kokonaisuus toimii hyvin ja tarjoaa illanistujaisiin mukavan helppoa tekemistä. Jos mukana on tappioita huonosti sulattavia ärripurreja, on reunat syytä asettaa paikalleen. Muoviset kiekot eivät nimittäin kestä järin hyvin esimerkiksi pöydältä putoamista. Jo ensimmäinen pelituokio aiheutti muovipintaan pieniä säröjä, vaikka herrasmiehistä koostunut urheilijakööri pyrki suhtautumaan asiaan lajin vaatimalla arvokkuudella. Murtumat eivät onneksi aiheuta vahinkoa kuin kosmeettiseen puoleen.

Curl4All on tehty hyvin yksinkertaiseksi ja helposti lähestyttäväksi. Pelipisteen voi asettaa käytännössä mihin vain, joskin alustan tasapaino on hyvin oleellinen tekijä. Jos esimerkiksi lattia ei kestä vatupassilla mittaamista, voivat kivet hyvinkin valua ohikulkevien askelluksesta. Tämä vaatii paitsi pelaajilta mutta myös mylvivältä katsomolta tiettyä arvokkuutta. Ja kuten jutun kuvista näkee, laji kiehtoo muitakin kuin ihmisiä. Lemmikkiperheissä on siis syytä miettiä sitä, ovatko eläimet miten tervetulleita pelipaikalle. Tämä korostuu etenkin lattialla, jonne matto on kokonsa (190 x 47,5 cm) puolesta tietysti helpoin aseteltava.

Curl4All on hauska kotiversio pöytäcurlingista. Sen yksinkertaisuus saa peleihin yleensä nihkeämmin suhtautuvatkin mukaan. Pelin näennäinen helppous on kuitenkin täyttä höpöhöpöä, sillä kaiken takana on tuntuma, pelisilmä sekä sopiva ripaus taidoksi valehdeltua tuuria. Kun vastus kimmottaa viimeisellä kivellään kaksi omaa kiekkoa jorpakkoon ja kääntää päädyn itselleen useamman pisteen erolla, ovat tunteet pinnassa toisen myhäillessä vieressä. Tämä tekee pelistä erinomaisen lisän niin aikuisten kosteisiin illanistujaisiin juomapeliksi kuin koko perheen mökkireissullekin hauskaksi sadepäivän ohjelmaksi. Pelipakettia on helppo kuljettaa rullattavan pelimaton ansiosta, joten ei muuta kuin Curl4All kainaloon ja aiheuttamaan tasapuolisesti voitonriemua sekä tappion katkeraa kalkkia.

YHTEENVETO:
**** / *****
Viihdyttävän urheilulajin pöytäversio on seurasta riippuen todella hauskaa tai erittäin kilpailullista.

Erätauko, kahvia ja pullaa.

Lisää luettavaa