Arvostelussa langaton pelihiiri Logitech G305

Logitech pyrkii rikkomaan iänikuisen ajatuksen siitä, että pelihiiri ei voi olla langaton, mutta yltääkö uusinkaan tekniikka luotettavuudessaan samalle tasolle piuhallisten laitteiden kanssa?

07.08.2018

G305 on langaton ”seuraavan sukupolven pelihiiri”, jonka perustana on Logitechin kehittämä LIGHTSPEED-teknologia. Sen pitäisi olla perinteiseen langattomaan teknologiaan verrattuna nopeampi, tarkempi ja tehokkaampi. G305:stä on karsittu pois turhat krumeluurit, ja sen yksinkertainen ulkoasu taipuu monenlaiseen käyttöön. Se on myös hintaluokaltaan edullisemmasta päästä, joskaan aivan halpamalliksi sitä ei reilun 65 euron suositushintansa takia voi sanoa.

Pelihiireksi G305:en muotoilu on yllättävän pelkistetty. Se on muodoltaan lähes täysin symmetrinen, joten laite sopii parin napin sijoittelua lukuun ottamatta hyvin niin oikea- kuin vasenkätisellekin. Painikkeita on perinteisten oikean ja vasemman napin lisäksi yhdistetty rulla- ja keskipainike, DPI-kiertonäppäin sekä kaksi vasemmalle sivulle sijoitettua lisänappia. Hiiren helposti irrotettavan kuoren alle on piilotettu sekä paristopaikka että säilytyspiste nanovastaanottimelle, joten koko setti on helppo pitää matkassa mukana. Paketissa on mukana myös vastaanottimen jatkojohto tilanteisiin, jossa USB-portti ei ole muuten tarpeeksi lähellä. Yhteys toimii toki pidemmältäkin etäisyydeltä, mutta suositusmatka on parinkymmenen sentin päässä hiirestä. Bluetooth-yhteysmahdollisuutta ei ole, joten käyttölaitteessa täytyy olla USB-portti.

Kooltaan hiiri on kokonaisuudessaan yllättävän pieni ja kevyt, mikä saattaa käyttöasennosta riippuen olla haaste isommille käsille. Materiaalivalinnat ovat selkeästi samassa linjassa muutenkin yksinkertaisen muotoilun kanssa. Kauttaaltaan kovamuovinen ulkoasu ei välttämättä hehku kalleinta laatua, mutta kestävyyden ja painon suhteen se on toimiva vaihtoehto. Liekö materiaalista tai suunnittelusta kiinni, mutta G305:ssä on myös poikkeuksellisen äänekäs klikkausääni – jopa niin äänekäs, että sitä voisi jo sanoa häiritseväksi. Toki on tärkeää, että klikkausvaste on selkeä, joten naksahduspaineen lisäksi ääni on siitä selkeä indikaattori. Tässä tapauksessa tulee ensisijaisesti kuitenkin sellainen olo, että vähempikin volyymi olisi riittänyt.

Suorituskykyä G305:ssa on runsaasti: DPI-asetus on mahdollista säätää välille 200-12000, ja laitteen sisäänrakennettuun muistiin on tallennettavissa jopa 5 eri säätöprofiilia. Näin jokaiseen pelihetkeen on saatavilla sopiva herkkyys, joten osoitin pysyy tarkasti mukana summittaisesta pasianssin klikkailusta millintarkkaan tarkka-ampumiseen. DPI-kiertonäppäimellä asetusta voi vaihtaa lennossa, mikä onkin ehdoton minimivaatimus pelihiirelle. Muistiin on valmiiksi ohjelmoitu neljä pykälää, joten se toimii tarvittaessa sisäänrakennetun profiilin kanssa ilman ylimääräisten ohjelmien lataamista. Erikseen ladattavalla Logitech Gaming Softwarella voi kuitenkin säätää DPI-pykälät haluamalleen tasolle sekä halutessaan kaikkien näppäinten funktiot uuteen uskoon. Ohjelma on sama, jolla kontrolloidaan myös muidenkin Logitechin tuotteiden asetuksia, ja se on onneksi tehty erittäin helppokäyttöiseksi.

Yllättäen G305 ei tue Logitechin omaa langatonta Powerplay-lataustekniikkaa, vaan hiiri toimii AA-paristoilla. Yhden pariston luvataan kestävän 250 käyttötuntia, joten virran pitäisi riittää suhteellisen hyvin kunhan muistaa sammuttaa laitteen käyttösessioiden välillä. Vempain myös varoittaa pariston tyhjentymisestä varoitusvalolla, joka syttyy, kun virtaa on jäljellä 15%. Tämän pitäisi estää haastavat tilanteet, joissa patteri loppuu kesken kriittisimmän pelihetken.

Yleisesti hiiri toimii pelatessa hyvin erilaisissa tilanteissa. DPI-vaihto sujuu moitteettomasti ja osoittimen liikkeet näytöllä ovat tarkkoja. Liikkuvuus on hyvä niin hiirimatolla kuin pöydälläkin, joten kaiken kaikkiaan se on yksinkertaisen muotoilunsa kanssa peruskäytössä varsin mainio.

Valitettavasti G305 ei toiminut testikäytössä täysin ongelmitta, sillä satunnaisesti se ei rekisteröinyt vasemman painikkeen klikkauksia, vaan ne piti toistaa useaan otteeseen ennen kuin menivät perille. Vika toistui tarpeeksi usein muodostaakseen selkeästi häiritsevän ongelman. Hidastempoisissa peleissä tämä ei ehkä ole maailmanloppu, mutta yhtään hektisemmässä tilanteessa se voi olla virtuaaliminälle elämän ja kuoleman välinen kysymys. Ongelma ei ole Logitechin hiirille uniikki, ja on todennäköisesti kiinni käden asennosta sekä siitä, että painalluskohta ei ole tarpeeksi keskellä painiketta. Kuitenkin sitä lähtökohtaisesti toivoisi, että viimeisintä teknologiaa sisältävässä laitteessa tällaista ongelmaa ei olisi. Muuten toimivaan hiireen tämä murhe tuo ison miinuksen.

G305 on perusominaisuuksiltaan toimiva mutta ehkä liiankin yksinkertainen. Jos kaipaa suurempaa hifistelyä – kuten enemmän näppäimiä, valaistusominaisuuksia tai ergonomisempaa muotoilua – niin kannattaa harkita muita vaihtoehtoja. Pienten testikäytössä esiintyneiden klikkausten rekisteröintiongelmien takia se ei myöskään pysty täysin vakuuttamaan langattoman tekniikkansa erinomaisuudesta.

Kyseessä on murheista huolimatta kuitenkin loistava laite peruspelaajalle – erityisesti, jos langattomuus on prioriteettilistalla korkealla.

TEKNISET TIEDOT

Seuranta
Tunnistin: HERO™
Tarkkuus: 200–12 000 dpi
Ei lainkaan tasoitusta, kiihdytystä eikä suodatusta
Huippukiihtyvyys: yli 40 G1
Huippunopeus: yli 400 IPS1

Herkkyys
USB-datamuoto: 16 bittiä/akseli
USB-päivitysnopeus: 1 000 Hz (1 ms)
Mikrosuoritin: 32 bittiä ARM

Kestävyys
Painikkeet (ykkös- ja kakkospainike): 10 miljoonaa napsautusta
PTFE-jalat: 250 kilometrin kesto

Fyysiset mitat
Korkeus: 116,6 mm
Leveys: 62,15 mm
Syvyys: 38,2 mm
Paino: 99 g

Lisää luettavaa