Muistelussa 90-luvun myydyin pc-peli, joka täytti juuri 20 vuotta

25.09.2013

Ensimmäinen Myst-seikkailu ilmestyi syyskuussa 1993. Siitä tuli saman tien jättimäinen myyntimenestys, ja sitä pidetään yleisesti yhtenä syynä siihen, että CD-ROM-asemat alkoivat yleistyä myös kotitietokoneissa. Se oli 90-luvun myydyin pc-peli, ja myydyimpien pc-pelien listan kärkipaikalta sen syrjäytti vasta The Sims vuonna 2000.

Mystissa seikkailtiin arvoituksellisella saarella ja suoritettiin enemmän tai vähemmän loogisia älytehtäviä. Myst oli vallankumouksellinen peli siinä mielessä, ettei siinä voinut kuolla lainkaan. Myös se, että pelaaja vain heitettiin pelimaailmaan ilman sen kummempaa taustatarinaa teki pelistä ilmestymisvuonnaan todella arvoituksellisen kokonaisuuden. Se oli myös huiman kaunis peli.

Mystin vanavedessä ilmestyi lukemattomia samankaltaisia seikkailuja, ja myös Myst sai vuosien varrella lukemattomia virallisia jatko-osia. Viimeisin näistä eli Myst V: End of Ages ilmestyi vuonna 2005.

Alta löytyvästä videosta löydät pelikuvaa tästä yhdestä kaikkien aikojen klassisimmasta seikkailupelistä. Pelin voit hankkia itsellesi vaivaisella vitosella vaikkapa täältä tai täältä.

Lisää luettavaa